Έκλεβε πίνακες από το μουσείο όπου δούλευε, αγόραζε ακριβά ρολόγια και Rolls Royce

moyseio Facebook Twitter
Συνολικά έκλεψε τέσσερις πίνακες από το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου (Φωτ.: Getty Images)
0

Ένας 30χρονος πίστευε ότι είχε βρει τον ιδανικό τρόπο για να χρηματοδοτεί την πολυτελή ζωή που ήθελε να κάνει: έκλεβε πίνακες από το μουσείο στο οποίο εργαζόταν. 

Ο συγκεκριμένος έκλεψε τέσσερις πίνακες από το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου. Πουλώντας τα έργα τέχνης, αφού αποπλήρωσε τα χρέη που είχε, έκανε μια πολυτελή ζωή, αγοράζοντας Rolls Royce και ακριβά ρολόγια

Όλα αυτά ειπώθηκαν στη δίκη του 30χρονου- που δεν έχει κατονομαστεί- σε δικαστήριο του Μονάχου. Καταδικάστηκε για την κλοπή τεσσάρων έργων τέχνης, αλλά γλίτωσε το κελί. Του επιβλήθηκε ποινή 21 μηνών με αναστολή και θα πρέπει να καταβάλει στο μουσείο πάνω από 60.000 ευρώ

Στην απόφασή του το δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο 30χρονος ομολόγησε, όπως και ότι έδειξε μεταμέλεια. «Είπε πως ενήργησε χωρίς να σκέφτεται. Σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά που επέδειξε», ανέφερε η ετυμηγορία. 

Αντικατέστησε πίνακα του μουσείου με αντίγραφο, πούλησε τον αυθεντικό 

Ο 30χροχρονος εργαζόταν στο Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έκλεψε τον πίνακα του Φραντς φον Στουκ με τίτλο «Das Märchen vom Froschkönig» και τον αντικατέστησε με αντίγραφο, ενώ πούλησε το αυθεντικό έργο σε δημοπρασία.
 
Είπε ψέματα σε οίκο δημοπρασιών του Μονάχου ότι ο πίνακας ανήκε στους παππούδες του. Το έργο τέχνης πουλήθηκε σε ελβετική γκαλερί έναντι 70.000 ευρώ και ο ίδιος εισέπραξε σχεδόν 50.000 ευρώ

Έκλεψε άλλους τρεις πίνακες από την αποθήκη του μουσείου και κατάφερε να πουλήσει τους δύο από αυτούς, εξασφαλίζοντας άλλα 11.490 ευρώ. Ο ένας από αυτούς πουλήθηκε σε δημοπρασία και τον άλλον τον αγόρασε ο οίκος που τη διοργάνωσε. 

«Ξεδιάντροπα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του έδινε η πρόσβαση στις αποθήκες και πούλησε πολύτιμα έργα τέχνης για να εξασφαλίσει ένα υψηλό στάνταρντ ζωής και να το επιδεικνύει», ανέφερε το δικαστήριο. 

Ο οίκος δημοπρασιών που ήταν πίσω από τις τρεις πωλήσεις, ο Ketterer Kunst, ανέφερε σε email προς το CNN πως «απλά δεν ήταν δυνατόν» να διαπιστωθεί πως οι πίνακες ήταν κλεμμένοι. «Κάναμε εκτενή έρευνα για τα έργα. Λυπούμαστε που αυτά είχαν κλαπεί από μουσείο και συνεργαστήκαμε στενά με την αστυνομία από την αρχή, παραδίδοντας όλα τα έγγραφα για την υπόθεση», ανέφερε ακόμη το email. 

Στο μεταξύ, το μουσείο προσπαθεί να ανακτήσει τους πίνακες. Ήδη, ο ένας από αυτούς είναι στα χέρια της αστυνομίας. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM
Το έργο της Gabrielle Goliath που αποκλείστηκε για τη Γάζα θα παρουσιαστεί τελικά στη Βενετία

Πολιτισμός / Το έργο της Gabrielle Goliath που αποκλείστηκε λόγω αναφορών στη Γάζα θα παρουσιαστεί τελικά στη Βενετία

Το Elegy της Gabrielle Goliath, που αποκλείστηκε από το περίπτερο της Νότιας Αφρικής λόγω της αναφοράς του στη Γάζα, θα παρουσιαστεί τελικά ανεξάρτητα στη Βενετία, ενώ το επίσημο περίπτερο της χώρας θα μείνει άδειο.
THE LIFO TEAM
Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Τech & Science / Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Το νέο ντοκιμαντέρ του Daniel Roher για την τεχνητή νοημοσύνη βγαίνει στις αίθουσες με συνεντεύξεις από κορυφαία στελέχη του χώρου και φιλοδοξεί να βάλει σε μία σειρά τον ενθουσιασμό και τον φόβο που συνοδεύουν σήμερα την AI.
THE LIFO TEAM
Τι είχε καταλάβει ο Marc Jacobs για το κορίτσι στη μόδα πολύ πριν από τους άλλους

Πολιτισμός / Τι είχε καταλάβει ο Marc Jacobs για το κορίτσι στη μόδα πολύ πριν από τους άλλους;

Με τη νέα του συλλογή, το ντοκιμαντέρ της Sofia Coppola και το Heaven να αλλάζει φάση, ο Marc Jacobs επιστρέφει ξανά στη σταθερή του ιδέα: τη μόδα ως τρόπο να ξαναβρίσκεις τη μνήμη, την επιθυμία και το κορίτσι που υπήρξες
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Από τον Dalí στην Ariana Grande: το V&A διαβάζει τη Schiaparelli ως μόδα, τέχνη και θέαμα

Πολιτισμός / Από τον Νταλί στην Αριάνα Γκράντε: το V&A διαβάζει τη Σκιαπαρέλι ως μόδα, τέχνη και θέαμα

Η νέα έκθεση του V&A ακολουθεί τη Schiaparelli από τις σουρεαλιστικές συνεργασίες της Elsa Schiaparelli με τον Dali έως τη σημερινή αναβίωση του οίκου από τον Daniel Roseberry και τη δυναμική επιστροφή του στο κόκκινο χαλί.
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
Πορσελάνη, techno και Cate Blanchett: πώς το Hamburger Bahnhof έκανε το δικό του manifesto για το Βερολίνο

Πολιτισμός / Πορσελάνη, τέκνο και Κέιτ Μπλάνσετ: πώς το Hamburger Bahnhof έκανε το δικό του μανισφέστο για το Βερολίνο

Με Cate Blanchett, techno, cabaret και μια ανοιχτή έκκληση για στήριξη της τέχνης, το πρώτο gala του Hamburger Bahnhof λειτούργησε ως γιορτή και ως πολιτιστικό μανιφέστο για το σημερινό Βερολίνο. Η βραδιά συνέδεσε τη λάμψη με την αγωνία μιας πόλης που βλέπει τη χρηματοδότηση του πολιτισμού να συρρικνώνεται.
THE LIFO TEAM
ΝΤ' ΑΡΝΤΑΝΙΑΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΟΣΤΑ ΓΑΛΛΙΑ

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του ντ’ Αρτανιάν; Ο ήρωας των «Τριών Σωματοφυλάκων» ξανά στο προσκήνιο

Δείγμα από τα λείψανα έχει ήδη σταλεί για ανάλυση στη Γερμανία - Εάν επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις
THE LIFO TEAM