Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter
Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο.
0

— Πού σας βρήκε η καραντίνα; Υπήρχαν σχέδια που έμειναν στη μέση;

Η καραντίνα με βρήκε στο σπίτι, με αρκετά σχέδια που έμειναν στη μέση. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμαι, ως guest chef, στο ελληνικό εστιατόριο του Lausanne Palace στην Ελβετία. Φέτος, η επίσκεψη μου ματαιώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τα επαγγελματικά σεμινάρια που κάνω στη Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Οπότε, ναι, υπήρχε μεγάλη ανατροπή στα σχέδιά μου.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα ή ακόμα και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ χρόνο να κάνουμε;

Η καραντίνα είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι και να απολαύσουμε την οικογένειά μας. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Επίσης, όλο αυτό που ζούμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο που συμβαίνει στη δική τους χώρα. Σήμερα, ζούμε όλοι έναν πόλεμο. Μια επιδημία που προσπαθεί να μας εξοντώσει. Ας γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές, ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας, ας νιώσουμε για λίγο πώς είναι να προσπαθείς να κρυφτείς για να ξεφύγεις.

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτή την στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

— Εκμεταλλεύεστε τα social για να διατηρείτε τη σχέση με όσους σας ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείτε ζωντανό και το δικό σας ενδιαφέρον;

Αυτό που κάνω καθημερινά και το απολαμβάνω είναι να μαγειρεύω σε live video μαζί με έναν συνάδελφό μου και μετά να ανεβάζω τις κοινές μας συνταγές στο feed μου στο Instagram. Είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και μια τέλεια ευκαιρία για να προωθώ προϊόντα που αγαπώ και είναι μικρών Ελλήνων παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή, που διανύουμε μια κρίσιμη κατάσταση, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την οικονομία μας.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και δημιουργεί διάφορα συναισθήματα. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτήν τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Επίσης, καλό θα ήταν να γυμναζόμαστε. Βοηθά το σώμα μας και στο να έχουμε καλή ψυχολογία.

— Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα μετά την περίοδο εγκλεισμού; Ανησυχείτε για την τουριστική περίοδο;

Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Με λίγα λόγια, η τουριστική περίοδος είτε δεν θα υπάρξει, είτε θα είναι πολύ μικρή. Οφείλουμε να το ξέρουμε αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.


— Μαγειρεύετε αυτή την περίοδο στο σπίτι; Τι σας αρέσει να φτιάχνετε;

Μαγειρεύω καθημερινά στο σπίτι και τώρα, μάλιστα, που κάθε απόγευμα συν-μαγειρεύω με τους συναδέλφους, η οικογένεια μου γεύεται συνταγές που δεν είχε γευτεί μέχρι σήμερα.

— Τι μαγειρεύετε σήμερα για εμάς και από τι εμπνευστήκατε αυτή την συνταγή;

Θα μαγειρέψω μια νηστίσιμη συνταγή και συγκεκριμένα μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού. Ελπίζω να το απολαύσετε.


— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα ήθελα να πάω σε μία από τις μικρές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή μου, στο Χαϊδάρι, και να ακούσω μπουζούκι και ρεμπέτικα. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι που έχω ανακαλύψει, όπου παίζει μια μικρή μπάντα που μέλη της είναι κάποια από την παλιά μπάντα Τα Παιδιά από την Πάτρα. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω και να τους ακούω.

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

600 γρ. μελιτζάνες

2 πατάτες

5 σκελίδες σκόρδο

80 γρ. καρύδια ψίχα

200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι)

λίγο δυόσμο

λίγο μαϊντανό

λίγη φρέσκια λουίζα

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

μερικά κλαδάκι σέλινου

ελαιόλαδο

μπαχάρι

πιπέρι σε κόκκους

2 δαφνόφυλλα

Προετοιμασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες μακριές φέτες, τις αφήνουμε για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά τις ψήνουμε στη σχάρα.


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά βράζοντας δυο πατάτες. Κατόπιν τις βάζουμε με λιωμένο σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπώντας προσθέτουμε καρύδι, που το έχουμε επίσης πολτοποιήσει στο γουδί, ύστερα το σκόρδο, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, καθώς και φρέσκια λουίζα. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν αλοιφή. Απλώνουμε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, βάζουμε στο κέντρο καθεμιάς την γέμιση (σκορδαλιά και λιαστές ντομάτες), τυλίγουμε τα ρολάκια και τα δένουμε με ζεματισμένα κλαδάκια σέλινου. Βάζουμε τα ρολάκι σε λάδι με το μπαχάρι, το πιπέρι σε κόκκους και τα δαφνόφυλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Σερβίρουμε όταν θέλουμε και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ