Αίγυπτος: Αρχαίο στρατιωτικό σκάφος ανακαλύφθηκε στη βυθισμένη πόλη Ηράκλειον

καρίνα Facebook Twitter
Η καρίνα του πολεμικού πλοίου στο βυθό | Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Οι δύτες μιας αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν ένα αρχαίο στρατιωτικό σκάφος στη βυθισμένη αιγυπτιακή πόλη Ηράκλειον ή Θώνις που ήταν το μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι της Αιγύπτου.

Το Ηράκλειον ή Θώνις, κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι πλησίον της κώμης Μένουθις, που ήταν κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ. Την αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβων.

Το όνομα της πόλης ανάγεται στον περίφημο ναό που ήταν φημισμένος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένος στον ημίθεο Ηρακλή. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρις με την Ελένη για να ξεφύγουν από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος.

Ο ναός αυτός είχε μαντείο και αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Αιγύπτιο θεό της ιατρικής Χονς, τον οποίο οι Έλληνες ταύτισαν με τον Ηρακλή. Αργότερα το ιερό αφιερώθηκε στον Αιγύπτιο θεό Άμωνα, πατέρα του Χονς. Ο ίδιος ο ναός καταστράφηκε περίπου το 140 π.Χ. Πολύ αργότερα, τον όγδοο αιώνα μ.Χ., ολόκληρη η πόλη, μαζί με τη γειτονική κοινότητα του Canopus, βυθίστηκε μετά από μια σειρά σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Στον βυθό της αρχαίας πόλης μια γαλλοαιγυπτιακή αποστολή βρήκε το πλοίο μήκους 80 ποδιών κάτω από περίπου 16 πόδια σκληρού πηλού. Βρίσκεται ακριβώς στη θέση του αιγυπτιακού κόλπου Abū Qīr και χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα π.Χ. Το πλοίο αγκυροβόλησε δίπλα στον Ναό του Amun της πόλης, όταν το κτίριο κατέρρευσε, βυθίζοντας το σκάφος κάτω από το βάρος των μεγάλων τετραγώνων της κατασκευής, αναφέρει το Daily News Egypt.

Αγγεία Facebook Twitter
Αγγεία, ανάμεσα στα ευρήματα του βυθισμένου σκάφους | Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ο σχεδιασμός του πλοίου αντικατοπτρίζει ένα μείγμα αρχαίων αιγυπτιακών και ελληνικών τεχνικών. Οι κατασκευαστές του κατασκεύασαν το σκάφος εν μέρει από επαναχρησιμοποιημένο ξύλο, υποδηλώνοντας ότι κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο. Το πλοίο είχε κουπιά όσο και μεγάλο πανί. Είχε επίπεδο πυθμένα και καρίνα, που θα του επέτρεπε να πλοηγηθεί στον Νείλο και στο δέλτα όπου ο ποταμός συναντά τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν σε υποβρύχιες ανασκαφές ανέπαφα υπολείμματα αρχαίων, γρήγορων πλοίων. Το μόνο συγκρίσιμο που έχει βρεθεί είναι το Marsala, με ημερομηνία 235 π.Χ., το οποίο οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στη δυτική Σικελία το 1971. Προηγούμενες υποβρύχιες ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει τελετουργικά αντικείμενα, κεραμικά και χάλκινα νομίσματα της εποχής του Πτολεμαίου ΙΙ (285 έως 246 π.Χ.).

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM