50 χρόνια χωρίς τον Πικάσο: «Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» με 42 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο

50 χρόνια χωρίς τον Πικάσο: «Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» με 42 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Miquel Iceta με την Γαλλίδα ομόλογό του, Rima Abdul Malak (R) μπροστά από την Guernica του Picasso. Φωτ: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO
0

Από το Πράδο μέχρι το Κέντρο Πομπιντού και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, 42 εκθέσεις θα διοργανωθούν σε όλο τον κόσμο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, μια «κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο» για «τον πιο διάσημο καλλιτέχνη της σύγχρονης τέχνης».

Το «έτος Πικάσο» που ετοιμάζεται εδώ και 18 μήνες από Γαλλία και Ισπανία, θα κινητοποιήσει «38 σημαντικούς θεσμούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Πολιτισμού Μιγκέλ Ιθέτα, δίνοντας το έναυσμα των εορτασμών στο μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης.

Οι εκθέσεις θα επιτρέψουν να «καταδειχθούν όλες οι όψεις» του Ισπανού καλλιτέχνη, που γεννήθηκε το 1881 στη Μάλαγα (νότια Ισπανία) και πέθανε το 1973 στη Μουζέν (νοτιοανατολική Γαλλία), με μια σειρά «συνεδρίων» και «δημόσιων συζητήσεων» για τον ζωγράφο και το έργο του, πρόσθεσε η Γαλλίδα ομόλογός του Ρίμα Αμπντούλ Μαλέκ.

Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου στο Fondation Mapfre, στη Μαδρίτη και θα λάβουν τέλος τον Απρίλιο του 2024 στο Petit Palais, στο Παρίσι.

50 χρόνια χωρίς τον Πικάσο: «Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» με 42 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ο πίνακας «La nageuse» (The Swimmer) του Picasso στην έκθεση για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του καλλιτέχνη, στο Reina Sofia Museum της Μαδρίτης. Φωτ: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Συνολικά, εκδηλώσεις που αποτίνουν φόρο τιμής στον Ισπανό ζωγράφο, τον οποίο η Γαλλίδα υπουργός χαρακτήρισε «τον πιο διάσημο και τον πιο εμβληματικό ζωγράφο της σύγχρονης τέχνης» θα λάβουν χώρα κυρίως στην Ισπανία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Μεταξύ των θεσμών που έχουν κινητοποιηθεί είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met), το μουσείο Prado της Μαδρίτης, το μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο, το Centre Pompidou στο Παρίσι, το Fondation Beyeler της Βασιλείας και τα μουσεία Πικάσο της Βαρκελώνης και του Παρισιού.

50 χρόνια χωρίς τον Πικάσο: «Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» με 42 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ο πίνακας «Venus and Love» σε παλαιότερη έκθεση του Museo del Greco, στο Τολέδο της Ισπανίας. Φωτ: EPA/Ismael Herrero

Σκοπός είναι «να παρουσιαστεί ο Πικάσο όπως ήταν», προβάλλοντας την «καλλιτεχνική κληρονομιά» του και «τη διάρκεια του έργου του», υπογράμμισε ο Μιγκέλ Ιθέτα μπροστά στον πίνακα Γκερνίκα, που ζωγράφισε το 1937 ο Πικάσο, ένα από τα πιο γνωστά έργα του σε όλο τον κόσμο.

Ο πίνακας αυτός -που παρουσιάζει τη σφαγή στη βασκική πόλη Γκερνίκα, η οποία βομβαρδίστηκε τον Απρίλιο του 1937 από την αεροπορία των ναζί που ήρθε για να υποστηρίξει τον στρατηγό Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο- είναι «μια διακήρυξη για την ειρήνη», πρόσθεσε η Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ.

50 χρόνια χωρίς τον Πικάσο: «Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» με 42 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Η Γκερνίκα (Guernica), ένα από τα διασημότερα ίσως έργα του Picasso. Φωτ: EPA/BERND THISSEN

Πέρα από τις πολιτικές και ιστορικές αναφορές, οι εκθέσεις που οργανώνονται στο πλαίσιο του «έτους Πικάσο», θα είναι η ευκαιρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να παρουσιαστούν επίσης οι «υπερβολές» και οι «αντιφάσεις» του καλλιτέχνη.

Η μορφή του Πικάσο, που λατρευόταν για πολύ καιρό εξαιτίας της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας, έχει στρογγυλευθεί εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των κατηγοριών για μισογυνισμό και βία απέναντι στις συντρόφους του, που βρέθηκαν υπό το φως των προβολέων από το κίνημα #MeToo.

50 χρόνια χωρίς τον Πικάσο: «Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση» με 42 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ο Pablo Picasso με την τελευταία του σύζυγο, Jaqueline και την μικρή Paola Dominguin. Δίπλα ο ταυρομάχος Luis Miguel Dominguin με τα άλλα δυο παιδιά του, Miguel Bose και Lucia. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις Κάννες για να γνωρίσει ο ζωγράφος την βαφτιστήρα του, Paola. Φωτ: ΕΡΑ

Ο ζωγράφος των «Δεσποινίδων της Αβινιόν» και της «Γυναίκας που κλαίει», που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, κατηγορήθηκε κυρίως από τη δημοσιογράφο Σοφί Σοβό στο βιβλίο της «Picasso, le Minotaure» ότι ήταν ένας άνδρας «ζηλόφθονος, διεστραμμένος και καταστροφέας».

«Είναι σημαντικό το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον Πικάσο και να γνωρίσει επίσης το κομμάτι της βίας που είχε μέσα του. Είναι κάτι που δεν πρέπει να κρύψουμε», παραδέχθηκε σήμερα η Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, εκτιμώντας πως δεν πρέπει «να μειώνουμε όλο το έργο του Πικάσο» λόγω του θέματος αυτού.

Η σχέση του Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη με τις γυναίκες θα προσεγγιστεί κυρίως στο πλαίσιο μιας έκθεσης που προβλέπεται να παρουσιαστεί στο Brooklyn Museum (Νέα Υόρκη) το καλοκαίρι του 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM