Κοροναϊός: Ποιους πλήττει και γιατί - Τα συμπτώματα και η θνητότητα

Κοροναϊός: Ποιους πλήττει και γιατί - Τα συμπτώματα και η θνητότητα Facebook Twitter
Τι αναφέρει η ανάλυση των επιστημόνων πάνω στους πρώτους 99 ασθενείς του κοροναϊού - EPA
1

Για τους επιστήμονες, ο αγώνας κατά του κοροναϊού είναι ένας αγώνας με το άγνωστο. Πώς επιτίθεται στον οργανισμό ο ιός; Ποιο είναι το πλήρες εύρος των συμπτωμάτων; Ποιος είναι πιο επιρρεπής στην ασθένεια ή ακόμη και το θάνατο; Και τελικά πώς αντιμετωπίζεται;

Μία ομάδα γιατρών στην πρώτη γραμμή της ιατρικής αντιμετώπισης της επιδημίας στο νοσοκομείο Jinyintan της Γουχάν, δίνει τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα.

Το BBC συνοψίζει τα συμπεράσματα της ενδελεχούς ανάλυσης που έγινε με στοιχεία από τους πρώτους 99 ασθενείς του κοροναϊού και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Όλοι με πνευμονία

Στο σύνολό τους και οι 99 ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, είχαν πνευμονία. Από αυτούς, οι 82 είχαν πυρετό, 81 βήχα, 31 δύσπνοια, 11 μυικούς πόνους, 9 σύγχυση, 8 πονοκέφαλο, 5 πονόλαιμο.

Οι πρώτοι θάνατοι

 

Οι δύο πρώτοι ασθενείς που κατέληξαν, ήταν φαινομενικά υγιείς, παρότι χρόνιοι καπνιστές - κι άρα με ενδεχομένως αποδυναμωμένα πνευμόνια.

Ο πρώτος, ένας 61χρονος άνδρας, είχε σοβαρή πνευμονία κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Βρισκόταν σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια που σημαίνει πως οι πνεύμονές του αδυνατούσαν να παράσχουν επαρκές οξυγόνο στα όργανά του, ώστε να κρατηθεί ζωντανός.

Παρότι μπήκε σε μηχανική υποστήριξη, εμφάνισε πνευμονική ανεπάρκεια και έπαθε ανακοπή. Πέθανε 11 ημέρες αφότου διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο δεύτερος ασθενής, ένας 69χρονος άνδρας, επίσης έπασχε από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Παρότι μπήκε σε τεχνητό πνεύμονα ή ECMO (συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης της κυκλοφορίας), δε στάθηκε αρκετό. Πέθανε από σοβαρή πνευμονία και σηπτικό σοκ όταν η αρτηριακή του πίεση κατέρρευσε.

Τουλάχιστον το 10% πεθαίνει

Από τις 25 Ιανουαρίου εκ των 99 ασθενών:

57 εξακολουθούν να νοσηλεύονται
31 έχουν πάρει εξιτήριο
11 έχουν πεθάνει

Αυτό, ασφαλώς, δε σημαίνει πως το ποσοστό θνητότητας της ασθένειας είναι 11%, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουν κι άλλοι ασθενείς ενώ κάποιοι άλλοι έχουν τόσο ήπια συμπτώματα που δεν εισάγονται καν.

Εργαζόμενοι στην αγορά

 

Τα ζωντανά ζώα που πωλούνται στην ιχθυαγορά της Χουανάν πιστεύεται πως είναι η πηγή του ιού που αποκαλείται 2019-nCoV.

49 από τους 99 ασθενείς είχαν άμεση σχέση με την αγορά:

Οι 47 δούλευαν εκεί, είτε ως υπεύθυνοι είτε ως πωλητές πίσω από τους πάγκους
Οι δύο ήταν πελάτες

Οι μεσήλικες άνδρες πλήττονται περισσότερο

 

Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς ήταν μεσήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια - και 67 από αυτούς ήταν άνδρες.

Παρόλα αυτά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν μικρότερη διαφορά μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Προστασίας Ασθενειών της Κίνας, για κάθε 1,2 άνδρες αντιστοιχεί ποσοστό 1.0 γυναικών.

Και γι'αυτό υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης, για λόγους «κοινωνικούς ή πολιτισμικούς» όπως αναφέρει το BBC, είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στον ιό στις αρχές της εκδήλωσής του.

«Η μειωμένη ευπάθεια των γυναικών σε ιογενείς λοιμώξεις, ενδεχομένως αποδίδεται στην προστασία τους από το χρωμόσωμα Χ και τις ορμόνες φύλου που παίζουν βασικό ρόλο στην ανοσία» εξηγεί ο δρ. Λι Γιανγκ του νοσοκομείου.

Οι περισσότεροι από τους 99 ανθρώπους έπασχαν και από άλλες ασθένειες που πιθανόν τους έκαναν πιο επιρρεπείς στον ιό «ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός πιο αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος».

40 από αυτούς είχαν προβλήματα καρδιάς ή κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία εξαιτίας - μεταξύ άλλων - καρδιακών νοσημάτων, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών. Άλλοι 12 έπασχαν από διαβήτη.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Ανάλυση / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Επιτέλους μία σοβαρή προσέγγιση που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.Μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός από μόνος του δεν είναι καθόλου επικίνδυνος. Και μιλάμε για Κίνα πάντα. Πόσο μάλλον εκτός Κίνας. Τα περιστατικά για τους υγιείς ανθρώπους (σε σχέση με τον πλυθησμό) είναι μηδαμινά. Αυτό "λένε" τα γεγονότα μέχρι αυτή τη στιγμή.