Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Φωτό: Wikipedia
0

 

Η ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τρίνιτι, μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης και τουριστικό αξιοθέατρο του Δουβλίνου, αρχίζει να μεταμορφώνεται από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng, που ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας και ετοιμάζονται να παραδώσουν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας.


Στην καρδιά της πόλης του Δουβλίνου, στο Trinity College, η βιβλιοθήκη φέρνει τους επισκέπτες πίσω στον 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το υπέροχο κτίριό της, και κοντά στο περίφημο Book of Kells, ένα χειρόγραφο ευαγγελίου του 9ου αιώνα διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Το κτίριο της Παλιάς Βιβλιοθήκης θέλει «ξεσκόνισμα», γράφουν οι Irish Times, που ανακοίνωσαν την έγκριση του έργου που ανήκει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό υπό τον τίτλο Old Library Redevelopment Project, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για κτίρια και έργα περασμένων αιώνων.

Η πρόσφατη εκτεταμένη πυρκαγιά στον περίφημο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και στο υπέροχο κτίριο Mackintosh στη Σχολή Τέχνης της Γλασκώβης, δυστυχώς, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του έργου. Ο ιστός του κτιρίου δεν μένει ανεπηρέαστος από τη σκόνη και την εξωτερική ρύπανση που επηρεάζει τις πολύτιμες συλλογές του.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου αναφέρεται ότι αυτό το «συναρπαστικό σχέδιο με τεχνολογία του 21ου αιώνα πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η φάση ανάπτυξης θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση, αλλά αξίζει τον κόπο».


Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών, και ένας νέος χώρος προκειμένου να εκτεθεί το Book of Kells σε ειδική προθήκη με πρόσθετα μέτρα προστασίας. Η επανερμηνεία ενός κτιρίου για τον 21ο αιώνα θα το κάνει προσιτό στην κοινότητα του Trinity και θα αναδείξει τον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης και το περίφημο Long Room, που φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία στις δρύινες βιβλιοθήκες του.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το σχέδιο ανάπλασης πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, καθώς ειναι ένα από τα πιο αγαπημένα κτίρια της χώρας και σύμβολο της Ιρλανδίας.

Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Πηγή έμπνευσης για 400 χρόνια, η Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να κλείσει για την ανάπλασή της, ένα έργο που, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, είναι συμβολικό και αφορά όχι μόνο την εθνική ανθεκτικότητα αλλά και τις άμεσα καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών.
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ