Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιες είναι οι ρίζες της Μεγάλης Σφίγγας της Αιγύπτου

Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιες είναι οι ρίζες της Μεγάλης Σφίγγας της Αιγύπτου Facebook Twitter
Σφίγγα, φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, αποτελεί ένα έμβλημα του αρχαίου μυστικισμού και του αρχιτεκτονικού μεγαλείου, που στέκεται στο οροπέδιο της Γκίζας για χιλιετίες. Με φόντο τις πυραμίδες, αυτή η κολοσσιαία κατασκευή έχει προκαλέσει ατελείωτα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση, τον σκοπό και το αίνιγμα της ύπαρξής της. 

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι ψάχνουν για χρόνια να ανακαλύψουν τα μυστικά της Σφίγγας, ωστόσο ο βασικός γρίφος παραμένει χωρίς να έχει επιλυθεί: τι ήταν εκεί πριν τους αρχαίους Αιγύπτιους όταν ξεκίνησαν την κατασκευή αυτού του μονολιθικού αγάλματος και πώς μπορεί το φυσικό υπόβαθρο να επηρέασε τη σύλληψη των Αρχαίων Αιγυπτίων; 

Μια έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έριξε νέο φως σε αυτό το αρχαίο αίνιγμα. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να ξεκλειδώσουν το αίνιγμα μελετώντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν από 4.500 χρόνια και αποτέλεσαν τη βάση για ένα από τα πιο εμβληματικά κειμήλια του κόσμου. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Λέιφ Ριστρόρφ, από το Courant Institute of Mathematical Sciences του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ηγείται της έρευνας με μια πρωτοποριακή προσέγγιση. Η έρευνα της ομάδας του, εντοπίζει τη γένεση της μορφής της Σφίγγας μέσα από το πρίσμα της διάβρωσης των βράχων της ερήμου

Κεντρικό σημείο της έρευνάς τους είναι η αναπαραγωγή των yardangs - των ιδιόμορφων βράχων της ερήμου που σμιλεύονται από τους ανέμους. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα παρέχουν μια ένδειξη για τις πιθανές απαρχές της Μεγάλης Σφίγγας. Υπό αυτό το πρίσμα, η μεγάλη Σφίγγα θα μπορούσε να είναι ένα αρχαίο yardang που αργότερα τα ανθρώπινα χέρια το εξευγένισαν και το μετέτρεψαν στη μεγαλειώδη μορφή που υπάρχει σήμερα. 

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πιθανή ‘’ιστορία προέλευσης’’ για το πώς μπορούν να προκύψουν σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα από τη διάβρωση», είπε ο Ρίστοφ. «Τα εργαστηριακά μας πειράματα έδειξαν ότι παραδόξως σχήματα που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν, στην πραγματικότητα, να προέρχονται από υλικά που διαβρώνονται». 

Με πληροφορίες από Brighter

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ