Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε μια τσίπουρα φρέσκια πελαγίσια.
0

— Μάρκο, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Βρίσκομαι στην όμορφη άνω Κυψέλη, εδώ στο Αττικό Άλσος που είναι το σπίτι μου, κοιτώντας το βουνό καθώς δεν μπορώ να κουνήσω και δεν θέλω να κουνήσω ρούπι.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Ναι, στο να οργανώσεις καλύτερα το μυαλό σου αποφεύγοντας την κατάθλιψη που μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα.

— Τα τελευταία χρόνια δείχνεις μια αγάπη στη Λατινική Αμερική. Θεωρείς ότι έχει έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον;

Μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με εξωτικές γεύσεις. Θεωρώ πως πέρα από το πολυφορεμένο Περού, το Μεξικό έχει να δώσει πολλά περισσότερα πέραν από μπουρίτος και κεσαντίγιας που είναι ευρέως γνωστά παγκοσμίως.

Θέλω να σκέφτομαι μπροστά. Και το μεγάλο όνειρό μου, να μείνω σε κάποιο μαγευτικό, άγριο νησί των Κυκλάδων χειμώνα καλοκαίρι. Να ασχολούμαι με τη γη και να μαγειρεύω στο δικό μου εστιατόριο.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το μόνο φαγητό που με αντιπροσωπεύει και μου ανακαλεί μνήμες, αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι της γιαγιάς μου, το οποίο προσπαθώ να το μαγειρεύω με την ίδια αγάπη όπως το μαγείρευε και εκείνη, μια και θα την επισκεφτώ γρήγορα, όπως πάει το πράγμα, με αυτό τον ιό που έχει τρομοκρατήσει όλο τον κόσμο. Γενικά είμαι πολύ αισιόδοξος και με μεγάλη αισθητή του χιούμορ.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

— Άλλαξε τα σχέδια σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Άλλαξαν αρκετά σχέδιά μου. Θέλω, όμως, να σκέφτομαι μπροστά. Και το μεγάλο όνειρό μου, να μείνω σε κάποιο μαγευτικό, άγριο νησί των Κυκλάδων, χειμώνα-καλοκαίρι. Να ασχολούμαι με τη γη και να μαγειρεύω στο δικό μου εστιατόριο.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτήν τη συνταγή;

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί, τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο και ψημένο στα κάρβουνα. Γενικά μου αρέσει να παντρεύω τις γεύσεις και τις κουλτούρες.

— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα βγω ραντεβού με το 13033, μια και έχει αναπτυχθεί μια σχέση πάθους τον τελευταίο καιρό.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

1 τσίπουρα φρέσκια πελαγίσια φιλεταρισμένη

1 πακέτο φύλλα μπανάνας κτψ.

1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη, βρασμένη και κομμένη σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα σε φέτες

1 κ.σ. κάπαρη

1 μάτσο βασιλικό φρέσκο

2 λάιμ κομμένα σε φέτες

Για την πάστα

1 lemongrass ψιλοκομμένο

5 φύλλα λάιμ καφίρ

5 μικρά τσίλι αποξηραμένα

1 κ.γ. ανθός αλατιού

1 κομματάκι τζίντζερ φρέσκο

1 κρεμμυδάκι στιφάδο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. πάστα γαρίδας

1 κ.γ. πελτέ ντομάτα

1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Στο γουδί ρίχνουμε το αλάτι με το τσίλι και χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το lemongrass, τα φύλλα λάιμ, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε την πάστα γαρίδας και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν έχουμε γουδί τα χτυπάμε στο στο μούλτι όλα μαζί.

Παίρνουμε το ψάρι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Έπειτα ρίχνουμε την πάστα που φτιάξαμε και την ανακατεύουμε με το ψάρι κάνοντας απαλές μαλάξεις και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε τα φύλλα μπανάνας και τα πλένουμε με λίγο κρύο νερό. Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Με το ψαλίδι αφαιρούμε το χοντρό κομμάτι που έχει στην άκρη του φύλλου.

Προσθέτουμε την πατάτα πάνω στο φύλλο και στη συνέχεια τον βασιλικό, τα ντοματίνια, το ψάρι, την κάπαρη και το λάιμ. Τυλίγουμε καλά σε σχήμα φάκελο και με ένα κορδόνι δένουμε η καρφώνουμε με ένα ξυλάκι μπαμπού από σουβλάκι.

Ψήνουμε στη σχάρα για 15-20 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ