Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο Facebook Twitter
Πιστεύω ότι το μαγείρεμα είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Μαζί του, ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις και αισθάνεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα.
0

— Νίκο, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Βρίσκομαι μέσα στο σπίτι μου σε ένα προάστιο της Αθήνας και θα ήθελα να πιστεύω ότι στο σπίτι τους βρίσκονται αυτήν τη στιγμή όλοι, προσπαθώντας να βάλουμε φρένο στον ιό και την μετάδοσή του.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Κάνω χρόνια ψυχοθεραπεία γι' αυτό και θεωρώ ότι η καραντίνα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε πράγματα για εμάς αλλά και για τους γύρω μας. Μας δίνεται ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, να ασχοληθούμε πιο ουσιαστικά μαζί του και να βγούμε απ' αυτή την κατάσταση πιο δυνατοί. Ίδωμεν...

— Εκμεταλλεύεσαι τα social για να διατηρείς σχέση με όσους σε ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείς ζωντανό και το δικό σου ενδιαφέρον;

Ανέκαθεν χρησιμοποιούσα τα social για την προώθηση της δουλειάς μου και το ίδιο συνεχίζω να κάνω και τώρα. Από τις πρώτες μέρες αποφάσισα να μαγειρεύω και να δίνω συνταγές για όλους εκείνους που κάθονται στο σπίτι και αναζητούν κάτι δημιουργικό να κάνουν. Μάλιστα, θα ήθελα να το συνεχίσω και αφού τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, ανεβάζοντας συνταγές στην σελίδα μου, με βίντεο από την κουζίνα του εστιατορίου μου, Κιουζίν.

Στην καραντίνα, βλέπω ότι μαζεύονται οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι όπως συνέβαινε παλιά. Είναι όμορφο αυτό.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Ναι, πιστεύω και εγώ ότι το μαγείρεμα είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Μαζί του ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις και αισθάνεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα. Επιπλέον, όμως, θεωρώ ότι το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος για να δείχνουμε σεβασμό στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Είναι μια καλή πράξη που μπορούμε να κάνουμε, καθημερινά, για εμάς. Άλλο να αγοράζεις έτοιμο φαγητό και άλλο να ασχολείσαι με αυτό ο ίδιος. Στην καραντίνα βλέπω ότι μαζεύονται οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι όπως συνέβαινε παλιά. Είναι όμορφο αυτό.

— Άλλαξε τα σχέδια σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Αυτήν τη στιγμή προέχει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Πιστεύω ότι μας περιμένουν δύσκολες καταστάσεις αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τέτοιες σκέψεις τώρα. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία μας. Αν τα έχουμε αυτά, μπορούμε να φτιάξουμε και τα υπόλοιπα.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτή την συνταγή;

Σήμερα μαγειρεύω κάτι εύκολο, γρήγορο και ελληνικό. Κάτι που ξέρουμε από την παιδική μας ηλικία και το έχουμε γευτεί στα πατρικά μας. Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα.

— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από το σπίτι;

Να κάνω ένα μεγάλο πάρτι στο Κιουζίν. Ένα μεγάλο πάρτι γύρω από ένα αντίστοιχα μεγάλο τραπέζι.

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. κριθαράκι

4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους

1 κρεμμύδι μεγάλο

1 σκελίδα σκόρδο

2 γρ. θυμάρι

Μισό κουτάλι της σούπας πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

80 γρ. ελιές

200 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ μεσαίου μεγέθους και το κρεμμύδι σε ψιλές φέτες. Σπάμε το σκόρδο και βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο.


Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά αφήνουμε την σάλτσα για 20 λεπτά σιγά-σιγά να μαγειρευτεί.


Μόλις είναι έτοιμη, παίρνουμε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κριθαράκι, το σοτάρουμε λίγο και το σβήνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικών.


Την τελευταία στιγμή βάζουμε την φέτα και την ελιά και ανακατεύουμε καλά.


Καλή σας όρεξη!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ