Παρόλο που κρατούν την ανακάλυψή τους σαν επτασφράγιστο μυστικό και δεν δέχονται ακόμα να σχολιάσουν, οι ειδικοί στην ιταλική ζωγραφική από την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο έχουν μάλλον βρεθεί μπροστά στην ανακάλυψη ενός νέου έργου του Τιτσιάνο, ενός «Μυστικού Δείπνου» που ήταν κρεμασμένος για περισσότερο από έναν αιώνα στην εκκλησία μιας μικρής πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ο ιστορικός τέχνης Ρίταρντ Μουρ που δημοσίευσε μια μελέτη για το συγκεκριμένο έργο εντόπισε την αμυδρή υπογραφή Titian στο έργο και υποστηρίζει ότι οι συνδαιτημόνες του Ιησού στη σκηνή είναι πορτρέτα μελών της οικογένειάς του.

 

Στην έρευνά του που έχει τίτλο «The Lost Supper» υποστηρίζει ότι υπάρχει στο έργο η μυστική αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι μπορεί να μην έγινε από το χέρι του Τιτσιάνο, αλλά ο σπουδαίος ζωγράφος της αναγέννησης, του οποίου το έργο αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από την παράδοση του 15ου αιώνα στην τεχνοτροπία που υιοθετήθηκε κατά τον 16ο αιώνα, να δημιούργησε τη σύνθεση.

 

Είναι έργο του Τιτσιάνο ο «Μυστικός Δείπνος» που βρέθηκε σε μια μικρή εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Το πορτρέτο του Τιτσιάνο. Φωτο: Patricia Kenny

 

Ο Μουρ μελετά το έργο εδώ και τρία χρόνια και με τη βοηθό του Πατρίτσια Κένι έχουν ξοδέψει περισσότερες από 11.000 ώρες εργασίας για να ερευνήσουν τον πίνακα που είχε υποστεί μια αποκατάσταση το 1800.

 

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ένας συλλέκτης με το όνομα John Skippe αγόρασε το έργο από μια ενετική οικογένεια το 1775 και το έστειλε πίσω στην Αγγλία. Το 1909, οι απόγονοί του δώρισαν το κομμάτι στην εκκλησία Ledbury. Οι σημειώσεις του πρώτου αγοραστή αναφέρονται σε ένα «Μυστικό δείπνο» του Τιτσιάνο υπογεγραμμένο και χρονολογημένο, ενώ η υπογραφή βρέθηκε με υπεριώδεις ακτίνες.

 

Όσον αφορά τα πορτρέτα του Τιτσιανό και των γιων του, ο Μουρ λέει ότι προστέθηκαν μετά το θάνατο του καλλιτέχνη και  επισημαίνει το 1576, το έτος που πέθανε ο Τιτσιάνο, γραμμένο πάνω από ένα από τα πορτρέτα.

 

Είναι έργο του Τιτσιάνο ο «Μυστικός Δείπνος» που βρέθηκε σε μια μικρή εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Η υπογραφή του Τιτσιάνο. Φωτο: Patricia Kenny

 

Ο Charles Hope, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Warburg και ειδικός στην ιταλική ζωγραφική, λέει ότι το έργο φαίνεται να είναι βενετσιάνικος πίνακας από τα μέσα του 16ου αιώνα, αλλά αμφιβάλλει αν ο Τιτσιάνο συμμετείχε προσωπικά στην κατασκευή του έργου. Ωστόσο υπάρχει μια αναφορά ενός «Μυστικού Δείπνου» «από το σχολείο του Τιτσιάνο» σε μια εκκλησία του μοναστηριού του Convertiteστο νησί Giudecca της Βενετίας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr