Dune, Halloween Kills και η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας

Άνταμ Ντράιβερ Facebook Twitter
O Άνταμ Ντράιβερ στη νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «The Last Duel»
0

Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε ότι η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Παράλληλες Μητέρες» θα αποτελέσει την ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ Βενετίας και σήμερα ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Βενετίας λειτουργεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προς το Φεστιβάλ Καννών, συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους δημιουργούς που κάποτε μόνο στο γαλλικό φεστιβάλ θα καταδέχονταν να κάνει πρεμιέρα η ταινία τους, ενώ έχει και το αβαντάζ έναντι των Καννών κατά το σκέλος ότι ο κανονισμός του δεν απαγορεύει τη συμμετοχή των παραγωγών του Netflix στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Περαιτέρω, από το «Spotlight» μέχρι το περσινό «Nomadland», είθισται τα τελευταία χρόνια ο οσκαρικός νικητής να περνά πρώτα από εκεί – μόνο τα προπέρσινα «Παράσιτα» έκαναν την εξαίρεση.

Οι μεγάλες πρεμιέρες του φετινού προγράμματος είναι σίγουρα το πολυαναμενόμενο «Dune» του Ντενίς Βιλνέβ, το «Last Duel» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με το οποίο ο γηραιός σκηνοθέτης επιστρέφει στην εποχή της πρώτης ταινίας του «The Duellists», το ψυχεδελικό «Last Night in Soho» του Έντγκαρ Ράιτ και το σίκουελ «Halloween Kills». Όλα τους προβάλλονται εκτός συναγωνισμού.

Από το διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεχωρίζουμε τις νέες ταινίες των Πάολο Σορεντίνο, Τζέιν Κάμπιον, Πάμπλο Λαραΐν και Πολ Σρέιντερ ενώ φέτος θα έχουμε και την πρεμιέρα μιας σειράς: οι «Σκηνές από έναν Γάμο» του HBO, ριμέικ του ομώνυμου μπεργκμανικού ψυχοδράματος με τους Όσκαρ Άιζακ και Tζέσικα Τσαστέιν, θα προβάλλουν τα πέντε πρώτα επεισόδιά τους στο Lido.

Eπίσημο Διαγωνιστικό

Madres Paralelas, Pedro Almodovar

Mona Lisa And The Blood Moon, Ana Lily Amirpour

Un Autre Monde, Stéphane Brizé

The Power Of The Dog, Jane Campion

America Latina, Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo

L’Evénement, Audrey Diwan

Competencia Oficial, Gaston Duprat, Mariano Cohn

Il Buco, Michelangelo Frammartino

Sundown, Michel Franco

Illusions Perdues, Xavier Giannoli

The Lost Daughter, Maggie Gyllenhaal

Spencer, Pablo Larrain

Freaks Out, Gabriele Mainetti

Qui Rido Io, Mario Martone

On The Job: The Missing 8, Erik Matti

Leave No Traces, Jan P Matuszynski

Captain Volkonogov Escaped, Natasha Merkulova, Aleksey Chupov

The Card Counter, Paul Schrader

The Hand Of God, Paolo Sorrentino

La Caja, Lorenzo Vigas

Reflection, Valentyn Vasyanovych

Εκτός Συναγωνισμού

Il Bambino Nascosto, Roberto Ando

Les Choses Humaines, Yvan Attal

Ariaferma, Leonardo Di Costanzo

Halloween Kills, David Gordon Green

La Scuola Cattolica, Stefano Mordini

Old Henry, Potsy Ponciroli

The Last Duel, Ridley Scott

Dune, Denis Villeneuve

Last Night In Soho, Edgar Wright

Εκτός Συναγωνισμού (Σειρές)

Scenes From A Marriage (Episodes 1-5), Hagai Levi




 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM
Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Agnès Debizet: η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που μετέτρεψε το σπίτι της σε σύμπαν

Πολιτισμός / Agnès Debizet: η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που μετέτρεψε το σπίτι της σε σύμπαν

Το σπίτι της Agnès Debizet στο Marais δεν λειτουργεί απλώς ως κατοικία ή ατελιέ, αλλά ως ολόκληρο έργο τέχνης. Και η νέα της έκθεση στη Galerie Gastou φέρνει στο προσκήνιο μια δημιουργό που δούλευε για δεκαετίες σχεδόν έξω από τα φώτα.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM
Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Πολιτισμός / Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου υποδέχθηκαν πάνω από 200 εκατ. επισκέπτες το 2025, όμως το πραγματικό νέο δεν είναι μόνο ότι το Λούβρο έμεινε πρώτο. Είναι ότι η Σεούλ, η Σαγκάη και το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δείχνουν πού μετακινείται σήμερα ο παγκόσμιος πολιτιστικός πυρετός.
THE LIFO TEAM
Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Πολιτισμός / Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Με αφορμή νέα ανοιχτή επιστολή και τη δημόσια πίεση που μεγαλώνει, η υπόθεση της Gelman Collection επιστρέφει όχι μόνο ως θέμα της αγοράς τέχνης, αλλά ως ερώτημα για το ποιος αποφασίζει τελικά για την τύχη μιας εμβληματικής πλευράς της μεξικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
THE LIFO TEAM