H Αμάλ Κλούνεϊ υπόσχεται πως θα παλέψει με κάθε τίμημα για τις γυναίκες Γεζίντι που έγιναν σεξουαλικές σκλάβες του ISIS

H Αμάλ Κλούνεϊ υπόσχεται πως θα παλέψει με κάθε τίμημα για τις γυναίκες Γεζίντι που έγιναν σεξουαλικές σκλάβες του ISIS Facebook Twitter
1


Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που κράτησαν αιχμάλωτες ως σκλάβες, δολοφόνησαν και βίασαν γυναίκες και παιδιά της μειονότητας των Γεζίντι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με κάθε τίμημα, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος και σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Κλούνεϊ.


Η Κλούνεϊ, που εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στο Λονδίνο, έχει αναλάβει την αποστολή να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της ισλαμιστικής οργάνωσης μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι.


Τον Ιούνιο η δικηγόρος ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπήσει γυναίκες Γεζίντι στο Ιράκ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως σεξουαλικές σκλάβες, υπέστησαν βιασμό και ήταν θύματα γενοκτονίας από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.
«Είναι βασανιστικό να ακούς τις καταθέσεις κοριτσιών ηλικίας 11 και 12 ετών να μιλούν για το τι έζησαν. Και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ο,τιδήποτε σχετικά με αυτό» είπε η Κλούνεϊ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC σήμερα.


«Υποβάλλουν τους ανθρώπους σε πλύση εγκεφάλου και νομίζω ότι ένας από τους τρόπους να αναλάβουμε δράση εναντίον τους είναι να αποκαλύψουμε τις κτηνωδίες τους και τη διαφθορά τους και εν μέρει μπορεί να γίνει αυτό με τη διεξαγωγή δικών».


Σε ερώτηση που της υποβλήθηκε εάν θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτήν την υπόθεση «με κάθε τίμημα», η σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη απάντησε ότι θα το κάνει, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει αυτήν την απόφαση ελαφρά τη καρδία. «Το συζητήσαμε και έχουμε επίγνωση των κινδύνων που υπάρχουν, φυσικά» υπογράμμισε, αναφέροντας τη συζήτηση που είχε με τον Τζορτζ Κλούνεϊ. «Δεν είναι αστείο. Πρόκειται για το Ισλαμικό Κράτος» επισήμανε.


Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν, βίασαν και αιχμαλώτισαν ως σκλάβους χιλιάδες Γεζίντι από το 2014, κατηγορώντας τους ότι είναι οι σατανικοί, ενώ ανάγκασαν περισσότερα από 400.000 μέλη της θρησκευτικής αυτής μειονότητας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο Ιράκ.


Σύμφωνα με τα ΗΕ, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ως σκλάβες σχεδόν 7.000 γυναίκες και κορίτσια το 2014, κυρίως Γεζίντι και 3.500 παραμένουν στα χέρια τους, πολλές ως σεξουαλικές σκλάβες.


Ακτιβιστές υπέρ των Γεζίντι, μεταξύ αυτών η υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ Μπαζί Τάχα, απευθύνουν έκκληση να αποδοθεί δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον τους το Ισλαμικό Κράτος.


«Θέτω την ίδια μου τη ζωή σε κίνδυνο, αλλά δεν θα έχω ζωή χωρίς να προσφέρω ελπίδα σε άλλα θύματα» είπε η Τάχα, η οποία εμφανίστηκε στο πλευρό της Κλούνεϊ στο NBC.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια