Το βινύλιο ξεπερνάει σε πωλήσεις το CD για πρώτη φορά από το 1987

Το βινύλιο ξεπερνάει σε πωλήσεις το CD για πρώτη φορά από το 1987 Facebook Twitter
0

Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους του βινυλίου με τις πωλήσεις των δίσκων στη Μεγάλη Βρετανία να φαίνεται να ξεπερνούν τα έσοδα από την πώληση CD για πρώτη φορά από το 1987.

Ο κόσμος όπως δείχνουν οι αριθμοί στη διάρκεια της πανδημίας επέστρεψε στον παλιό καλό τρόπο ακρόασης και πολλοί επιθύμησαν μετά από ώρες καθήλωσης μπροστά στις οθόνες τους να βάλουν ένα δίσκο κλασικής μουσικής στο πικ- απ.

Ο αριθμός των δίσκων βινυλίου που πωλήθηκε αυξήθηκε στα 4,8 εκατομμύρια το 2020, με τους κλασικούς δίσκους όπως το Rumours των Fleetwood Mac, που κυκλοφόρησε το 1977, το What’s the Story Morning Glory? των Oasis του 1995 και το Back to Black της Amy Winehouse του 2006 να προηγούνται αλλά και με τις νέες κυκλοφορίες Divinely Uninspired To A Hellish Extent του Lewis Capaldi, το Fine Line του Harry Styles και το Future Nostalgia της Dua Lipa όπως και το Disco της Kylie Minogue να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και σε βινύλιο και σε CD.

Το βινύλιο ξεπερνάει σε πωλήσεις το CD για πρώτη φορά από το 1987 Facebook Twitter
Fleetwood Mac, Rumours, 1977

Οι δισκογραφικές εταιρείες θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα φέτος από την πώληση δίσκων βινυλίου παρά από το κάποτε ακαταμάχητο CD για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, καθώς οι πανδημικές συνήθειες αλλάζουν με ταχύτητα την αναβίωση του κλασικού LP.

Οι βρετανικές δισκογραφικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση 30% στα έσοδα από την πώληση δίσκων βινυλίου με τα έσοδα να φτάνουν τις 86,5 εκατομμύρια στερλίνες, το υψηλότερο σύνολο από το 1989. Ο λόγος; Οι φανατικοί της μουσικής που θα ξόδευαν χρήματα σε συναυλίες και αφού όλοι οι χώροι είναι κλειστοί τα διέθεσαν στον εμπλουτισμό των συλλογών τους σε βινύλιο.

Ο BPI, ο οργανισμός που ελέγχει τη μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι έγιναν πωλήσεις που τείνουν να ξεπεράσουν αυτές των Rick Astley, T’Pau και Pet Shop Boys πριν 34 χρόνια.

Η πτώση της αγοράς των CD είναι ραγδαία. Το βολικό σχήμα και η φόρμα του δεν έγινε ποτέ αγαπητή στους συλλέκτες και οι πωλήσεις συνέχισαν να πέφτουν όταν άρχισε το streaming, με τις δισκογραφικές εταιρείες να αναφέρουν πτώση των εσόδων κατά 18,5% πέρυσι, φτάνοντας στις 115 εκατομμύρια στερλίνες.

Ο αριθμός των CD που πωλήθηκαν μειώθηκε το 2020 σχεδόν κατά το ένα τρίτο και έφτασε  στα 16 εκατομμύρια. Ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, το 2010, τα έσοδα από την πώληση των CD ήταν 563 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα από δίσκους βινυλίου ήταν μόλις 3,5 εκατομμύρια στερλίνες.

Το βινύλιο ξεπερνάει σε πωλήσεις το CD για πρώτη φορά από το 1987 Facebook Twitter
Amy Winehouse, Back to Black, 2006

Οι οπαδοί του βινυλίου έκαναν τις αγορές τους διαδικτυακά αφού τα καταστήματα δίσκων ήταν κλειστά για πολλούς μήνες και όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ήταν η φυσική εναλλακτική λύση για να απολαύσουν την ποιότητα της ακρόασης. Πράγμα που έπραξαν παρά τα εμπόδια με τη λιανική να είναι κλειστή, κάτι που επιβεβαιώνει τη δύναμη και τη δυναμική του βινυλίου μέχρι και σήμερα. Μάλιστα προβλέπουν ότι το 2021 τα έσοδα από το βινύλιο θα ξεπεράσουν κατά πολύ κάθε άλλη πώληση.

Τον Ιανουάριο, η BPI αποκάλυψε ότι η ποσότητα της μουσικής που κυκλοφόρησε πέρυσι αυξήθηκε κατά 22% σε 139 δισ. streaming, από 114 δισ. το 2019. Οπότε, όσο οι παραδοσιακές μορφές δίνουν μάχη επικράτησης, τα streamings είναι αυτά που γεμίζουν τα ταμεία των δισκογραφικών εταιρειών και αποτελούν την κορυφαία προτίμηση των μουσικόφιλων.

Για τις δισκογραφικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό μεταφράζεται σε έσοδα 736 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ τα έσοδα από όλα τα ψηφιακά κανάλια έφτασαν 782 εκατομμύρια στερλίνες το 2020 - σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα από τα έσοδα που έφερε στα ταμεία η φυσική αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς μουσικού οργανισμού IFPI, Frances Moore και ένθερμος υποστηρικτής του streaming πιστεύει στην αύξηση των εσόδων όταν το YouTube, που ανήκει στη Google, όπου προβάλλονται δεκάδες δισεκατομμύρια μουσικά βίντεο κάθε χρόνο θα καταβάλει ένα μερίδιο πιο δίκαιο. Το YouTube κατέβαλε το 2020 μόνο 43,8 εκατομμύρια στερλίνες σε δικαιώματα των δίσκων.

Η λίστα με τα βινύλια που είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2020

1. Fleetwood Mac – Rumours

2. Oasis – What’s The Story, Morning Glory?

3. Amy Winehouse – Back To Black

4. Harry Styles – Fine Line

5. Kylie Minogue – Disco

6. AC/DC – Power Up

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Μετά τις αντιδράσεις για τη σκοτεινή πανοπλία του Αγαμέμνονα και την επιλογή του Τράβις Σκοτ στον ρόλο ενός ραψωδού, ο Κρίστοφερ Νόλαν υπερασπίζεται το The Odyssey και εξηγεί γιατί η ταινία δεν αντιμετωπίζει τον Όμηρο επιπόλαια.
THE LIFO TEAM
Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM