«Κάτι έχω να σας πω»: Oι πολλές ταυτότητες του Χανίφ Κιουρέισι

Χανίφ Κιουρέισι «Κάτι έχω να σας πω» Facebook Twitter
Γεννημένος το 1954 στο Κεντ από πατέρα Πακιστανό και μητέρα Βρετανίδα, και με σπουδές φιλοσοφίας στο King’s College του Λονδίνου, ο Κιουρέισι είναι από τους συγγραφείς που, με τις ευλογίες του Σαλμάν Ρούσντι, ανανέωσαν την αγγλική λογοτεχνία.
0

ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΛΑ έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που ο Χανίφ Κιουρέισι έκλεβε την παράσταση ως σεναριογράφος του Στίβεν Φρίαρς στο «Ωραίο μου πλυντήριο» κι έβλεπε την καριέρα του ν’ απογειώνεται με μυθιστορήματα όπως «Ο Βούδας των προαστίων» και «Μπλακ Άλμπουμ», όπου γινόταν λόγος για τον κόσμο των μεταναστών και για τον ρατσισμό, για τον θρησκευτικό φανατισμό αλλά και για τον έκλυτο βίο, όπως και για τη ρευστότητα της σεξουαλικής ταυτότητας.

Γεννημένος το 1954 στο Κεντ από πατέρα Πακιστανό και μητέρα Βρετανίδα, και με σπουδές φιλοσοφίας στο King’s College του Λονδίνου, ο Κιουρέισι είναι από τους συγγραφείς που, με τις ευλογίες του Σαλμάν Ρούσντι, ανανέωσαν την αγγλική λογοτεχνία, αποδεικνύοντας πως η Βρετανία δεν είναι το κέντρο του κόσμου αλλά ένα πολύχρονο σταυροδρόμι πολιτισμών παλλόμενο από ζωή.

Στο «Κάτι έχω να σας πω», πηγαινοερχόμενος ανάμεσα στο Λονδίνο της νιότης του και στο Λονδίνο της εποχής του Τόνι Μπλερ που πλήττεται από ισλαμικές βόμβες βιώνοντας «τη δική του 11η Σεπτεμβρίου», ο Χανίφ Κιουρέισι ανακεφαλαιώνει όλα τα προσφιλή του θέματα: της φυλετικής ταυτότητας, της ταξικής μετεγγραφής, των οικογενειακών δεσμών και της πατρότητας, των ορίων της σεξουαλικής ελευθερίας.

Ένας Ασιάτης του Λονδίνου πρωταγωνιστεί και στο μυθιστόρημα «Κάτι έχω να σας πω» (μετ. Α. Καλοκύρης, Καστανιώτης, 2009), το οποίο, όπως και τα προηγούμενά του, με αποκορύφωμα το δυστυχώς εξαντλημένο «Οικείες απιστίες», στηρίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Εδώ, ο Κιουρέισι δανείζεται το προσωπείο ενός επιτυχημένου ψυχαναλυτή, του Τζαμάλ Χαν: ενός άρτι χωρισμένου πενηντάρη και πατέρα έφηβου γιου, ο οποίος βιοπορίζεται από τα μυστικά των άλλων ενώ κρατά το δικό του μυστικό επτασφράγιστο.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Χανίφ Κιουρέισι, Κάτι έχω να σας πω, Μτφρ.: Α. Καλοκύρης, εκδόσεις Καστανιώτη

Στοιχειωμένος από ερινύες για έναν παλιό φόνο του οποίου υπήρξε ηθικός αυτουργός και βυθισμένος στην ενδοσκόπηση που τον οδηγεί η κρίση μέσης ηλικίας, ο Τζαμάλ σκαλίζει το παρελθόν του. Κι επιστρέφει στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, στην εποχή της θατσερικής ηγεμονίας, τότε που «οι περισσότεροι λευκοί θεωρούσαν τους Ασιάτες “κατώτερους”, λιγότερο ευφυείς, λιγότερο καλούς σε όλα». Τότε που οι Εργατικοί, οι γκέι, οι μαύροι και οι φεμινίστριες δένονταν σ’ ένα ακτιβιστικό χαρμάνι και που ο ίδιος –«ο μόνος σκουρόχρωμος φοιτητής στο μάθημα της φιλοσοφίας»– πάλευε να λύσει τους λογαριασμούς του με τις πακιστανικές ρίζες του και συναντούσε τον πρώτο του μεγάλο αλλά άδοξο έρωτα, στο πρόσωπο μιας αστής Ινδής καλλονής, της Ατζίτα.

Ο Κιουρέισι μας το λέει απ' την αρχή: ο φόνος του πατέρα της Ατζίτα είναι η πηγή των ενοχών του Τζαμάλ, φόνος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η κοπέλα κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον μπαμπά της. Και να που τριάντα χρόνια μετά, ο Τζαμάλ βλέπει να εμφανίζονται μπροστά του όχι μόνο οι πάλαι ποτέ περιθωριακοί κολλητοί του και αυτουργοί του εγκλήματος, αλλά και η εξαφανισμένη έκτοτε Ατζίτα, μαζί με τον γκέι αδελφό της που έχει εξελιχθεί σε ποπ σταρ. Ένα συναπάντημα που λειτουργεί μάλλον σαν πρόσχημα για τον συγγραφέα ώστε ν’ αποτιμήσει όλα όσα συνέβησαν στο μεταξύ όχι μόνο στη ζωή του alter ego του αλλά και στη βρετανική κοινωνία.

Γύρω από τον Τζαμάλ βλέπουμε να ζωντανεύει ένας ολόκληρος θίασος δευτερευόντων ηρώων: η πληθωρική και χιλιοτρυπημένη με πίρσινγκ αδελφή του, ανύπαντρη μητέρα κάμποσων παιδιών, ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας και όψιμος εραστής της τελευταίας που μπαινοβγαίνει μαζί της σε πριβέ σεξ κλαμπ, μια αριβίστρια τηλεοπτική παραγωγός ριάλιτι σόου ανύποπτη για τον κυνισμό της, ο δωδεκάχρονος γιος του κεντρικού ήρωα, ένα μαγκάκι, όπως και η πρώην σύζυγός του, που ενδεχομένως να τον δεχτεί στο σπίτι ξανά.

Κι ανάμεσά τους, βλέπουμε ν’ αναδύεται η φιγούρα του ομοφυλόφιλου αριστερού εκατομμυριούχου Ομάρ Άλι, ενός πολύ γνωστού ιδιοκτήτη πλυντηρίων και τώρα λόρδου και μεγιστάνα των ΜΜΕ, ο οποίος οσμίστηκε εγκαίρως «πόσο μοντέρνες και μοδάτες μπορούσαν να γίνουν με την κατάλληλη προώθηση οι μειονότητες»…

Στο «Κάτι έχω να σας πω», πηγαινοερχόμενος ανάμεσα στο Λονδίνο της νιότης του και στο Λονδίνο της εποχής του Τόνι Μπλερ που πλήττεται από ισλαμικές βόμβες βιώνοντας «τη δική του 11η Σεπτεμβρίου», ο Χανίφ Κιουρέισι ανακεφαλαιώνει όλα τα προσφιλή του θέματα: της φυλετικής ταυτότητας, της ταξικής μετεγγραφής, των οικογενειακών δεσμών και της πατρότητας, των ορίων της σεξουαλικής ελευθερίας.

Μέσα από τους προβληματισμούς του ήρωά του, καταφέρνει να μεταφέρει την απογοήτευση και τη σαστιμάρα των πρώην ριζοσπαστών που νιώθουν τώρα ν’ απειλούνται από φανατισμένους τρομοκράτες. Κι εκείνο που αναδεικνύει πάνω απ’ όλα είναι τα διλήμματα ενός χορτασμένου από ηδονές αλλά και ενοχές άντρα, καθώς αναρωτιέται πώς θα βαδίσει από δω και πέρα.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ