Γκάρεθ Τόμας: «Δεν πρέπει ποτέ να ρωτάς κάποιον αυτή την ερώτηση για τον HIV»

Γκάρεθ Τόμας: «Δεν πρέπει ποτέ να ρωτάς κάποιον αυτή την ερώτηση για τον HIV» Facebook Twitter
Φωτο: Michael Steele/Getty Images
0

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Ουαλός σταρ του ράγκμπι και της τηλεόρασης Γκάρεθ Τόμας αποκάλυψε ότι είναι οροθετικός. Έχοντας υποστεί εκβιασμό σχετικά με την αποκάλυψη του HIV status του, ο Τόμας αποφάσισε να το δει σαν μια ευκαιρία για την εξάλειψη του στίγματος.

Τώρα, σε μια νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο PinkNews, συζητά για την πορεία του και για όσα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι γνώριζε ελάχιστα για τον ιό, όταν του έγινε η διάγνωση, και ότι όσα γνώριζε ήταν εσφαλμένα: «Πίστευα ότι θα πεθάνω. Η γενιά μου, αλλά συχνά και νεότερες γενιές, βλέπουν ακόμα τον HIV σαν κάτι που σου καταστρέφει τη ζωή και φαντάζονται κάποιον οροθετικό ως έναν άνθρωπο αδύναμο. Ένιωσα άσχετος που δεν ήξερα πόσα έχουν αλλάξει».

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας ράγκμπι της Ουαλίας εξομολογείται ότι του πήρε χρόνο να εμπιστευτεί τους ειδικούς, αλλά όταν άρχισε να τους ακούει και να παίρνει την αγωγή του, κατάλαβε ότι το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό. «Στην αρχή ένιωθα πως ήξερα τι θα μου συνέβαινε: ένας βέβαιος θάνατος. Ακόμα κι όταν οι γιατροί σου λένε το αντίθετο, είναι πολύ δύσκολο να σου αλλάξουν γνώμη. Για έξι με οκτώ μήνες δεν άκουγα τίποτα, αλλά όταν επιτέλους άρχισα να τους προσέχω, συνειδητοποίησα ότι η ζωή μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη απ' ό,τι νόμιζα».

Ο Τόμας κρατούσε την κατάστασή του μυστική από την οικογένεια του, επειδή φοβόταν την απόρριψη. «Δικαιολογούσα τον εαυτό μου λέγοντας ότι δεν θα καταλάβουν. Περίμενα τα χειρότερα και είχα αποφασίσει να το κρατήσω μυστικό από όλους». 

Η στιγμή που έγινε ευρύτερα γνωστή η ιατρική εξίσωση U=U (που σημαίνει ότι ένα οροθετικό άτομο με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο είναι μη μεταδοτικό) άλλαξε τη ζωή του Τόμας. «Είναι κάτι που μου πήρε καιρό να το βάλω στο κεφάλι μου και με κινητοποίησε να συνεχίσω να ζω μια χαρούμενη και υγιή ζωή. Είναι κάτι που όλοι, ανεξάρτητα από το αν επηρεάζονται ή όχι από τον HIV, πρέπει να καταλάβουν. Είναι ένα δεδομένο που μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι δεν θα νιώθουν ότι πρέπει να κρύβονται ή να φοβούνται για τον HIV».

Βέβαια, παρότι πλέον οι οροθετικοί μπορούν να ζουν χαρούμενοι και υγιείς, ο HIV περιλαμβάνει ακόμα έντονο στίγμα και πολλές παρανοήσεις. «Αν οι άνθρωποι δεν αρχίσουν να μιλούν ανοιχτά για τον HIV, θα παραμένει ένα "βρόμικο" θέμα για το οποίο κανείς δεν νιώθει άνετα». 

Ο Γκαρεθ Τόμας γνώρισε τον σύζυγό του όχι πολύ καιρό μετά τη διάγνωσή του. Η παραδοχή του HIV status του ήταν δύσκολη υπόθεση: «Έπρεπε να το πω σε κάποιον που είχα ερωτευτεί πραγματικά και σε κάποιον που ήξερα ότι δεν γνωρίζει πολλά σχετικά. Νόμιζα ότι θα με απορρίψει. Φοβόμουν πολύ».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η χρήση της γλώσσας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του στίγματος γύρω από τον HIV. «Μιλούσα χθες με κάποιον οροθετικό που παλεύει με τις αντιδράσεις και την απόρριψη που αντιμετωπίζει, όταν προσπαθεί να γνωρίσει νέους ανθρώπους διαδικτυακά. Με πονάει πολύ που η γκέι κοινότητα, μια κοινότητα που αγαπώ και σέβομαι, μπορεί να γίνει τόσο σκληρή με τις λέξεις και να μην καταλαβαίνει τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει μια ερώτηση σε κάποιον για το "αν είναι καθαρός". Άραγε όσοι ρωτάνε κάτι τέτοιο συνειδητοποιούν πόσο "βρόμικο" κάνουν τον συνομιλητή τους να νιώθει, τη στιγμή που πρέπει να απαντήσει σε ένα τέτοιο μήνυμα; Απλά ρώτα με αν είμαι οροθετικός ή αν γνωρίζω το status μου – μη με ρωτάς αν είμαι "καθαρός".

»Οι άνθρωποι που παλεύουν να επανασυνδεθούν με την κοινωνία, να κάνουν νέους φίλους και σχέσεις μετά από μια νέα διάγνωση, μπορούν να επηρεαστούν με τέτοιες απερίσκεπτες λέξεις. Όλοι όσοι έχουν λόγο στην LGBT+ κοινότητα, ακόμα κι αν δεν είναι οροθετικοί, πρέπει να χρησιμοποιούν το βήμα τους για να πουν στην κοινότητα να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις».

Με πληροφορίες από PinkNews

Πολιτισμός
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM