Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα Facebook Twitter
Γενικά προτιμούμε τη χορήγηση γενοσήμων λόγω κόστους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά οι φαρμακευτικές ουσίες είναι ίδιες.
0

— Γιατί είναι σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την επίσημη διάθεση της PrEP στην Ελλάδα;
Γιατί επιτέλους θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο για την πρόληψη της HIV λοίμωξης. Η PrEP είναι ήδη διαθέσιμη εδώ και 10 χρόνια στις ΗΠΑ και από τότε χρησιμοποιείται επίσημα από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει αποδείξει την αξία της ως μέτρο πρόληψης και όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχουν μειωθεί σημαντικά οι καινούριες διαγνώσεις της HIV λοίμωξης.

— Σε τι διαφέρει η PrEP από την PEP και από την αντιρετροϊκή αγωγή που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα;
Όλα περιλαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα. Η PrEΡ (Pre Exposure Prophylaxis) και η PEP (Post Exposure Prophylaxis) αποτελούν μέτρα πρόληψης έναντι της μετάδοσης του HIV, με τη διαφορά ότι η PrEP χορηγείται ως προφύλαξη πριν από την έκθεση ενώ η ΡΕΡ λαμβάνεται τις πρώτες ώρες μετά την έκθεση (επαγγελματική ή σεξουαλική) στον ιό. Η αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται στα άτομα που ζουν με τον ιό προκειμένου να κατασταλεί ο πολλαπλασιασμός του, να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές της λοίμωξης και να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Παράλληλα, η καταστολή του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αποκλείει και τη μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής (U=U).

Βασική αρχή: η PrEP είναι αποτελεσματική μόνο όταν τη λαμβάνει κανείς σωστά. Η μη σωστή τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της PrEP. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και όχι των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γι' αυτό συστήνεται η παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

— Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που σκοπεύει να ξεκινήσει την PrEP; Σε τι ποσοστό τον προστατεύει από τον HIV;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP είναι μια φαρμακευτική παρέμβαση για την οποία κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε τακτική παρακολούθηση ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση της.

Βασική αρχή: η PrEP είναι αποτελεσματική μόνο όταν τη λαμβάνει κανείς σωστά. Η μη σωστή τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της PrEP. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και όχι των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γι' αυτό συστήνεται η παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς
Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

— Ποιες φόρμουλες χορήγησης της PrEP υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη χορήγηση της PrEP. Πιο συχνά ακολουθούμε το καθημερινό σχήμα (ένα δισκίο την ημέρα). Με αυτό το σχήμα εξασφαλίζουμε πιο εύκολα καλή συμμόρφωση και σταθερή κάλυψη.

Υπάρχει και η δυνατότητα της PrEP on-demand για τα άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια (σεξουαλικά) ή που οι επαφές τους δεν είναι τόσο συχνές. Για αυτό το σχήμα καλό θα ήταν να προηγηθεί εκτενέστερη συζήτηση με κάποιον ειδικό. Να σημειώσω πως η on-demand χρήση αφορά μόνο τους άντρες που κάνουν σεξ με άντρες.

— Αν ξεκινήσω σήμερα, μετά από πόσες μέρες θα είμαι «θωρακισμένος»;
Στο καθημερινό σχήμα η προστασία ξεκινά μια εβδομάδα μετά την έναρξη της PrEP.

— Αν παίρνω PrEP για ένα διάστημα και για οποιονδήποτε λόγο τη σταματήσω, μπορώ να την ξεκινήσω ξανά αργότερα; Θα λειτουργεί το ίδιο;
Ασφαλώς! Φτάνει να γίνεται με σωστή καθοδήγηση. Η PrEP πρέπει να χορηγείται μόνο αν χρειάζεται, οπότε πιθανόν για κάποια διαστήματα να μπορούμε να κάνουμε «διαλείμματα», μικρά ή μεγάλα. Πρέπει να σημειώσουμε πως μετά την τελευταία επαφή πρέπει να συνεχίσουμε τη λήψη PrEP για κάποια 24ωρα πριν από τη διακοπή της. 

— Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί τοξικότητα ή άλλες παρενέργειες στον οργανισμό;
Όπως όλες οι φαρμακευτικές ουσίες, έτσι και η PrEP μπορεί σπάνια να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες και για αυτόν το λόγο είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση και ο περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος των ατόμων που τη λαμβάνουν.

— Ποια χάπια θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα; Θα έχουμε πρόσβαση στο Truvada ή και σε γενόσημα;
Γενικά προτιμούμε τη χορήγηση γενοσήμων λόγω κόστους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά οι φαρμακευτικές ουσίες είναι ίδιες.

— Πώς θα γίνεται η χορήγησή της στην Ελλάδα; Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται τα άτομα που μπορούν να τη λάβουν δωρεάν και από πού θα γίνεται η διάθεσή της;
Για την ώρα δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο χορήγησης της PrEP και για όλες αυτές τις διαδικασίες θα ληφθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία από πολλές χώρες του εξωτερικού και αυτό θα βοηθήσει ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο χορήγησής της που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

— Τι γίνεται με τα άλλα ΣΜΝ; Πολλοί κατηγορούν την PrEP για την έξαρσή τους (σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια κ.ά.), με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στη μείωση της χρήσης προφυλακτικού.
Ισχύει πως όπου έχει χρησιμοποιηθεί η PrEP, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση στις καινούριες διαγνώσεις HIV, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές έξαρση στα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση χρήσης του προφυλακτικού, αλλά μην ξεχνάμε πως, στο πλαίσιο χορήγησής της, οι άνθρωποι εξετάζονται πολύ πιο τακτικά και έτσι αντιμετωπίζουν πιο έγκαιρα τις λοιμώξεις αυτές (κάτι που πιθανόν να οδηγεί και σε μείωση της διασποράς).

— Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η είδηση πως η Ζιμπάμπουε έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που ενέκρινε ενέσιμο προληπτικό φάρμακο για τον HIV (και η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ). Σε τι διαφέρει αυτό το φάρμακο από την PrEP από το στόμα;
Η ενέσιμη PrEP είναι μακράς δράσης και αυτό σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που τη χρησιμοποιεί να κάνει μία ένεση κάθε δίμηνο αντί να παίρνει καθημερινά δισκία. Είναι μια σχετικά καινούρια προσέγγιση που για κάποιους θα είναι μια βολική εναλλακτική. Η ύπαρξη διαφορετικών εναλλακτικών επιλογών δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που θέλει να κάνει χρήση PrEP, σε συνεργασία με τον ειδικό, να επιλέγει τη μέθοδο που του ταιριάζει.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Τech & Science / Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα για την PrEP και το χάπι Truvada, την ασφαλέστερη αυτήν τη στιγμή μέθοδο πρόληψης από τον ιό HIV (η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη επίσημα στην Ελλάδα); Ο Σοφοκλής Χάνος, ψυχολόγος και προϊστάμενος των Athens και Thessaloniki Checkpoint, και ο Γιώργος Φ., που λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή εδώ και τρία χρόνια, εξηγούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μάριος Λαζανάς

Υγεία & Σώμα / Μάριος Λαζανάς: «Ο HIV μάς έκανε πιο ανθρώπινους κι αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε»

Μια διαφωτιστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με αφορμή τα σαραντάχρονα του HIV, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές της δύσκολης αυτής διαδρομής, τις εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ