ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η Έλεν Μίρεν μίλησε για τη «λεπτή ισορροπία» του να υποδύεσαι την Γκόλντα Μέιρ

Η Έλεν Μίρεν μίλησε για την «λεπτή ισορροπία» του να υποδύεσαι την Γκόλντα Μέιρ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Έλεν Μίρεν μίλησε στο BBC για την «πολύ λεπτή ισορροπία» που χρειάζεται όταν κάποιος υποδύεται ανθρώπους με διαφορετική κληρονομιά.

Η Έλεν Μίρεν υποδύεται την πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ στην τελευταία της ταινία, ένας ρόλος για τον οποίο επικρίθηκε επειδή δεν είναι Εβραία. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν λίγο καιρό και με τον Μπράντλεϊ Κούπερ που υποδύεται τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν  στην ταινία Maestro.

Η Έλεν Μίρεν είπε ότι μπορεί να καταλάβει γιατί μερικοί ενοχλούνται ωστόσο όπως είπε «μερικές φορές δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ δεν μπορώ να διακρίνω ποιος σε αυτό το δωμάτιο είναι Εβραίος. Είμαστε όλοι ένα τόσο καταπληκτική μείξη ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι υπάρχει κάτι προσβλητικό στο να υποθέσεις ότι θα υπάρχει μία συγκεκριμένη φυσιογνωμία επειδή παίζεις έναν άνθρωπο από μία συγκεκριμένη φυλή. Από την άλλη πλευρά, αν υποδύεσαι τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και εκείνος έμοιαζε έτσι, τότε ίσως είναι καλή ιδέα. Εγώ απλά λέω, ότι όλο αυτό χρειάζεται μια πολύ λεπτή ισορροπία» διευκρίνισε η Έλεν Μίρεν.

Πέρυσι, η συνάδελφός της ηθοποιός Μορίν Λίπμαν, η οποία είναι Εβραία, αμφισβήτησε την επιλογή της Έλεν Μίρεν για τον ρόλο, λέγοντας στο Jewish Chronicle πως «είναι αναπόσπαστη (με τον ρόλο) η εβραϊκή ταυτότητα του χαρακτήρα. Είμαι σίγουρη ότι Έλεν Μίρεν θα είναι υπέροχη, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ποτέ στον Μπεν Κίνγσλεϊ να παίξει τον Νέλσον Μαντέλα» όπως είπε.

Η Γκόλντα Μέιρ της Έλεν Μίρεν

Η ταινία με το όνομα «Golda» εξερευνά τη ζωή της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού του Ισραήλ από το 1969 έως το 1974, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στα χρόνια της εξουσίας της Γκόλντα Μέιρ.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973 ξεκίνησε όταν η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στο εβραϊκό φεστιβάλ της Ημέρας του Εξιλέωσης. Η σύγκρουση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς.

Η ταινία εξερευνά νέες αφηγήσεις, βασιζόμενη σε άκρως απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα από την εποχή του πολέμου που έχουν αποχαρακτηριστεί την τελευταία δεκαετία.

Η Έλεν Μίρεν είπε ότι «φυσικά» γνώριζε τη διαμάχη γύρω από την Γκόλντα Μέιρ, ειδικά για τη μεταχείρισή της προς τους Παλαιστινίους. «Το μόνο που κάνω είναι να υποδυθώ τη Γκόλντα την περίοδο του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ. Δεν εξηγώ τις επιλογές της ούτε την εκλογικεύω ούτε την επαναξιολογώ. Απλώς υποδύομαι μια γυναίκα αυτής της ηλικίας που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση», είπε.

Σημείωσε δε ότι η άνοδος της Γκόλντα Μάγιερ στην εξουσία ήταν «μια εκπληκτική στιγμή για τις νέες γυναίκες» και ότι «μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ακατανόητο μια γυναίκα να μπορέσει να να ηγηθεί μιας χώρας, πολύ περισσότερο μιας χώρας τόσο περίπλοκης και τόσο σημαντικής όσο το Ισραήλ».

Η Έλεν Μίρεν η οποία έχει επαινεθεί από τον σκηνοθέτη της Golda, Guy Nattiv, για την απόδοση της πρωθυπουργού κατά τις κρίσιμες ημέρες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, είπε ότι εμπνεύστηκε από τη δύναμη της εκείνη την εποχή.

«Έμεινε ακριβώς αυτή που ήταν πριν γίνει πρωθυπουργός. Ήταν μια απίστευτα σημαντική στιγμή στη γυναικεία ιστορία, για εμένα προσωπικά, να το δω αυτό να συμβαίνει» σημείωσε.

Η περίπτωση Κούπερ ανάλογη της Έλεν Μίρεν

Όταν κυκλοφόρησε φέτος το πρώτο τρέιλερ της ταινίας Maestro του Netflix, ο Μπράντλεϊ Κούπερ επικρίθηκε έντονα επειδή φορούσε προσθετική στη μύτη για να μοιάζει περισσότερο στον Λέοναρντ Μπέρνστάιν. Ο Κούπερ, ο οποίος δεν είναι Εβραίος, δέχθηκε κριτική, με ορισμένους χρήστες στα social media να λένε ότι αυτό είναι προσβλητικό και στερεοτυπικό για την εβραϊκή κοινότητα.

Η οικογένεια του Μπερνστάιν ωστόσο τον στήριξε λέγοντας ότι ήταν «τέλεια» η απεικόνισή του Κούπερ.

Με πληροφορίες του BBC

 
 
Πολιτισμός
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM
Φαλλοί πέντε μέτρων και όργια σκελετών: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο πιο τολμηρό έργο της

Πολιτισμός / Φαλλοί πέντε μέτρων και όργια σκελετών: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο πιο τολμηρό έργο της

Η παράσταση αντλεί υλικό από λαϊκές παραδόσεις και αρχέγονες τελετουργίες των Βαλκανίων, οι οποίες όπως λέει, «εμπλέκουν το σώμα, το πέος και τον κόλπο σε διαφορετικές μορφές»
LIFO NEWSROOM