ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας: Αναστέλλεται η έναρξη του διδακτικού έτους- Ο λόγος

ΔΗΠΕΘΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
0

Έντονη είναι η διαμαρτυρία τόσο από τον σύλλογο διδασκόντων όσο κι από το σωματείο σπουδαστών της Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, καθώς όπως αναφέρουν έχει υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τις συμβάσεις των καθηγητών. 

Το ζήτημα έρχεται ως συνέπεια των κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα και με τα δεδομένα όπως έχουν μέχρι στιγμής αναστέλλεται η έναρξη του διδακτικού έτους. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο εν μέσω των κινητοποιήσεων παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών

Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις ο σύλλογος διδασκόντων της Δραματικής Σχολής αναφέρει πως «mας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ότι, κατόπιν της υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε μετά τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τον περασμένο χειμώνα - σύμφωνα με την οποία οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο - μειώνεται δραματικά η ωρομίσθια αποζημίωση του διδακτικού μας έργου. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά μετά την οικειοθελή παραίτηση μας προς υποστήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των σπουδαστών μας και ευρύτερα του καλλιτεχνικού κόσμου, απωλέσαμε δύο μήνες πληρωμών. Βασικό μας κριτήριο για τη στάση μας αυτή στάθηκε η πίστη μας ότι οι διατάξεις του Π.Δ 85/22 (και οι συνεπακόλουθες «πυροσβεστικού τύπου» Υπουργικές Αποφάσεις») υποβιβάζουν τους καλλιτέχνες, το έργο τους και την ποιότητα του πολιτισμού γενικότερα.

»Και δυστυχώς πικρά δικαιωνόμαστε, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θίγεται κανένα οικονομικό δικαίωμα τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει απλά μείωση αλλά οικονομική ισοπέδωση».

Με βάση αυτά ο σύλλογος καθηγητών σημειώνει πως «στοιχειώδεις όροι επαγγελματικής αξιοπρέπειας και αυτονόητοι όροι οικονομικής επιβίωσης, καθιστούν αποτρεπτική τη συμμετοχή των Καθηγητών/τριών στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής, είτε κατοικούν στην Πάτρα είτε στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, η λειτουργία και η ύπαρξη της Δραματικής Σχολής καθίσταται επισφαλής, με άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις αφενός για τους/τις σπουδαστές/τριες μας, αφετέρου για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως με δεδομένο ότι από την σχετική υπουργική απόφαση για ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, και η Λυρική Σκηνή, «διεκδικούμε την υπαγωγή της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στη σχετική ρύθμιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της». Αναφέρουν δε, πως «η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συνιστά, εδώ και μία δεκαετία, πυρηνική και διακριτή κοιτίδα πολιτισμού». Σύμφωνα με τους καθηγητές καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και σύγχρονες θεωρήσεις της παραστασιακής επιτέλεσης μέσα από εγχώριες και διεθνείς θεατρικές πρακτικές, καθιστούν τη Σχολή υποδειγματική, με εξαιρετικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ποιότητα του Θεάτρου πανελληνίως.

«Ας γίνει στόχος όλων η ομαλή και η εύρυθμη λειτουργία μιας υποδειγματικής Σχολής. Έχουμε Ευθύνη! Έχουμε Χρέος! Εμείς από την πλευρά μας, θα σταθούμε ξανά αλληλέγγυοι με τους/τις σπουδαστές και σπουδάστριες μας, διεκδικώντας δυναμικά αυτονόητους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της Σχολής που υπηρετούμε και αγαπάμε», καταλήγουν. 

Ανησυχία από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής

Στο ίδιο μήκος κύματος την ανησυχία τους εκφράζουν και οι σπουδαστές. Σε δική τους σημερινή ανακοίνωση οι σπουδαστές στηρίζουν τους καθηγητές τους και ζητούν να εξαιρούνται και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. 

Αναλυτικά όσα αναφέρουν: 

«Ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, στο οποίο υπάγεται και η δραματική σχολή, πως αναστέλλεται η έναρξη του διδακτικού έτους, η οποία είχε οριστεί για 2 Οκτωβρίου 2023. Η αναστολή αυτή προκύπτει, καθώς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2/9844/ΔΕΠ/2023 – ΦΕΚ 1077/Β/24-2-2023, οι συμβάσεις των καθηγητών μας δεν μπορούν να
ανανεωθούν όπως ίσχυαν ως τώρα.

Η ΚΥΑ ορίζει ότι οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται από δημόσιους φορείς και Ο.Τ.Α πρέπει να αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου, εξαιρώντας ως οργανισμούς το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,m χωρίς να εξαιρεί τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η παραπάνω ΚΥΑ εκδόθηκε ως απάντηση στις τρίμηνες κινητοποιήσεις μας έναντι του Π.Δ 85/2022 που εξισώνει τα
πτυχία των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών με απολυτήρια λυκείου. Η απάντηση αυτή, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά προκάλεσε και τη μισθολογική υποβάθμιση των καλλιτεχνών. Ενισχυτικά, η ΚΥΑ δημιουργεί ένα μη βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον για τους καθηγητές μας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας διατηρεί δραματική σχολή, η οποία εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, κινδυνεύει με μόνιμη αναστολή της λειτουργίας της. Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, μέσα στα οποία η σχολή έχει διατηρήσει ένα υψηλό καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, έχοντας εξαιρετικούς καλλιτέχνες-παιδαγωγούς, το κλείσιμο της θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για τους εν ενεργεία σπουδαστές/ιες/ά όσο και για τους καθηγητές/τριες.

Αιτούμαστε την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε να εξαιρούνται και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Θα αγωνιστούμε για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολής μας».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM
Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM