Φεστιβάλ Σαν Ρέμο: Ράπερ έκανε έκκληση «να σταματήσει η γενοκτονία»- Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Το Ισραήλ επικρίνει το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο μετά την έκκληση ράπερ «να σταματήσει η γενοκτονία» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Το φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο, το μεγαλύτερο γεγονός της ιταλικής showbiz, επικρίθηκε από το Ισραήλ καθώς ένας ράπερ που συμμετείχε στον τελικό του διαγωνισμού έκανε έκκληση να «σταματήσει η γενοκτονία» στην περιοχή.

Ο Alon Bar, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιταλία, δήλωσε ότι το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τηλεθεατές και χρησιμοποιείται για την επιλογή του Ιταλού υποψηφίου για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ράπερ Ghali για τη «διάδοση μίσους και για να προκαλέσει με επιφανειακό, ανεύθυνο τρόπο».

«Στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ανάμεσα στα 1.200 θύματα ήταν πάνω από 360 νέοι που σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova», έγραψε ο Bar στα social media. «Άλλοι 40 από αυτούς απήχθησαν και βρίσκονται ακόμα στα χέρια των τρομοκρατών. Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο θα μπορούσε να τους είχε εκφράσει αλληλεγγύη. Είναι κρίμα που δεν συνέβη αυτό».

Η Noemi Di Segni, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι απογοητεύτηκε που η πλατφόρμα δεν χρησιμοποιήθηκε για να κάνει έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων. Εν μέσω της διαμάχης, ο Roberto Sergio, ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai, ο οποίος μεταδίδει το φεστιβάλ, εξέφρασε την αλληλεγγύη «στον λαό του Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα». Είπε ότι τα προγράμματα του δικτύου «εξιστορούν την τραγωδία των ομήρων στα χέρια της Χαμάς» κάθε μέρα και θα συνεχίσουν να το κάνουν ενώ θυμούνται τη «σφαγή» της 7ης Οκτωβρίου.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Bar, ο Ghali, του οποίου οι γονείς ήρθαν στην Ιταλία από την Τυνησία, είπε στο talkshow του Rai, Domenica In ότι «πάντα μιλούσα για αυτά τα θέματα, από τότε που ήμουν παιδί, όχι από τις 7 Οκτωβρίου… το γεγονός ότι μιλάει ο πρέσβης σαν να συμβαίνει αυτό τώρα, δεν είναι καλό. Η πολιτική του τρόμου συνεχίζεται, οι άνθρωποι φοβούνται να πουν σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τη γενοκτονία, ζούμε μια εποχή που οι άνθρωποι νιώθουν ότι χάνουν κάτι, αν λένε ζήτω η ειρήνη».

Ωστόσο, κι άλλοι καλλιτέχνες έκαναν αντιπολεμικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο Eros Ramazzotti είπε «όχι άλλο αίμα, όχι άλλους πολέμους», ενώ ο ράπερ Dargen D’Amico είπε πως «υπάρχουν παιδιά κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό και χωρίς φαγητό. Η σιωπή μας είναι συνυπευθυνότητα».

Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, τον τελικό του οποίου φέτος κέρδισε η Αντζελίνα Μάνγκο - σπάνια περνά χωρίς κριτική από τα ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας. Ο Lucio Malan, γερουσιαστής του Brothers of Italy, του κόμματος που ηγείται η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε πως «ένα μουσικό φεστιβάλ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να μιλήσουμε για μια διεθνή κρίση, ειδικά αν γίνεται προς μια κατεύθυνση».

Με πληροφορίες του Guardian

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Η προσθήκη του ονόματος του Τσάντγουικ Μπόουζμαν στη Λεωφόρο της Δόξας θεωρείται μία από τις πιο συγκινητικές και δίκαιες αναγνωρίσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας
LIFO NEWSROOM
Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πολιτισμός / Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας προειδοποιεί ότι η νεολαία εκτίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε αγγλόφωνο περιεχόμενο μέσω TikTok και YouTube, απειλώντας με «ουσιαστική εξαφάνιση» της γλώσσας μέσα σε μία γενιά
LIFO NEWSROOM
Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Πολιτισμός / Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Ο Πάπας Λέων θα υποδεχθεί το Σάββατο τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Σπάικ Λι και τη Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων,  σε μία ειδική ακρόαση για την «εμβάθυνση του διαλόγου με την κινηματογραφική τέχνη»
LIFO NEWSROOM