12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα (11-17/3/2022)

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter
Mitrentse, National Portrait Gallery, Australia
0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Μήτρεντσε, «Minumental»
Η καλλιτέχνις, εκπαιδευτικός και επιμελήτρια που έζησε και δούλεψε στο Λονδίνο για είκοσι χρόνια παρουσιάζει πρώτη φορά στην Αθήνα μια επιλογή από τη σειρά σχεδίων με γραφίτη, χρώμα και κολάζ, καθώς και γλυπτικά έργα ως μέρος του εν εξελίξει διεθνούς πρότζεκτ «Add to my library» που ξεκίνησε το 2011 και εστιάζει στη σχέση τέχνης και βιβλίου.

a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Τετ.-Παρ. 14:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00

Ally Rosenberg, Long Shadows

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter
Ally Rosenberg, «Very, very cloud shaped», 2021

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την έκθεση «Long Shadows», μια νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη Ally Rosenberg από το Λονδίνο. Η πρώτη ατομική του έκθεσή στην Ελλάδα ανοίγει στις 15/3, παρουσία του καλλιτέχνη, και περιλαμβάνει μια νέα σειρά γλυπτών του, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα φιλοξενίας της γκαλερί Δύο Χωριά. Συγκροτούν μια μυστηριακά παιγνιώδη εξερεύνηση του σώματος μέσα από το υλικό, το αντικείμενο, την εικόνα και τον χρόνο. Κάθε γλυπτό του Rosenberg είναι τοποθετημένο πάνω σε μια συμπαγή σκιά εν είδει βάθρου, που είναι φτιαγμένη από τσιμέντο και εκτείνεται κατά μήκος των δαπέδων και των τοίχων της γκαλερί.

15/3-15/4, Ally Rosenberg, «Long Shadows», Δύο Χωριά project space, Μαντζουράκη 16, Νέα Φιλοθέη

Clara Carvajal, Αμαζονομαχία

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter

Η Αμαζονομαχία της Clara Carvajal στοχεύει στην επανεκτίμηση του μύθου των Αμαζόνων μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. Με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολεμιστριών κατά τον έκτο αι. π.Χ., η καλλιτέχνις δημιουργεί μια σύγχρονη Αμαζονομαχία. Η έκθεση, υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Carmen Fernandez Ortiz, αποτελείται από είκοσι εννέα έργα.

«Αμαζονομαχία», Μουσείο Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, Θησείο, Τετ.-Κυρ. 13:00-17:00

Tauba Auerbach, Μπία Ντάβου, Peter Roehr, Παντελής Ξαγοράρης - Συχνότητες: Οι κοσμικές εξερευνήσεις

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter

Η πρώτη έκθεση της σειράς «Συχνότητες Ι» περιλαμβάνει τις κοσμικές εξερευνήσεις της Tauba Auerbach, της Μπίας Ντάβου, του Peter Roehr και του Παντελή Ξαγοράρη. Σε επιμέλεια Έλενας Παπαδοπούλου και Ανδρέα Μελά η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα σε δύο χώρους, στο Radio Athènes στην οδό Πετράκη και στον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος στην οδό Πανδρόσου, και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βιώνεται ως διάλειμμα από το παράφωνο ηχητικό και οπτικό τοπίο του κέντρου της Αθήνας αλλά και ως αποθετήριο υλικών ιστοριών, γλωσσών και υποκειμενικότητας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Radio Athènes, Πετράκη 15, Τετ. 16:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00 / Μελάς Μαρτίνος, Πανδρόσου 50, Τρ.-Σάβ. 12:00-18:00

ΣΙΝΕΜΑ

«Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922», της Μαρίας Ηλιού

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter
Σμύρνη, αρχές 1900. Φωτ.: Ευγενική παραχώρηση Library of Congress για το ντοκιμαντέρ «Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1922»

Με άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που ανακαλύφθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας & Proteus NY INC στην Αμερική και στην Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν με συναρπαστικό τρόπο την ιστορία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης αλλά και της καταστροφής της σε μια ταινία που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012. Το ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922 θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

19/3, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 20:00

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Βάκχες

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11-17/3/2022) Facebook Twitter

Οι Βάκχες είναι μια εναλλακτική διονυσιακή γιορτή για τα ελληνικά κρασιά φυσικής οινοποίησης, μια μεταμοντέρνα έκθεση κρασιών που φιλοξενεί κάτω από την ίδια στέγη οινικές δοκιμές, ζωντανή μουσική και DJs. Είκοσι πέντε Έλληνες παραγωγοί με κοινό παρονομαστή την οινική τους φιλοσοφία, την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στην καλλιέργεια, την οινοποίηση και την αποτύπωση του terroir της περιοχής τους, θα βρίσκονται μαζί με τα κρασιά τους στο Ρομάντσο το Σάββατο 12/3. Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για την περίσταση, φαγητό από τη Feyrouz, ομιλία της θεατρολόγου Έλλης Γαβριήλ, lives από τους Jan Van Angelopoulos, Veslemes και Mazoha και DJ sets από τον Teranga Beat και την Katia, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι με τους BlueLagoon και Noda Pappa στα decks.

12/3, Φεστιβάλ Βάκχες, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 11:00-20:00, είσοδος: €15 (προπώληση), €20 (στην είσοδο)

ΘΕΑΤΡΟ

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Τρωίλος και Χρυσηίδα

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter
Φωτ.: Karol Jarek

Ένας άσκοπος πόλεμος, ο Τρωικός, που πότισε τα πάντα με τόσο αίμα και τόσο θάνατο, ώστε τίποτα πια να μην μπορεί να ανθίσει. Δύο αντιμέτωπα στρατόπεδα, παραδομένα στην αδράνεια, στη διαφθορά, στον κυνισμό. Αυτή δεν είναι μια ιστορία αγάπης. Είναι μια ιστορία παρακμής. Εκεί οι παλιοί ήρωες και τα ματαιωμένα ιδανικά πεθαίνουν και η ανθρώπινη φύση αφήνεται στην πιο άγρια, την πιο τερατώδη απεικόνισή της. Η παράσταση στήνει ένα πρωτόγονο και ταυτόχρονα μελλοντολογικό σκηνικό περιβάλλον, ένα άγριο μεταβατικό μέρος. Δύο τροπικές καλύβες, δύο μεγάλα γλυπτά από φυσικά υλικά που ορθώνονται πάνω σ’ ένα γυαλιστερό μαύρο πάτωμα, μια αλλόκοτη, μαύρη γη που καθρεφτίζει και εκθέτει. Οι ήρωες του έργου περιφέρονται διεφθαρμένοι πλέον και ασύδοτοι, πιάνουν καβγάδες και μιλούν ακατάπαυστα, προσπαθώντας να γεμίσουν με λόγια το κενό, να υπάρξουν μέσω της εικόνας που δημιουργούν στους άλλους. Σε μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου, σκηνοθεσία της Μαρίας Πανουργιά και μουσική του Blaine Reininger.

Θέατρο Rex - Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Τετ.-Κυρ. 20:00

«Επαρχία» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter
Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη

Η Επαρχία είναι ένα νέο ελληνικό έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή και μάλιστα σε ένα θέατρο του οποίου η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσίαση νέων κειμένων Ελλήνων συγγραφέων. Ελληνική επαρχία, παραμονές Χριστουγέννων. Μια παρέα νέων σχεδιάζουν το κόλπο της ζωής τους, να ληστέψουν μια τράπεζα με έναν τρόπο που δεν το επιχείρησε ποτέ κανείς μέχρι σήμερα και φανερώνει τα σημεία των καιρών: δολοπλοκίες, αρρωστημένοι έρωτες, ναρκωτικά, χρήμα, παιχνίδια εξουσίας. Με φόντο τις λάσπες και τις λακκούβες των επαρχιακών δρόμων, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης στήνει τον καμβά μιας παράξενης μαύρης κωμωδίας που διερευνά τις σχέσεις περιθωρίου και κράτους στην ταραγμένη εποχή μας. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σκεύα.

Από 18/3, «Επαρχία» του Μιχάλη Βιρβιδάκη, Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Παρ. 21:00, Σάβ. 18:00 & 21:15, Κυρ. 19:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ghost Blues, The Story of Rory Gallagher

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter
Φωτ.: Erica Echenberg

Η πολυαναμενόμενη πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Rory Gallagher, με καλεσμένους τον Donal Gallagher, αδελφό και μάνατζερ του Rory, και τον Daniel Gallagher, γιο του Donal και συμπαραγωγό της ταινίας, παραγωγό και θεματοφύλακα του έργου του Rory. Τη βραδιά ανοίγουν οι Ιρλανδοί Deuce στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, ένα από τα σημαντικότερα και αυθεντικότερα tribute bands.

14/3, Gagarin 205 Live Music Space, οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Andy Sheppard Trio στο Half Note

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter

Ο σαξοφωνίστας, συνθέτης, bandleader και ενορχηστρωτής Andy Sheppard είναι μια κορυφαία μουσική προσωπικότητα της τζαζ (και όχι μόνο) παγκοσμίως. O ξεχωριστός αυτός καλλιτέχνης της ECM, που έχει περισσότερες από 370 συνθέσεις στο παλμαρέ του, επιστρέφει στην Αθήνα για τέσσερα αξέχαστα βράδια γεμάτα λυρισμό και μοναδικής ομορφιάς ηχητικά μοτίβα σε δύο διαφορετικά format, πλαισιωμένος από δύο εκλεκτούς συνεργάτες. Τις δύο πρώτες μέρες, 11 και 12 Μαρτίου, θα εμφανιστεί σε τρίο με τον κορυφαίο μπασίστα Anders Jormin και την εξαιρετική πιανίστα Rita Marcotulli, ενώ στις 13 και 14 Μαρτίου θα παίξει σε ντουέτο με τη Rita Marcotulli.

11-14/3, Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, Παρ.-Σάβ. 22:00, Κυρ.-Δευτ. 21:30, είσοδος: €30 (α’ ζώνη σε τραπέζι), €25 (β’ ζώνη σε τραπέζι), €20 (μπαρ)

Pribs Obi & The Dream Warriors

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter

Με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ του «The grasshopper lies heavy», o Prins Obi παρέα με άλλους τρεις εκλεκτούς μουσικούς-φίλους (Pantelis Karasevdas, Raguson, Gus Boggar) διοργανώνουν ένα live gig-party για να ξορκίσουν τις μαύρες μέρες της πανδημίας. Υλικό από το νέο άλμπουμ αλλά και απ’ όλη τη δισκογραφία του Prins Obi και μουσικές εκπλήξεις.

12/3, Six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, είσοδος: €8 (προπώληση), €10 (στην πόρτα)

Rival Consoles live + LLYR @ Plisskën

12 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (11- Facebook Twitter

Ο Βρετανός ηλεκτρονικός παραγωγός Rival Consoles έρχεται στην Αθήνα με ένα δυναμικό οπτικοακουστικό show την Παρασκευή 18/3 στο Fuzz Club. Χαρισματικός παραγωγός, ατμοσφαιρικός μουσικός και ευρηματικός συνθέτης, ο Rival Consoles ή αλλιώς Ryan Lee West έχει κατορθώσει να αποτελεί κεντρική φιγούρα στον χώρο της ηλεκτρονικής και ambient μουσικής με τις καινοτόμες συνθέσεις του. Με ένα δικό του μοναδικό στυλ και έναν ηχητικό δυναμισμό που συνεχώς εκπλήσσει, ο Rival Consoles συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία τους κλασικούς ήχους με ηλεκτρονικές και ταυτόχρονα ήρεμες μελωδίες, οδηγώντας τη μουσική σε νέα μονοπάτια. Ο Llyr, aka Gareth Williams, δημιουργεί μουσική γεμάτη συναισθήματα, χρησιμοποιώντας ποικιλία προγραμμάτων, ηχογραφήσεις πεδίου, προηγμένες τεχνικές και κλασικές συνθέσεις.

18/3, Fuzz Club, 21:00, είσοδος: €16 (προπώληση), €19 (γενική είσοδος)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM