Η Έλεν Μίρεν μίλησε για τη «λεπτή ισορροπία» του να υποδύεσαι την Γκόλντα Μέιρ

Η Έλεν Μίρεν μίλησε για την «λεπτή ισορροπία» του να υποδύεσαι την Γκόλντα Μέιρ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Έλεν Μίρεν μίλησε στο BBC για την «πολύ λεπτή ισορροπία» που χρειάζεται όταν κάποιος υποδύεται ανθρώπους με διαφορετική κληρονομιά.

Η Έλεν Μίρεν υποδύεται την πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ στην τελευταία της ταινία, ένας ρόλος για τον οποίο επικρίθηκε επειδή δεν είναι Εβραία. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν λίγο καιρό και με τον Μπράντλεϊ Κούπερ που υποδύεται τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν  στην ταινία Maestro.

Η Έλεν Μίρεν είπε ότι μπορεί να καταλάβει γιατί μερικοί ενοχλούνται ωστόσο όπως είπε «μερικές φορές δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ δεν μπορώ να διακρίνω ποιος σε αυτό το δωμάτιο είναι Εβραίος. Είμαστε όλοι ένα τόσο καταπληκτική μείξη ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι υπάρχει κάτι προσβλητικό στο να υποθέσεις ότι θα υπάρχει μία συγκεκριμένη φυσιογνωμία επειδή παίζεις έναν άνθρωπο από μία συγκεκριμένη φυλή. Από την άλλη πλευρά, αν υποδύεσαι τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και εκείνος έμοιαζε έτσι, τότε ίσως είναι καλή ιδέα. Εγώ απλά λέω, ότι όλο αυτό χρειάζεται μια πολύ λεπτή ισορροπία» διευκρίνισε η Έλεν Μίρεν.

Πέρυσι, η συνάδελφός της ηθοποιός Μορίν Λίπμαν, η οποία είναι Εβραία, αμφισβήτησε την επιλογή της Έλεν Μίρεν για τον ρόλο, λέγοντας στο Jewish Chronicle πως «είναι αναπόσπαστη (με τον ρόλο) η εβραϊκή ταυτότητα του χαρακτήρα. Είμαι σίγουρη ότι Έλεν Μίρεν θα είναι υπέροχη, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ποτέ στον Μπεν Κίνγσλεϊ να παίξει τον Νέλσον Μαντέλα» όπως είπε.

Η Γκόλντα Μέιρ της Έλεν Μίρεν

Η ταινία με το όνομα «Golda» εξερευνά τη ζωή της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού του Ισραήλ από το 1969 έως το 1974, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στα χρόνια της εξουσίας της Γκόλντα Μέιρ.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973 ξεκίνησε όταν η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στο εβραϊκό φεστιβάλ της Ημέρας του Εξιλέωσης. Η σύγκρουση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς.

Η ταινία εξερευνά νέες αφηγήσεις, βασιζόμενη σε άκρως απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα από την εποχή του πολέμου που έχουν αποχαρακτηριστεί την τελευταία δεκαετία.

Η Έλεν Μίρεν είπε ότι «φυσικά» γνώριζε τη διαμάχη γύρω από την Γκόλντα Μέιρ, ειδικά για τη μεταχείρισή της προς τους Παλαιστινίους. «Το μόνο που κάνω είναι να υποδυθώ τη Γκόλντα την περίοδο του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ. Δεν εξηγώ τις επιλογές της ούτε την εκλογικεύω ούτε την επαναξιολογώ. Απλώς υποδύομαι μια γυναίκα αυτής της ηλικίας που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση», είπε.

Σημείωσε δε ότι η άνοδος της Γκόλντα Μάγιερ στην εξουσία ήταν «μια εκπληκτική στιγμή για τις νέες γυναίκες» και ότι «μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ακατανόητο μια γυναίκα να μπορέσει να να ηγηθεί μιας χώρας, πολύ περισσότερο μιας χώρας τόσο περίπλοκης και τόσο σημαντικής όσο το Ισραήλ».

Η Έλεν Μίρεν η οποία έχει επαινεθεί από τον σκηνοθέτη της Golda, Guy Nattiv, για την απόδοση της πρωθυπουργού κατά τις κρίσιμες ημέρες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, είπε ότι εμπνεύστηκε από τη δύναμη της εκείνη την εποχή.

«Έμεινε ακριβώς αυτή που ήταν πριν γίνει πρωθυπουργός. Ήταν μια απίστευτα σημαντική στιγμή στη γυναικεία ιστορία, για εμένα προσωπικά, να το δω αυτό να συμβαίνει» σημείωσε.

Η περίπτωση Κούπερ ανάλογη της Έλεν Μίρεν

Όταν κυκλοφόρησε φέτος το πρώτο τρέιλερ της ταινίας Maestro του Netflix, ο Μπράντλεϊ Κούπερ επικρίθηκε έντονα επειδή φορούσε προσθετική στη μύτη για να μοιάζει περισσότερο στον Λέοναρντ Μπέρνστάιν. Ο Κούπερ, ο οποίος δεν είναι Εβραίος, δέχθηκε κριτική, με ορισμένους χρήστες στα social media να λένε ότι αυτό είναι προσβλητικό και στερεοτυπικό για την εβραϊκή κοινότητα.

Η οικογένεια του Μπερνστάιν ωστόσο τον στήριξε λέγοντας ότι ήταν «τέλεια» η απεικόνισή του Κούπερ.

Με πληροφορίες του BBC

 
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM