ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

6 χρόνια I’m Positive – 6 χρόνια θετικοί στη ζωή

6 χρόνια I’m Positive – 6 χρόνια θετικοί στη ζωή Facebook Twitter
Η Λυδία Παπαϊωάννου και η Katherine Reilly είναι οι φετινές παρουσιάστριες της βραδιάς. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΡΟΘΕΤΙΚΗ. Αν ήμουν; Θα με κάνατε παρέα;». «Είμαι τρανς γυναίκα. Αν δεν ήμουν, δεν θα με κάνατε πιο εύκολα φίλη;». Με αυτό το «what if» ξεκινά η καμπάνια του φετινού I’m Positive της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η Λυδία Παπαϊωάννου και η Katherine Reilly, φετινές παρουσιάστριες της βραδιάς, θέτουν αυτό το πολύ χαρακτηριστικό «και αν;» στον πυρήνα της φετινής, έκτης διοργάνωσης που αποτελεί ταυτόχρονα μια επέτειο μνήμης για τα 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση του HIV στην Ελλάδα (1983) και μια γιορτή των έξι ετών από την πρώτη διοργάνωση του 2018.

Γράφαμε τότε ότι η Στέγη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» κατάφεραν να φτιάξουν ένα φθινοπωρινό Pride, μια γιορτή για τη συμπερίληψη και την ορατότητα, με αφορμή την οροθετικότητα και την προσπάθεια για την καταπολέμηση του στίγματος γύρω από αυτή.

Από τον ζόφο στη γιορτή, από το σκοτάδι στο φως. Ο HIV σήμερα δεν σκοτώνει, έχει μείνει μόνο το στίγμα.

Και είναι αλήθεια πως η ετήσια μάζωξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των συμμάχων της στην Κεντρική Σκηνή, εκεί κοντά στην πρώτη του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ενώ ξεκίνησε εστιάζοντας στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV και τις ιστορίες τους, μεγάλωσε, επεκτάθηκε και άγγιξε πολλά ζητήματα που αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με τρόπο ευαίσθητο και πάντα θετικό.

Έτσι το φετινό I’m Positive θα έχει χαρακτήρα «ρετροσπεκτίβας». Στη σκηνή θα βρεθούν ξανά κάποιοι από τους καλεσμένους των προηγούμενων ετών για να μοιραστούν με το κοινό πώς άλλαξε η ζωή τους αλλά και η κοινωνία από τότε που δήλωσαν περήφανα «θετικοί», με ή χωρίς τον ιό, αλλά σίγουρα στη ζωή.

Θα θυμηθούμε μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές των ιστοριών που ακούσαμε, μας συγκίνησαν και μας ενέπνευσαν και παράλληλα θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλα εκείνα τα άτομα που δεν πρόλαβαν να δουν τον ιό να εξελίσσεται σε ακόμα μία χρόνια ασθένεια, που ρυθμίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δεν μεταδίδεται όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο.

Από τον ζόφο στη γιορτή, λοιπόν, από το σκοτάδι στο φως. Ο HIV σήμερα δεν σκοτώνει, έχει μείνει μόνο το στίγμα: η εξίσωση U=U (μη ανιχνεύσιμος=μη μεταδοτικός) ήταν μια από τις κομβικές στιγμές που όλα άρχισαν να αλλάζουν στη ζωή των οροθετικών ατόμων και στη μάχη κατά του στίγματος. Εξάλλου, δεν πρέπει να φοβόμαστε τη γνώση, την ενημέρωση, που αποτελεί το βασικό όπλο σε αυτήν τη μάχη, ενώ η πρόσβαση στην εύκολη εξέταση δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα.

Από την άλλη, δεν είναι όλες οι κατακτήσεις δεδομένες: σε άλλες χώρες ζουν τον έρωτα χωρίς φόβο, επειδή υπάρχει ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στην PrEP, την προληπτική φαρμακευτική αγωγή για τον ιό, που σκανδαλωδώς δεν χορηγείται ακόμα επίσημα στην Ελλάδα.

Και τελικά, I’m Positive σημαίνει αποδοχή. Αυτά είναι τα μηνύματα που ακούγονται επίσης στα βίντεο της φετινής καμπάνιας και θα ακουστούν στις 29 Νοεμβρίου στη Στέγη, όπως πάντα ηχηρά, περήφανα και χωρίς προκαταλήψεις.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει από το 2018 και σίγουρα απέχει χιλιόμετρα από εκεί που βρισκόταν το 1983. Η κοινωνία οφείλει να ακολουθήσει. Χωρίς ντροπή. Χωρίς στίγμα. Μόνο με αγάπη.

Συντελεστές
Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση & Θετική Φωνή
Συντονισμός συζήτησης: Λυδία Παπαϊωάννου, Katherine Reilly
Project Manager: Νίκος Αθανασόπουλος
Αρχισυνταξία: Αλέξανδρος Διακοσάββας
Creative Director: Άρης Δόριζας

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Σοφία Ρομπόλη

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή
Τετάρτη 29/11, 20:30
Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινάει μία (1) ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Lgbtqi+
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα “αόρατα” παιδιά – οι εμπειρίες ενηλίκων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα»

Lgbtqi+ / Τα «αόρατα» παιδιά: Εμπειρίες ενηλίκων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα

Η διδακτορική έρευνα της Έλενας-Όλγας Χρηστίδη, ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνης του Orlando LGBT, εστιάζει στα παιδιά κάποιων οικογενειών που δεν ήταν σαν τις άλλες και που υπήρχαν και στη χώρα μας πολύ πριν αρχίσουν να συζητιούνται δημόσια το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος για όλ@, για τα παιδιά εκείνα που ήταν μέχρι πρότινος «αόρατα», όπως υπήρξε και η ίδια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κουβεντιάζοντας με τη Μαρία Cyber για μια «extreme» λεσβιακή ζωή

Βιβλίο / Κουβεντιάζοντας με τη Μαρία Cyber για μια «extreme» λεσβιακή ζωή

Οδοιπορικό μιας συναρπαστικής ζωής και ταυτόχρονα σπάνιο όσο και πολύτιμο τεκμήριο λεσβιακής ορατότητας, το βιβλίο-αφήγημα της Μαρίας Κατσικαδάκου-Cyber, που μόλις κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Το Ροδακιό, συγκινεί, κεντρίζει και διαβάζεται απνευστί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM