Φεστιβάλ Βενετίας 2025: «Η φωνή της Hind Rajab» απέσπασε χειροκρότημα 23 λεπτών - Γέμισε η αίθουσα με σημαίες της Παλαιστίνης

Φεστιβάλ Βενετίας 2025: To «The Voice of Hind Rajab» απέσπασε χειροκρότημα 23 λεπτών με τη σημαία της Παλαιστίνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η ταινία «The Voice of Hind Rajab», σε σκηνοθεσία της Τυνήσιας δημιουργού Kaouther Ben Hania, περιγράφηκε από κριτικούς ως «η πιο δυνατή και επείγουσα συμμετοχή του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας».

Κατά την πρώτη της προβολή έφερε δάκρυα σε θεατές και δημοσιογράφους. Στο τέλος έλαβε χειροκρότημα 23 λεπτών καθώς ο Παλαιστίνιος ηθοποιός Motaz Malhees ξετύλιξε τη σημαία της Παλαιστίνης με το κοινό να φωνάζει «Free Palestine».

Η ταινία ανασυνθέτει το τελευταίο, απεγνωσμένο τηλεφώνημα της Χιντ Ρατζάμπ, η οποία τον Ιανουάριο του 2024 είχε παγιδευτεί μέσα στα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου στη βόρεια Γάζα, περιτριγυρισμένη από τα πτώματα των θείων και των τεσσάρων μικρών ξαδέλφων της.

Κρυμμένη κάτω από ένα κάθισμα και ως η μόνη επιζήσασα, η Χιντ κατάφερε να καλέσει τηλεφωνικά την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Ωστόσο, το κορίτσι και οι διασώστες που την αναζητούσαν σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Kaouther Ben Hania δήλωσε: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά τη φωνή της Χιντ Ρατζάμπ, υπήρχε κάτι πέρα από τα λόγια της. Ήταν η ίδια η φωνή της Γάζας που ζητούσε βοήθεια – και κανείς δεν μπόρεσε να τη φτάσει.»

Η ταινία χρησιμοποιεί με ανατριχιαστικό τρόπο τις πραγματικές τηλεφωνικές καταγραφές της Χιντ, αλλά αφηγείται την ιστορία μέσα από μια δραματοποιημένη ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου που προσπαθεί να συντονίσει τη διάσωσή της.

Σε δήλωση εκ μέρους όλης της κινηματογραφικής ομάδας, η ηθοποιός Saja Kilani είπε: «Αυτή η ταινία δεν αποτελεί γνώμη ούτε φαντασία. Βασίζεται στην αλήθεια».

Η ιστορία της Χιντ κουβαλά το βάρος ενός ολόκληρου λαού, δεν είναι μόνο δική της. Η φωνή της είναι μία ανάμεσα σε 19.000 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι η φωνή κάθε μητέρας, πατέρα, γιατρού, δασκάλου, καλλιτέχνη, δημοσιογράφου, εθελοντή, διασώστη· όλων όσων είχαν το δικαίωμα να ζήσουν, να ονειρευτούν, να υπάρξουν με αξιοπρέπεια – κι όμως όλα αυτά τους τα στέρησαν μπροστά σε αδιάφορα μάτια. Και αυτές είναι μόνο οι φωνές που γνωρίζουμε. Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει μια ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ.»

Ο Motaz Malhees, Παλαιστίνιος ηθοποιός από την Τζενίν, είπε: «Όταν ήμουν 10 ετών, έζησα αυτή τη ζωή. Ακούγοντας τη φωνή της Χιντ, γύρισα πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Ένιωσα σαν να πέθαινα χίλιες φορές. Δεν ήταν υποκριτική. Αυτή ήταν η ζωή μου.»

Φεστιβάλ Βενετίας 2025: To «The Voice of Hind Rajab» απέσπασε χειροκρότημα 23 λεπτών με τη σημαία της Παλαιστίνης Facebook Twitter
Η ηθοποιός Saja Kilani, με τη σκηνοθέτιδα Kaouther Ben Hania και τον ηθοποιό Motaz Malhees/ Φωτογραφία: EPA

Η μητέρα της Χιντ, Ουισάμ Χαμάντα, δήλωσε ότι ελπίζει η ταινία να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.

«Ολόκληρος ο κόσμος μας άφησε να πεθάνουμε, να πεινάσουμε, να ζούμε με φόβο και να εκτοπιζόμαστε βίαια χωρίς να κάνει τίποτα», είπε η Χαμάντα στο AFP τηλεφωνικά από την Πόλη της Γάζας, όπου ζει με τον πεντάχρονο γιο της.

Ο Μπραντ Πιτ, ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, ο Χοακίν Φοίνιξ και ο Αλφόνσο Κουαρόν είναι εκτελεστικοί παραγωγοί του δράματος. Ο Φοίνιξ και η Ρούνεϊ Μάρα, που επίσης συμμετείχε ως εκτελεστική παραγωγός, βρέθηκαν στη Βενετία και αγκάλιασαν το καστ μετά την πρεμιέρα.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πολιτισμός / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 96 ετών: Ο γιος του λέει ότι αποσύρθηκε οριστικά από τον κινηματογράφο

Η καριέρα του Κλιντ Ίστγουντ εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός / Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Ο Εντγκάρ Μορέν, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της σύγχρονης Ευρώπης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών. Μέχρι το τέλος παρέμεινε ένας ακούραστος ερμηνευτής της Ιστορίας και των μεγάλων προκλήσεων του καιρού του.
THE LIFO TEAM
Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM
Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Πολιτισμός / Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: Hollywood Icon στο Academy Museum του Λος Άντζελες, το θρυλικό ροζ φόρεμα από το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» επιστρέφει στο κοινό. Ένα εύθραυστο αντικείμενο, φτιαγμένο βιαστικά μέσα στον πανικό ενός στούντιο που προσπάθησε να ελέγξει τη σεξουαλική εικόνα της Μονρό και κατέληξε να της χαρίσει έναν από τους πιο αθάνατους μύθους της.
THE LIFO TEAM