Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
0

Δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας στην Αυστραλία έκανε η οικογένεια Fox.

Η δωρεά θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου της χώρου σύγχρονης τέχνης καθώς, όπως είπε και πρώην επιμελητής τέχνης, χρειάζεται φιλανθρωπία για να καλυφθεί το έλλειμμα στη δημόσια χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση του Andrews ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η νέα γκαλερί θα ονομάζεται The Fox: NGV Contemporary, προς τιμή του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των φορτηγών Lindsay Fox και της συζύγου του, Paula.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ σε αυστραλιανό μουσείο τέχνης από δωρητή εν ζωή.

Η προηγούμενη μεγάλη δωρεά ήταν εκείνη των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Ian Potter το 2020 για την αποπεράτωση του ίδιου έργου.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au


Ο Charles Green, καθηγητής σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, σημείωσε ότι η πόλη είχε μια «μεγάλη ιστορία δωρεών», απαραίτητων για την υποστήριξη των τεχνών.

«Η φιλανθρωπία πρέπει να είναι εκεί ελλείψει πραγματικά οραματικής ή ακόμη και σταθερής χρηματοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο πρώην επιμελητής σύγχρονης τέχνης της NGV.

«Το Συμβούλιο της Αυστραλίας (για τις Τέχνες) έχει έναν μικροσκοπικό προϋπολογισμό. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά πραγματικά έχει έναν μικρό προϋπολογισμό σε σύγκριση με όσα χρήματα δίνει η Αυστραλία  για τον αθλητισμό».

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Αποκαλύπτοντας τη δωρεά στα 85α γενέθλια του Lindsay Fox, ο τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Danny Pearson είπε ότι η επένδυση είναι ένα «εξαιρετικό δώρο για τους κατοίκους της Βικτώριας».

«Αυτή η επένδυση, στα γενέθλια του Lindsay, είναι ένα υπέροχο και γενναιόδωρο δώρο γενεθλίων από αυτόν προς τους κατοίκους της Βικτώριας για τις επόμενες γενιές».

Ο Pearson είπε ότι η νέα γκαλερί θα είναι «ένα έργο που καθορίζει το έθνος» ως μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί στον κόσμο αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Το χαρακτήρισε δε, «αρχιτεκτονικό είδωλο».

Ο Green σημείωσε ότι η φιλανθρωπία ήταν ζωτικής σημασίας για την NGV από τις πρώτες μέρες της, τότε που ο φαρμακοποιός Alfred Felton, το 1904, κληροδότησε τη μισή του περιουσία στη γκαλερί μετά το θάνατό του.

Με αυτά τα χρήματα η NGV απέκτησε περισσότερα από 15.000 έργα, των οποίων η αξία πλέον αποτιμάται συλλογικά σε άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Ο Green σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για τη δωρεά της οικογένειας Fox ενώ ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα ενθάρρυνε μια νέα γενιά φιλάνρθωπων.

Η νέα σύγχρονη γκαλερί της NGV θα παρουσιάζει μοντέρνα τέχνη, σχέδιο, μόδα και αρχιτεκτονική τοπικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας στον καλλιτεχνικό χώρο της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση του Andrews έχει επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταμόρφωση της περιοχής.

Από την πλευρά της, η οικογένεια Fox έχει ιστορικό οικονομικών συνεισφορών στην NGV, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών σημαντικών έργων τέχνης.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Η Paula Fox – η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της NGV – είπε ότι ελπίζει η δωρεά της οικογένειάς της να εμπνεύσει άλλους φιλάνθρωπους να κάνουν και αυτοί με τη σειρά τους δωρεές στη γκαλερί.

Ο διευθυντής της NGV, Tony Ellwood, επαίνεσε την οικογένεια Fox , σημειώνοντας ότι η δωρεά θα έχει «πραγματικό και απτό αντίκτυπο».

Η νέα γκαλερί θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης. Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου ενώ η γκαλερί με τη σειρά της, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον δημιουργικό τομέα όταν ανοίξει το 2028.

Η σύγχρονη γκαλερί - ένα κτίριο 18.000 τ.μ - θα βρίσκεται πίσω από το υπάρχον κτίριο της NGV με θέα σε νέα δημόσια πάρκα που συνδέουν την St Kilda Road στο Southbank με την όχθη του ποταμού της Μελβούρνης.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε τον τελικό σχεδιασμό του κτιρίου – από τον Angelo Candalepas and Associates – που κέρδισαν το έργο έπειτα από διαγωνισμό που κρίθηκε από αρμόδια επιτροπή.

Αυστραλία: Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Πινακοθήκη στη Βικτώρια Facebook Twitter
Φωτ.:candalepas.com.au

Το βραβευμένο σχέδιο - που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως η «απάντηση» της Μελβούρνης στον Πύργο του Άιφελ - περιλαμβάνει μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, ένα εστιατόριο με θέα και μια σφαιρική είσοδο ύψους 40 μέτρων.

Τα σχέδια για την κατασκευή της νέας σύγχρονης γκαλερί και την εκ νέου ανάπτυξη του καλλιτεχνικού χώρου της πόλης ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από την πολιτειακή κυβέρνηση το 2018, αφού αγόρασε το κτίριο Carlton and United Breweries στη λεωφόρο Southbank 77 για περίπου 95 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει πως την πύλη της νέας γκαλερί θα περνούν ετησίως 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ