Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Φωτό: Wikipedia
0

 

Η ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τρίνιτι, μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης και τουριστικό αξιοθέατρο του Δουβλίνου, αρχίζει να μεταμορφώνεται από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng, που ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας και ετοιμάζονται να παραδώσουν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας.


Στην καρδιά της πόλης του Δουβλίνου, στο Trinity College, η βιβλιοθήκη φέρνει τους επισκέπτες πίσω στον 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το υπέροχο κτίριό της, και κοντά στο περίφημο Book of Kells, ένα χειρόγραφο ευαγγελίου του 9ου αιώνα διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Το κτίριο της Παλιάς Βιβλιοθήκης θέλει «ξεσκόνισμα», γράφουν οι Irish Times, που ανακοίνωσαν την έγκριση του έργου που ανήκει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό υπό τον τίτλο Old Library Redevelopment Project, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για κτίρια και έργα περασμένων αιώνων.

Η πρόσφατη εκτεταμένη πυρκαγιά στον περίφημο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και στο υπέροχο κτίριο Mackintosh στη Σχολή Τέχνης της Γλασκώβης, δυστυχώς, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του έργου. Ο ιστός του κτιρίου δεν μένει ανεπηρέαστος από τη σκόνη και την εξωτερική ρύπανση που επηρεάζει τις πολύτιμες συλλογές του.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου αναφέρεται ότι αυτό το «συναρπαστικό σχέδιο με τεχνολογία του 21ου αιώνα πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η φάση ανάπτυξης θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση, αλλά αξίζει τον κόπο».


Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών, και ένας νέος χώρος προκειμένου να εκτεθεί το Book of Kells σε ειδική προθήκη με πρόσθετα μέτρα προστασίας. Η επανερμηνεία ενός κτιρίου για τον 21ο αιώνα θα το κάνει προσιτό στην κοινότητα του Trinity και θα αναδείξει τον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης και το περίφημο Long Room, που φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία στις δρύινες βιβλιοθήκες του.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το σχέδιο ανάπλασης πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, καθώς ειναι ένα από τα πιο αγαπημένα κτίρια της χώρας και σύμβολο της Ιρλανδίας.

Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Πηγή έμπνευσης για 400 χρόνια, η Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να κλείσει για την ανάπλασή της, ένα έργο που, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, είναι συμβολικό και αφορά όχι μόνο την εθνική ανθεκτικότητα αλλά και τις άμεσα καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγεία είναι ελευθερία

Βιβλίο / «Η δική μας ασθένεια»: Μαθήματα ελευθερίας από ένα ημερολόγιο νοσηλείας

Ο διάσημος Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ μετατρέπει τη θλιβερή εμπειρία του στα αμερικανικά νοσοκομεία σε ένα δοκίμιο για το δικαίωμα στην περίθαλψη που δεν προστατεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Η (απόλυτα) μυθιστορηματική ζωή του Μίλο Μανάρα

Βιβλίο / Η (απόλυτα) μυθιστορηματική ζωή του Μίλο Μανάρα

Βγαλμένη από άλλη εποχή, η «Αυτοπροσωπογραφία» του Μίλο Μανάρα που μόλις κυκλοφόρησε φέρνει στο φως την Ιταλία του Παζολίνι και του Φελίνι, τους σπουδαίους κομίστες της εποχής και μια ζωή γεμάτη τέχνη και περιπέτεια.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Άνχελ δε λα Κάγιε: «Ζούμε στην εποχή του νεολιμπεραλισμού, αλλά θα τον αλλάξουμε»

Βιβλίο / Άνχελ δε λα Κάγιε: «Ζούμε στην εποχή του νεολιμπεραλισμού, αλλά θα τον αλλάξουμε»

Το καταιγιστικό graphic novel «Χρώματα Πολέμου» του Ισπανού Άνχελ δε λα Κάγιε μόλις εκδόθηκε στα ελληνικά και ο δημιουργός του ήρθε στην Αθήνα για να το παρουσιάσει.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Αριστερά, δεξιά: Παλιές λέξεις, νέο νόημα

Βιβλία και Συγγραφείς / Αριστερά, δεξιά: Παλιές λέξεις, νέο νόημα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα Γιάννη Μπαλαμπανίδη για το βιβλίο του «Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης - Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Απρόσμενη αγάπη»: Ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα του Ισραηλινού Άαρον Άπελφελντ

Το πίσω ράφι / «Απρόσμενη αγάπη»: Ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα του Ισραηλινού Άαρον Άπελφελντ

Ένα μυθιστόρημα αποτελούμενο από σύντομα κεφάλαια, γραμμένο χωρίς περιττά στολίδια, με κύριους άξονες τη συγγραφική δημιουργία, την απώλεια της εβραϊκής ταυτότητας και τη βαρβαρότητα του ολοκληρωτισμού.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/06 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-H αναζήτησης της ευτυχίας μέσω των ναρκωτικών την εποχή της Βαϊμάρης

Ηχητικά Άρθρα / H αναζήτησης της ευτυχίας μέσω των ναρκωτικών την εποχή της Βαϊμάρης

Η γκλάμορους ντέκα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και το Βερολίνο της δεκαετίας του '20, ζωγραφίζονται με τα πιο ζωηρά, εξπρεσιονιστικά χρώματα στο βιβλίο του Norman Ohler «Υπερδιέγερση, Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»
THE LIFO TEAM
Ειδήσεις από τη Μαριούπολη

Βιβλίο / «Με καταγωγή από τη Μαριούπολη»: Η συγγραφέας Νατάσα Βοντίν αναζητά τη μητέρα της

Η Γερμανίδα συγγραφέας Νατάσα Βοντίν, ουκρανικής καταγωγής, δημιουργεί ένα συναρπαστικό χρονικό για μια γυναίκα που χάθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν ένα σκουπίδι της Ιστορίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ίαν Κόλινς: «Ο Τζον Κράξτον ξεπερνούσε τα ανθρώπινα μεγέθη και ζούσε χωρίς κανόνες»

Βιβλίο / Ίαν Κόλινς: «Ο Τζον Κράξτον ξεπερνούσε τα ανθρώπινα μεγέθη και ζούσε χωρίς κανόνες»

Ο Ίαν Κόλινς, συγγραφέας, στενός φίλος και βιογράφος του σπουδαίου ζωγράφου, μιλά στη LiFO για τον Κράξτον και το τεράστιο ειδύλλιο που εκείνος βίωνε με τη ζωή, καθώς επίσης και για την απέραντη αγάπη του για την Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΤΡΙΤΗ 14/06- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Δεν θέλησα μόνο να περιγράψω, αλλά να εκτεθώ»

Βιβλία και Συγγραφείς / Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Δεν θέλησα μόνο να περιγράψω, αλλά να εκτεθώ»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη για την τελευταία συλλογή διηγημάτων του «Η νοσταλγία της απώλειας», ένα πανόραμα της σύγχρονης ζωής (ομολογημένης και ανομολόγητης) μέσα από το βίωμα του συγγραφέα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΚΟΥΝΤΕΡΑ

Βιβλίο / Ο Μίλαν Κούντερα και η Κεντρική Ευρώπη

Η αγωνία του Μίλαν Κούντερα για τη λογοτεχνία και τη σύνδεσή της με την Ευρώπη, η διαρκής μάχη του εναντίον του απολυταρχισμού και η ανάγκη του για ελευθερία διαφαίνονται στο βιβλίο «Ο ακρωτηριασμός της Δύσης» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις της Εστίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι ναυαγοί του Αυγούστου

Προδημοσίευση / «Οι ναυαγοί του Αυγούστου»: Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη που κυκλοφορεί στις 14/6 από τις εκδόσεις Ίκαρος φέρνει στο φως τη δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ