Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Αν ο Dave Chang έλεγε ό,τι σκεφτόταν στις ακριβές παραγωγές του Netflix, μπορείς να φανταστείς τι λέει στη κουζίνα του σπιτιού του, σε καραντίνα.
0

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς τα καταφέρνετε με τις βαθιές αναπνοές αλλά νομίζω ότι οι υπόλοιποι διαχειριζόμαστε το συνεχές υπόκωφο άγχος των ημερών με το δίπτυχο φαΐ και οθόνες. Τρώμε, ξανατρώμε και πλένουμε πιάτα στο repeat. Στο ενδιάμεσο τσεκάρουμε τα κινητά μας –αντανακλαστικά– για τα κακά νέα της ημέρας ή για αντιπερισπασμό από αυτά. Στα απανωτά refresh των social media βρίσκεται πού και πού κάτι αισιόδοξο: μια κανονική, ανθρώπινη εξομολόγηση ή έστω ένα ταγκάρισμα σε κάποιο αστείο κορωνοmeme.

Και παρόλο που τα celebrities δεν τα πάνε πολύ καλά με την καραντίνα (βλέπε τη Μαντόνα να κάνει μπάνιο με ροδοπέταλα μιλώντας για τον ιό ως τον «μεγάλο ισοσταθμιστή», άλλους διάσημους να τραγουδάνε παρέα το «Imagine», αλλά –παραδόξως– αυτό να μη σώζει τον πλανήτη), υπάρχει μια κατηγορία διάσημων που μας κάνει καλή παρέα.

Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαθήματα μαγειρικής αποδεικνύονται συχνά όχι μόνο πιο οικεία και ζεστά από ένα τυπικό μάθημα αλλά και πιο πυκνά, με τους σεφ να μοιράζουν μυστικά και να δείχνουν από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη η μαγειρική τους.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στο Instagram, το Twitter και το YouTube τις κουζίνες των σπιτιών τους. Έχουν και αυτοί φασόλια στα ντουλάπια, πανικούς, ελλείψεις σε υλικά και μοιράζονται αυτά που μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαθήματα μαγειρικής αποδεικνύονται συχνά όχι μόνο πιο οικεία και ζεστά από ένα τυπικό μάθημα αλλά και πιο πυκνά, με τους σεφ να μοιράζουν μυστικά και να δείχνουν από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη η μαγειρική τους.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Ο Massimo Bottura μαζί με την οικογένειά του.

Ο Massimo Bottura, ο Ιταλός σεφ του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin «Osteria Francescana», δίνει εδώ κι εβδομάδες live στο Instagram του άτυπα μαθήματα μαγειρικής. Στο «Kitchen Quarantine», όπως το ονομάζει, πολλές φορές μαζί με τα παιδιά και τη γυναίκα του, δείχνει βήμα-βήμα πώς ετοιμάζει το βραδινό της οικογένειας. Στο μενού έχουμε δει μέχρι τώρα πίτσα, pasta fagioli, τιραμισού κ.ά. ενώ ο Bottuta κάνει μερικές φορές και live Q&A απαντώντας στις μαγειρικές απορίες όσων παρακολουθούν.

  

 

Αν ο Dave Chang έλεγε ό,τι σκεφτόταν στις ακριβές παραγωγές του Netflix, μπορείς να φανταστείς τι λέει στη κουζίνα του σπιτιού του, σε καραντίνα. Όταν δεν κράζει τα instant pots («υπερεκτιμημένες χύτρες») μαγειρεύει με ενθουσιώδη και δημιουργική αδιαφορία προς τις αυστηρά παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιεί ό,τι έχει, εξηγεί πώς προσαρμόζει τα υλικά όταν του λείπει κάτι και βάζει και λίγο MSG (γλουταμινικό μονονάτριο – «δεν είναι κακό, ξεπεράστε το»). Η εμφάνιση ως γνωστόν δεν τον απασχολεί οπότε στο feed του θα βρει κανείς πολλά πεντανόστιμα γκροτέσκα πιάτα, όπως η μακαρονοσαλάτα με τόνο κονσέρβα, ανακουφιστική και ενθαρρυντική. Πήγαινε στο προφίλ του για να δεις πώς γίνεται το καλό τηγανητό αυγό και τα ugly delicious χυλωμένα φασόλια με ρύζι.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Christina Tosi

Ας ξεκινήσουμε από το ότι έχει σκύλο που τον λένε Butter. Η Christina Tosi, δημιουργός της διάσημης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Milk Bar που έχει επηρεάσει όσο λίγοι τις τάσεις στον κόσμο των γλυκών τα τελευταία χρόνια, με δημιουργίες όπως το παγωτό από cereal milk και τα compost cookies της, δίνει δωρεάν μαθήματα ζαχαροπλαστικής, live, από τον λογαριασμό της στο Instagram.

Το διαδικτυακό «Baking Club» λειτουργεί κάπως έτσι: Από την προηγούμενη μέρα η Tosi ανακοινώνει τα υλικά που θα χρειαστούν για την επόμενη συνταγή, τα οποία είναι πάντα φτηνά και εύκολα να τα βρεις. Την άλλη μέρα δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις μπισκότα, μπάρες βρώμης, pancakes, μοιράζεται τεχνικές και δίνει συμβουλές. Πιστή στο χαρακτηριστικό στυλ της, δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει απροσδόκητα υλικά όπως πατατάκια, nachos και instant ramen για τα γλυκά της. Το τελευταίο σουξέ ήταν τα ποπ κορν cupcakes, με αλεύρι από αλεσμένο ποπ κορν. Αν δεν πετύχεις τις live μεταδόσεις, τα βίντεο ανεβαίνουν και στο IGTV της.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Samin Nosrat

Μόνο και μόνο η φωνή και το γέλιο της Samin Nosrat μπορεί να κατευνάσει τους πανικούς που λέγαμε. Η συγγραφέας και παρουσιάστρια του «Salt, Fat, Acid, Heat» ξεκίνησε αυτές τις μέρες ένα «podcast έκτακτης ανάγκης» που έχει σκοπό να βοηθήσει τους ακροατές να μαγειρέψουν με ό, τι έχουν στη διάθεσή τους. Το κοινό καλείται να στείλει γραπτά ή ηχογραφημένα μηνύματα αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κουζίνα ή τις πιο «ντροπιαστικές» του απορίες σε σχέση με το μαγείρεμα και η Samin, με τον γνωστό της ενθαρρυντικό και αισιόδοξο τόνο, μαζί με τον φίλο της Hrishikesh Hirway, είναι εκεί για να απαντήσει.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Antoni Porowski

Θυμάσαι ποτέ τι μαγειρεύει ο Antoni Porowski στο «Queer Eye»; Όχι. Τον παρακολουθείς με ενδιαφέρον; Ναι, κι εγώ. Είμαστε όλοι εδώ για το eye candy και όχι για το κοτόπουλο παρμεζάν του Antoni. Ωστόσο στα μαθήματα μαγειρικής του στο Instagram οι λεζάντες με τα τραβηγμένα λογοπαίγνια κερδίζουν έναν έξτρα πόντο [Sloppy Joe Exotics, Chicken Soup For The Soul(cially distanced) και άλλα χαριτωμένα].

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Josey Baker

Και φτάνουμε αναπόδραστα στο κεφάλαιο ψωμί. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όχι όμως και το πιο δύσκολο. Το να δημιουργήσεις από το τίποτα, μόνο αλεύρι και νερό, ένα υπέροχο καρβέλι ψωμί μπορεί να μοιάζει οδύσσεια και κάτι που θα ήταν να αφήνουμε καλύτερα στα χέρια των ειδικών. Μπορεί να είναι και έτσι. Ένας από αυτούς τους ειδικούς πάντως, ο Josey "the bread" Baker (το επώνυμο του είναι baker, από κει να καταλάβεις) του The Mill στο Σαν Φρανσίσκο (φαντάσου κάτι πολύ κοντά στο Tartine Bakery) υποστηρίζει πως αξίζει να δοκιμάσεις με οδηγό τα βίντεό του που αποσαφηνίζουν κάθε βήμα της διαδικασίας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ