Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter
Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο.
0

— Πού σας βρήκε η καραντίνα; Υπήρχαν σχέδια που έμειναν στη μέση;

Η καραντίνα με βρήκε στο σπίτι, με αρκετά σχέδια που έμειναν στη μέση. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμαι, ως guest chef, στο ελληνικό εστιατόριο του Lausanne Palace στην Ελβετία. Φέτος, η επίσκεψη μου ματαιώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τα επαγγελματικά σεμινάρια που κάνω στη Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Οπότε, ναι, υπήρχε μεγάλη ανατροπή στα σχέδιά μου.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα ή ακόμα και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ χρόνο να κάνουμε;

Η καραντίνα είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι και να απολαύσουμε την οικογένειά μας. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Επίσης, όλο αυτό που ζούμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο που συμβαίνει στη δική τους χώρα. Σήμερα, ζούμε όλοι έναν πόλεμο. Μια επιδημία που προσπαθεί να μας εξοντώσει. Ας γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές, ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας, ας νιώσουμε για λίγο πώς είναι να προσπαθείς να κρυφτείς για να ξεφύγεις.

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτή την στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

— Εκμεταλλεύεστε τα social για να διατηρείτε τη σχέση με όσους σας ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείτε ζωντανό και το δικό σας ενδιαφέρον;

Αυτό που κάνω καθημερινά και το απολαμβάνω είναι να μαγειρεύω σε live video μαζί με έναν συνάδελφό μου και μετά να ανεβάζω τις κοινές μας συνταγές στο feed μου στο Instagram. Είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και μια τέλεια ευκαιρία για να προωθώ προϊόντα που αγαπώ και είναι μικρών Ελλήνων παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή, που διανύουμε μια κρίσιμη κατάσταση, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την οικονομία μας.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και δημιουργεί διάφορα συναισθήματα. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτήν τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Επίσης, καλό θα ήταν να γυμναζόμαστε. Βοηθά το σώμα μας και στο να έχουμε καλή ψυχολογία.

— Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα μετά την περίοδο εγκλεισμού; Ανησυχείτε για την τουριστική περίοδο;

Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Με λίγα λόγια, η τουριστική περίοδος είτε δεν θα υπάρξει, είτε θα είναι πολύ μικρή. Οφείλουμε να το ξέρουμε αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.


— Μαγειρεύετε αυτή την περίοδο στο σπίτι; Τι σας αρέσει να φτιάχνετε;

Μαγειρεύω καθημερινά στο σπίτι και τώρα, μάλιστα, που κάθε απόγευμα συν-μαγειρεύω με τους συναδέλφους, η οικογένεια μου γεύεται συνταγές που δεν είχε γευτεί μέχρι σήμερα.

— Τι μαγειρεύετε σήμερα για εμάς και από τι εμπνευστήκατε αυτή την συνταγή;

Θα μαγειρέψω μια νηστίσιμη συνταγή και συγκεκριμένα μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού. Ελπίζω να το απολαύσετε.


— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα ήθελα να πάω σε μία από τις μικρές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή μου, στο Χαϊδάρι, και να ακούσω μπουζούκι και ρεμπέτικα. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι που έχω ανακαλύψει, όπου παίζει μια μικρή μπάντα που μέλη της είναι κάποια από την παλιά μπάντα Τα Παιδιά από την Πάτρα. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω και να τους ακούω.

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

600 γρ. μελιτζάνες

2 πατάτες

5 σκελίδες σκόρδο

80 γρ. καρύδια ψίχα

200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι)

λίγο δυόσμο

λίγο μαϊντανό

λίγη φρέσκια λουίζα

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

μερικά κλαδάκι σέλινου

ελαιόλαδο

μπαχάρι

πιπέρι σε κόκκους

2 δαφνόφυλλα

Προετοιμασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες μακριές φέτες, τις αφήνουμε για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά τις ψήνουμε στη σχάρα.


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά βράζοντας δυο πατάτες. Κατόπιν τις βάζουμε με λιωμένο σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπώντας προσθέτουμε καρύδι, που το έχουμε επίσης πολτοποιήσει στο γουδί, ύστερα το σκόρδο, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, καθώς και φρέσκια λουίζα. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν αλοιφή. Απλώνουμε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, βάζουμε στο κέντρο καθεμιάς την γέμιση (σκορδαλιά και λιαστές ντομάτες), τυλίγουμε τα ρολάκια και τα δένουμε με ζεματισμένα κλαδάκια σέλινου. Βάζουμε τα ρολάκι σε λάδι με το μπαχάρι, το πιπέρι σε κόκκους και τα δαφνόφυλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Σερβίρουμε όταν θέλουμε και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ