Χανίφ Κιουρέισι: Μετά το ατύχημα σκέφτηκα «είναι γελοίο να πεθάνεις με τόσο ηλίθιο τρόπο»

Χανίφ Κιουρέισι: Μετά το ατύχημα σκέφτηκα «είναι γελοίο να πεθάνεις με τόσο ηλίθιο τρόπο» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Χανίφ Κιουρέισι μίλησε για το ατύχημα που είχε πριν από ένα χρόνο- εξαιτίας του οποίου ακόμη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια και τα πόδια του- και περιέγραψε πώς άλλαξε η ζωή του. 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2022, ενώ περπατούσε στη Ρώμη, ο Χανίφ Κιουρέισι έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Σκέφτηκε «είναι γελοίο, να πεθάνεις με τόσο ηλίθιο τρόπο», εξομολογήθηκε ο συγγραφέας στο BBC Radio. 

Περιμένοντας το ασθενοφόρο, ήθελε να κάνει βιντεοκλήση στους αγαπημένους του, για να τους αποχαιρετήσει. Όμως, η σύντροφός του, Ιζαμπέλα ντ’Αμίκο, τον απέτρεψε, λέγοντάς του ότι οι άνθρωποι «θα σοκαριστούν αν δουν στο τηλέφωνό τους έναν άνθρωπο που πεθαίνει». 

«Συνειδητοποίησα ότι όλοι πεθαίνουν και ο καθένας θα έχει αυτή τη στιγμή. Και σκέφτηκα “Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου στιγμή και είναι αρκετά απρόσμενη”. Επίσης σκεφτόμουν “δεν έχω τελειώσει ακόμη πραγματικά. Υπάρχουν πολλά που θέλω να κάνω. Δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω ακόμη”», περιέγραψε ο Χανίφ Κιουρέισι

Ο 69χρονος συγγραφέας πέρασε τον τελευταίο χρόνο σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία. Μετά το ατύχημα, ένιωσε σαν «έκθεμα» περιτριγυρισμένος από γιατρούς. «Είναι εξευτελιστικό στην αρχή και μετά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι δεν έχει σημασία», δήλωσε. 

«Συνειδητοποιείς αρκετά γρήγορα ότι το σώμα σου δεν σου ανήκει πλέον… ότι σε αλλάζουν, σε πλένουν, σε πιάνουν νοσηλευτές και γιατροί, τυχαίοι άνθρωποι, όλη την ώρα. Εγκαταλείπεις κάθε αίσθηση ιδιωτικότητας. Το σώμα σου, το μυαλό σου, η ψυχή σου, οτιδήποτε σε αφορά… εξαλείφεται εντελώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. 

Χανίφ Κιουρέισι: Πρέπει να βρω έναν τρόπο να ζω έτσι, είναι τρομακτικό

Σύμφωνα με την εκπομπή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ηχογραφήθηκε σε νοσοκομείο, ο συγγραφέας επέστρεψε σπίτι του πριν από τα Χριστούγεννα. Δήλωσε ότι ήθελε να διαβεί την πόρτα και να περιηγηθεί στον κόσμο του «σαν αυτό να ήταν ένα φριχτό μεσοδιάστημα», αλλά συνειδητοποίησε ότι θα επιστρέψει «ως ανάπηρος», όπως είπε. 

«Πρέπει να προσαρμοστώ στο ότι έχω γίνει ένα άλλο άτομο, με διαφορετικές σχέσεις, με διαφορετικούς ανθρώπους. Πρέπει να βρω έναν τρόπο να ζω έτσι. Είναι τρομακτικό, δεν θέλω να το κάνω, αλλά κάθε ημέρα πρέπει να κάνω πράγματα που πραγματικά δεν θέλω», παραδέχθηκε. 

Μετά το ατύχημα, σημείωσε, «έχει χάσει την αίσθηση του χιούμορ του» και νοσηλευτής τον περιέγραψε ως «τον άνθρωπο που δεν χαμογελά ποτέ». Επίσης δήλωσε ότι δεν αντέχει να ακούει μουσική. «Θα νιώσω τόσο απαίσια για τον εαυτό μου και τόσο στεναχωρημένος για την κατάστασή μου», εξήγησε. 

Πλέον, ο γιος του, Κάρλο, τον βοηθά να γράψει. Του υπαγορεύει για το blog του. Αυτά τα κείμενα και το υλικό που έχει ανεβάσει στα social media θα συμπεριληφθούν στα απομνημονεύματά του, που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά με τίτλο «Shattered». 

«Έπρεπε να βρω έναν νέο τρόπο να γράφω. Δεν μπορώ να καθίσω στο γραφείο μου για ώρες. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου, να χρησιμοποιήσω στυλό. Οπότε έπρεπε να τα λέω», δήλωσε ο Χανίφ Κιουρέισι. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM