Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο Facebook Twitter
Πιστεύω ότι το μαγείρεμα είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Μαζί του, ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις και αισθάνεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα.
0

— Νίκο, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Βρίσκομαι μέσα στο σπίτι μου σε ένα προάστιο της Αθήνας και θα ήθελα να πιστεύω ότι στο σπίτι τους βρίσκονται αυτήν τη στιγμή όλοι, προσπαθώντας να βάλουμε φρένο στον ιό και την μετάδοσή του.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Κάνω χρόνια ψυχοθεραπεία γι' αυτό και θεωρώ ότι η καραντίνα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε πράγματα για εμάς αλλά και για τους γύρω μας. Μας δίνεται ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, να ασχοληθούμε πιο ουσιαστικά μαζί του και να βγούμε απ' αυτή την κατάσταση πιο δυνατοί. Ίδωμεν...

— Εκμεταλλεύεσαι τα social για να διατηρείς σχέση με όσους σε ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείς ζωντανό και το δικό σου ενδιαφέρον;

Ανέκαθεν χρησιμοποιούσα τα social για την προώθηση της δουλειάς μου και το ίδιο συνεχίζω να κάνω και τώρα. Από τις πρώτες μέρες αποφάσισα να μαγειρεύω και να δίνω συνταγές για όλους εκείνους που κάθονται στο σπίτι και αναζητούν κάτι δημιουργικό να κάνουν. Μάλιστα, θα ήθελα να το συνεχίσω και αφού τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, ανεβάζοντας συνταγές στην σελίδα μου, με βίντεο από την κουζίνα του εστιατορίου μου, Κιουζίν.

Στην καραντίνα, βλέπω ότι μαζεύονται οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι όπως συνέβαινε παλιά. Είναι όμορφο αυτό.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Ναι, πιστεύω και εγώ ότι το μαγείρεμα είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Μαζί του ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις και αισθάνεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα. Επιπλέον, όμως, θεωρώ ότι το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος για να δείχνουμε σεβασμό στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Είναι μια καλή πράξη που μπορούμε να κάνουμε, καθημερινά, για εμάς. Άλλο να αγοράζεις έτοιμο φαγητό και άλλο να ασχολείσαι με αυτό ο ίδιος. Στην καραντίνα βλέπω ότι μαζεύονται οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι όπως συνέβαινε παλιά. Είναι όμορφο αυτό.

— Άλλαξε τα σχέδια σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Αυτήν τη στιγμή προέχει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Πιστεύω ότι μας περιμένουν δύσκολες καταστάσεις αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τέτοιες σκέψεις τώρα. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία μας. Αν τα έχουμε αυτά, μπορούμε να φτιάξουμε και τα υπόλοιπα.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτή την συνταγή;

Σήμερα μαγειρεύω κάτι εύκολο, γρήγορο και ελληνικό. Κάτι που ξέρουμε από την παιδική μας ηλικία και το έχουμε γευτεί στα πατρικά μας. Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα.

— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από το σπίτι;

Να κάνω ένα μεγάλο πάρτι στο Κιουζίν. Ένα μεγάλο πάρτι γύρω από ένα αντίστοιχα μεγάλο τραπέζι.

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. κριθαράκι

4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους

1 κρεμμύδι μεγάλο

1 σκελίδα σκόρδο

2 γρ. θυμάρι

Μισό κουτάλι της σούπας πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

80 γρ. ελιές

200 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ μεσαίου μεγέθους και το κρεμμύδι σε ψιλές φέτες. Σπάμε το σκόρδο και βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο.


Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά αφήνουμε την σάλτσα για 20 λεπτά σιγά-σιγά να μαγειρευτεί.


Μόλις είναι έτοιμη, παίρνουμε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κριθαράκι, το σοτάρουμε λίγο και το σβήνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικών.


Την τελευταία στιγμή βάζουμε την φέτα και την ελιά και ανακατεύουμε καλά.


Καλή σας όρεξη!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ