Έρχεται το Πρώτο Ετήσιο φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στο Ναύπλιο με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καρούζο

Έρχεται το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καρούζο Facebook Twitter
Ο ποιητής Νίκος Καρούζος.
0

῾῾Μες στην ορμή της ερημιάς Γινόμαστε διάφανοι᾽᾽

Στις 19 Ιουνίου ξεκινά στο Ναύπλιο και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου το Πρώτο Ετήσιο φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου.

Πρόκειται για μια ετήσια διοργάνωση με διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις, προβολές που κάθε χρόνο θα έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Το 2021, το θέμα είναι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Αντρέας Μαντάς, Βασιλική Σαγκιώτη, Μαρία Ράλλη.

Ο Νίκος Καρούζος (1926-1990) γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στρατευμένος στο ΕΑΜ, διώχτηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και εξορίστηκε μετά τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας. Η μητέρα του ήταν κόρη ιερωμένου και δασκάλου. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων ο Καρούζος έδρασε στην ΕΠΟΝ και αργότερα εξορίστηκε στην Ικαρία (1947) και στη Μακρόνησο (1951), από όπου έφυγε τελικά το 1953 μετά από νευρικό κλονισμό. Παντρεύτηκε δύο φορές, το 1955 με τη Μαρία Δαράκη, με την οποία έζησε λίγους μόλις μήνες και το 1963 με τη Μαίρη Μεϊμαράκη, από την οποία χώρισε το 1980. Από το 1981 και ως το τέλος της ζωής του τον σύντροφός του ήταν η ζωγράφος Εύα Μπέη. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1949, στο περιοδικό Ο Αιώνας μας με το ποίημα «Σίμων ο Κυρηναίος». Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1954. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Νέα Εστία, Αθηναϊκά Γράμματα, Ευθύνη, Σπείρα, Τραμ, Τομές, Το Δέντρο, Η λέξη, κ.ά. Τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1963), το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1963), το Α΄ Εθνικό Βραβείο Ποίησης (από κοινού με τους Τάκη Βαρβιτσιώτη και Μίλτο Σαχτούρη, 1972) και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1988).

Έρχεται το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καρούζο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Η περιπλάνηση του Καρούζου στους μυχούς της ύπαρξης είναι η περιπλάνηση αυτού που, με πλήρη επίγνωση του θρυμματισμού των οραμάτων, αναζητάει εντούτοις όραμα. Στην ανάγκη, θα το φτιάξει μόνος του, θα φτιάξει ένα αυτοσχέδιο όραμα από θραύσματα οραμάτων που απέτυχαν, που εξερράγησαν. Όταν γράφει, "η Ιστορία φυσικά/ δε μας περιμένει/ στη στάση του τρόλλεϋ", διακηρύσσει την πίστη του στην, με γιώτα κεφαλαίο, Ιστορία (μολονότι δεν λάτρευε τον Χέγκελ!), μας καλεί να συμμετάσχουμε στην Ιστορία, να γίνουμε, εμείς οι άνθρωποι, οι συνειδητοί συντελεστές της Ιστορίας και, συνάμα, εκτοξεύει σπαρακτικό και δηλητηριώδες χιούμορ στην στάση της αδράνειας, της παθητικότητας, της βολής. Αμέσως-αμέσως, σ' ένα τόσο δα τρίστιχο, άτιτλο μάλιστα, γραμμένο ενδεχομένως στο πίσω μέρος ενός πακέτου άφιλτρα τσιγάρα, ο Καρούζος εγκλείει τρία από τα κυριότερα γνωρίσματα της ποίησής του. Και απαντά στον Χαίλντερλιν, εμμέσως: σ' αυτούς τους μίζερους καιρούς, οι ποιητές υπάρχουν για να λένε ότι οι καιροί είναι μίζεροι, πρώτον` για να ψέγουν την παθητικότητα, δεύτερον` και, τρίτον, για να υψώνουν το χιούμορ στη δύναμη εκείνη που το κάνει να κλονίζει τα παραδεδεγμένα, ν' ανοίγει χαραμάδες προς την αλήθεια, και να μας προτρέπει να το γλεντάμε εντωμεταξύ» γράφει ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης για την ποίηση του Νίκου Καρούζου.

Έρχεται το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καρούζο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στον αύλειο χώρο  της Εθνικής Πινακοθήκης —Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου— Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23, και η ώρα έναρξης είναι 20:00.

Συμμετέχουν με απαγγελίες και ομιλίες οι: Θεοδόσης Σπαντιδέας, Τάσος Γουδέλης, Λαμπρινή Καρακούρτη, Κώστας Τσώλης, Γεώργιος Κόνδης, Νικήτας Σινιόσογλου, Παντελής Μπουκάλας, Θανάσης Συλιβός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, και Αντρέας Μαντάς.

Το Ναύπλιο ως Κοιτίδα Πολιτισμού!

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων.

19, 20, 21 Ιουνίου

Έρχεται το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καρούζο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM