Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
0

Δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας στην Αυστραλία έκανε η οικογένεια Fox.

Η δωρεά θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου της χώρου σύγχρονης τέχνης καθώς, όπως είπε και πρώην επιμελητής τέχνης, χρειάζεται φιλανθρωπία για να καλυφθεί το έλλειμμα στη δημόσια χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση του Andrews ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η νέα γκαλερί θα ονομάζεται The Fox: NGV Contemporary, προς τιμή του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των φορτηγών Lindsay Fox και της συζύγου του, Paula.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ σε αυστραλιανό μουσείο τέχνης από δωρητή εν ζωή.

Η προηγούμενη μεγάλη δωρεά ήταν εκείνη των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Ian Potter το 2020 για την αποπεράτωση του ίδιου έργου.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au


Ο Charles Green, καθηγητής σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, σημείωσε ότι η πόλη είχε μια «μεγάλη ιστορία δωρεών», απαραίτητων για την υποστήριξη των τεχνών.

«Η φιλανθρωπία πρέπει να είναι εκεί ελλείψει πραγματικά οραματικής ή ακόμη και σταθερής χρηματοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο πρώην επιμελητής σύγχρονης τέχνης της NGV.

«Το Συμβούλιο της Αυστραλίας (για τις Τέχνες) έχει έναν μικροσκοπικό προϋπολογισμό. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά πραγματικά έχει έναν μικρό προϋπολογισμό σε σύγκριση με όσα χρήματα δίνει η Αυστραλία  για τον αθλητισμό».

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Αποκαλύπτοντας τη δωρεά στα 85α γενέθλια του Lindsay Fox, ο τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Danny Pearson είπε ότι η επένδυση είναι ένα «εξαιρετικό δώρο για τους κατοίκους της Βικτώριας».

«Αυτή η επένδυση, στα γενέθλια του Lindsay, είναι ένα υπέροχο και γενναιόδωρο δώρο γενεθλίων από αυτόν προς τους κατοίκους της Βικτώριας για τις επόμενες γενιές».

Ο Pearson είπε ότι η νέα γκαλερί θα είναι «ένα έργο που καθορίζει το έθνος» ως μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί στον κόσμο αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Το χαρακτήρισε δε, «αρχιτεκτονικό είδωλο».

Ο Green σημείωσε ότι η φιλανθρωπία ήταν ζωτικής σημασίας για την NGV από τις πρώτες μέρες της, τότε που ο φαρμακοποιός Alfred Felton, το 1904, κληροδότησε τη μισή του περιουσία στη γκαλερί μετά το θάνατό του.

Με αυτά τα χρήματα η NGV απέκτησε περισσότερα από 15.000 έργα, των οποίων η αξία πλέον αποτιμάται συλλογικά σε άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Ο Green σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για τη δωρεά της οικογένειας Fox ενώ ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα ενθάρρυνε μια νέα γενιά φιλάνρθωπων.

Η νέα σύγχρονη γκαλερί της NGV θα παρουσιάζει μοντέρνα τέχνη, σχέδιο, μόδα και αρχιτεκτονική τοπικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας στον καλλιτεχνικό χώρο της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση του Andrews έχει επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταμόρφωση της περιοχής.

Από την πλευρά της, η οικογένεια Fox έχει ιστορικό οικονομικών συνεισφορών στην NGV, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών σημαντικών έργων τέχνης.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Η Paula Fox – η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της NGV – είπε ότι ελπίζει η δωρεά της οικογένειάς της να εμπνεύσει άλλους φιλάνθρωπους να κάνουν και αυτοί με τη σειρά τους δωρεές στη γκαλερί.

Ο διευθυντής της NGV, Tony Ellwood, επαίνεσε την οικογένεια Fox , σημειώνοντας ότι η δωρεά θα έχει «πραγματικό και απτό αντίκτυπο».

Η νέα γκαλερί θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης. Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου ενώ η γκαλερί με τη σειρά της, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον δημιουργικό τομέα όταν ανοίξει το 2028.

Η σύγχρονη γκαλερί - ένα κτίριο 18.000 τ.μ - θα βρίσκεται πίσω από το υπάρχον κτίριο της NGV με θέα σε νέα δημόσια πάρκα που συνδέουν την St Kilda Road στο Southbank με την όχθη του ποταμού της Μελβούρνης.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε τον τελικό σχεδιασμό του κτιρίου – από τον Angelo Candalepas and Associates – που κέρδισαν το έργο έπειτα από διαγωνισμό που κρίθηκε από αρμόδια επιτροπή.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Το βραβευμένο σχέδιο - που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως η «απάντηση» της Μελβούρνης στον Πύργο του Άιφελ - περιλαμβάνει μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, ένα εστιατόριο με θέα και μια σφαιρική είσοδο ύψους 40 μέτρων.

Τα σχέδια για την κατασκευή της νέας σύγχρονης γκαλερί και την εκ νέου ανάπτυξη του καλλιτεχνικού χώρου της πόλης ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από την πολιτειακή κυβέρνηση το 2018, αφού αγόρασε το κτίριο Carlton and United Breweries στη λεωφόρο Southbank 77 για περίπου 95 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει πως την πύλη της νέας γκαλερί θα περνούν ετησίως 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM
Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!»

Θέματα / Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Η βελγική κολεκτίβα διασχίζει πεζή την Ευρώπη, σέρνοντας ένα πλοίο ξηράς, για να χτίσει στο κέντρο της Ελευσίνας, τον Φεβρουάριο του 2023, μια κιβωτό ελπίδας και αιώνιας νεότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ