Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε μια τσίπουρα φρέσκια πελαγίσια.
0

— Μάρκο, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Βρίσκομαι στην όμορφη άνω Κυψέλη, εδώ στο Αττικό Άλσος που είναι το σπίτι μου, κοιτώντας το βουνό καθώς δεν μπορώ να κουνήσω και δεν θέλω να κουνήσω ρούπι.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Ναι, στο να οργανώσεις καλύτερα το μυαλό σου αποφεύγοντας την κατάθλιψη που μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα.

— Τα τελευταία χρόνια δείχνεις μια αγάπη στη Λατινική Αμερική. Θεωρείς ότι έχει έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον;

Μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με εξωτικές γεύσεις. Θεωρώ πως πέρα από το πολυφορεμένο Περού, το Μεξικό έχει να δώσει πολλά περισσότερα πέραν από μπουρίτος και κεσαντίγιας που είναι ευρέως γνωστά παγκοσμίως.

Θέλω να σκέφτομαι μπροστά. Και το μεγάλο όνειρό μου, να μείνω σε κάποιο μαγευτικό, άγριο νησί των Κυκλάδων χειμώνα καλοκαίρι. Να ασχολούμαι με τη γη και να μαγειρεύω στο δικό μου εστιατόριο.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το μόνο φαγητό που με αντιπροσωπεύει και μου ανακαλεί μνήμες, αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι της γιαγιάς μου, το οποίο προσπαθώ να το μαγειρεύω με την ίδια αγάπη όπως το μαγείρευε και εκείνη, μια και θα την επισκεφτώ γρήγορα, όπως πάει το πράγμα, με αυτό τον ιό που έχει τρομοκρατήσει όλο τον κόσμο. Γενικά είμαι πολύ αισιόδοξος και με μεγάλη αισθητή του χιούμορ.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

— Άλλαξε τα σχέδια σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Άλλαξαν αρκετά σχέδιά μου. Θέλω, όμως, να σκέφτομαι μπροστά. Και το μεγάλο όνειρό μου, να μείνω σε κάποιο μαγευτικό, άγριο νησί των Κυκλάδων, χειμώνα-καλοκαίρι. Να ασχολούμαι με τη γη και να μαγειρεύω στο δικό μου εστιατόριο.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτήν τη συνταγή;

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί, τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο και ψημένο στα κάρβουνα. Γενικά μου αρέσει να παντρεύω τις γεύσεις και τις κουλτούρες.

— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα βγω ραντεβού με το 13033, μια και έχει αναπτυχθεί μια σχέση πάθους τον τελευταίο καιρό.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

1 τσίπουρα φρέσκια πελαγίσια φιλεταρισμένη

1 πακέτο φύλλα μπανάνας κτψ.

1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη, βρασμένη και κομμένη σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα σε φέτες

1 κ.σ. κάπαρη

1 μάτσο βασιλικό φρέσκο

2 λάιμ κομμένα σε φέτες

Για την πάστα

1 lemongrass ψιλοκομμένο

5 φύλλα λάιμ καφίρ

5 μικρά τσίλι αποξηραμένα

1 κ.γ. ανθός αλατιού

1 κομματάκι τζίντζερ φρέσκο

1 κρεμμυδάκι στιφάδο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. πάστα γαρίδας

1 κ.γ. πελτέ ντομάτα

1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Στο γουδί ρίχνουμε το αλάτι με το τσίλι και χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το lemongrass, τα φύλλα λάιμ, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε την πάστα γαρίδας και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν έχουμε γουδί τα χτυπάμε στο στο μούλτι όλα μαζί.

Παίρνουμε το ψάρι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Έπειτα ρίχνουμε την πάστα που φτιάξαμε και την ανακατεύουμε με το ψάρι κάνοντας απαλές μαλάξεις και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε τα φύλλα μπανάνας και τα πλένουμε με λίγο κρύο νερό. Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Με το ψαλίδι αφαιρούμε το χοντρό κομμάτι που έχει στην άκρη του φύλλου.

Προσθέτουμε την πατάτα πάνω στο φύλλο και στη συνέχεια τον βασιλικό, τα ντοματίνια, το ψάρι, την κάπαρη και το λάιμ. Τυλίγουμε καλά σε σχήμα φάκελο και με ένα κορδόνι δένουμε η καρφώνουμε με ένα ξυλάκι μπαμπού από σουβλάκι.

Ψήνουμε στη σχάρα για 15-20 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ