Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει έναν κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés
0

Ένα γαλλικό αρχοντικό, το Maison Maureau στο Πελισάν, μια μικρή πόλη της Προβηγκίας, που έγινε βιβλιοθήκη πολυμέσων, όπως το επιθυμούσε ο ιδιοκτήτης της, ο Γάλλος συγγραφέας Πιερ Μποτερό, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην περιοχή, απέκτησε μια προέκταση που αγκαλιάζει τον κήπο και τα δέντρα θέλοντας να δώσει τον τόνο στην περιοχή για την προστασία και την ενσωμάτωση του φυσικού τοπίου σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία.

Ο αρχιτέκτονας Ντομινίκ Κουλόν ανέλαβε το έργο να προστατεύσει τον καταπράσινο κήπο και να δώσει την αίσθηση του ανοιχτού χώρου στα καινούργια αναγνωστήρια που συνδέονται και με το διπλανό δημόσιο πάρκο.

«Η τοποθέτηση της βιβλιοθήκης πολυμέσων σέβεται την ακεραιότητα του πάρκου και του σπιτιού» εξήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο και «δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ δύο εποχών, δύο διαστάσεων, αντιτάσσοντας τον κατακόρυφο όγκο του σπιτιού με τον οριζόντιο χαρακτήρα της επέκτασης».

Το σπίτι του 17ου αιώνα διατηρήθηκε προσεκτικά και προσαρμόστηκε για να εκπληρώσει τη νέα του λειτουργία. Οι μεγάλες κυρτές τζαμαρίες που συνδέουν τους εσωτερικούς χώρους με τον εξωτερικό χώρο αγκαλιάζουν ένα μεγάλο πλάτανο, χαρίζουν φως στις αίθουσες και επικοινωνούν με το πάρκο.

Το σπίτι του 17ου αιώνα διατηρήθηκε προσεκτικά και προσαρμόστηκε για να εκπληρώσει τη νέα του λειτουργία. Οι μεγάλες κυρτές τζαμαρίες που συνδέουν τους εσωτερικούς χώρους με τον εξωτερικό χώρο αγκαλιάζουν ένα μεγάλο πλάτανο, χαρίζουν φως στις αίθουσες και επικοινωνούν με το πάρκο.

Για ησυχία οι μελετητές μπορούν να χρησιμοποιούν τον πρώτο όροφο του κτιρίου. «Ενώ το ισόγειο ανοίγει στο πάρκο Μορό και επιτρέπει στους αναγνώστες να βυθιστούν στο τοπίο, ο πρώτος όροφος είναι κλειστός και πιο "εσωστρεφής", με θέα τον μεγάλο πλάτανο και τα αιωνόβια κλαδιά του» δήλωσε το στούντιο.

Ένας μικρότερος δεύτερος όροφος στο πάνω μέρος του υπάρχοντος σπιτιού περιλαμβάνει γραφεία, ένα μικρό καφέ και τις τεχνικές υπηρεσίες του κτιρίου.

Το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το βαθύ πράσινο για να συνδέσει το κτίριο με το πάρκο και να δημιουργήσει συνοχή σε στοιχεία όπως τα παραθυρόφυλλα, ο θόλος της εισόδου, τα ράφια και τα έπιπλα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε ένα πέτρινο στεγασμένο μονοπάτι που συνδέει τη βιβλιοθήκη με το δημαρχείο, δημιουργώντας και έναν νέο άξονα κυκλοφορίας πεζών στην πόλη.

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το αρχοντικό και η νέα του προσθήκη | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το αναγνωστήριο με θέα τον κήπο αγκαλιάζει τα πλατάνια | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Ο δρόμος που συνδέει τη βιβλιοθήκη με το δημόσιο πάρκο | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το εσωτερικό της νέας πτέρυγας | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το αναγνωστήριο στον πρώτο όροφο | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το εσωτερικό και η σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το αναγνωστήριο του ισογείου στον κήπο | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Ένα αναγνωστήριο για παιδιά | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Ένα αρχοντικό γίνεται βιβλιοθήκη που αγκαλιάζει ένα κήπο με πλατάνια στην Προβηγκία Facebook Twitter
Το μονοπάτι που συνδέει τη βιβλιοθήκη με το δημαρχείο | Médiathèque de Pélissanne | Dominique Coulon & associés

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το καλοκαίρι η Ελευσίνα μετατρέπεται σε υπαίθριο κινηματογράφο με προβολές  οκτώ εμβληματικών ντοκιμαντέρ.

Πολιτισμός / Η Ελευσίνα μετατρέπεται σε υπαίθριο κινηματογράφο με προβολές οκτώ εμβληματικών ντοκιμαντέρ

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται αυτό το καλοκαίρι πιλοτικά και με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.
THE LIFO TEAM
Ανακαλύφθηκε ένα σχέδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ στις σελίδες ενός βιβλίου του 16ου αιώνα

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε ένα σχέδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ στις σελίδες ενός βιβλίου του 16ου αιώνα

Το βιβλίο τυπώθηκε από τον Άλδο Μενούτιο γνωστό για την εκδοτική του δραστηριότητα στη Βενετία την εποχή της Αναγέννησης, ο οποίος επινόησε τις πλάγιες γραμματοσειρές.
THE LIFO TEAM
Μια ιστορία ζωγραφικής 58.000 ετών σε ένα ισπανικό σπήλαιο στη Μάλαγα

Πολιτισμός / Μια ιστορία ζωγραφικής 58.000 ετών σε ένα ισπανικό σπήλαιο στη Μάλαγα

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων εξερεύνησε την Cueva de Ardales από το 2011 έως το 2018 και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τεχνικές ραδιοάνθρακα και χρονολόγησης ουρανίου-θορίου για να κατανοήσει την ιστορία του σπηλαίου.
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΡΙΤΗ 1.00 Εθνική Λυρική Σκηνή: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2022/23

Πολιτισμός / Εθνική Λυρική Σκηνή: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2022-23

Δέκα νέες παραγωγές, επιτυχημένες αναβιώσεις, συνεργασίες με μεγάλες όπερες του κόσμου και ονόματα όπως του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, του Ολιβιέ Πυ και του Στίβεν Λάνγκριτζ φιγουράρουν στο ρεπερτόριο της σεζόν 2022-23.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ