Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό αφιερωμένο στον Δία

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό αφιερωμένο στον Δία Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ.
0

Αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια χερσόνησο του Σινά και συγκεκριμένα στο Tell el-Farma, αποκάλυψε έναν αρχαίο ναό αφιερωμένο στον θεό Δία, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το Tell Al-Farma, γνωστό και ως Pelusium στην αρχαιότητα, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Ανάμεσα στα ευρήματα, περιλαμβάνονται πρόσθετα αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική και ισλαμική εποχή.

Το Pelusium ανασκάφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 από τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Jean Clydet, ο οποίος βρήκε σε θραύσματα αρχαιοελληνικές επιγραφές του ναού Διός-Κασίου (ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του θεού του ουρανού στην ελληνική μυθολογία και του όρους Κάσιος από τη Συρία) στην περιοχή.

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό αφιερωμένο στον Δία Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ.

Οι σημερινές ανασκαφές αποκάλυψαν τελικά τον ναό μεταξύ του οχυρού Pelusium και μιας μνημειακής εκκλησίας, αφού εντοπίστηκαν κίονες και μια σειρά από μεγάλους ογκόλιθους γρανίτη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι ογκόλιθοι σχημάτιζαν μια σκάλα για να φτάσουν στην πλατφόρμα του ναού και ήλπιζαν να εφαρμόσουν μια φωτογραμμετρική έρευνα για να καθορίσουν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού.

Επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν επίσης ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός ανέθεσε στον Τίτο Φλάβιο Τιτάνα να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης του ναού κατά την περίοδο που ο Αδριανός ίδρυσε νέες ρωμαϊκές πόλεις και μνημεία στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της χάρη στο «Stranger Things»

Παρά τις δεκαετίες επιτυχίας στα charts σε πολλαπλές μορφές, η Ρος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του μουσικού καταλόγου της προηγείται της εποχής των ψηφιακών πωλήσεων
THE LIFO TEAM
Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ