Εκλογές στη Γερμανία: Δεύτερο κόμμα το AfD σε Βραδεμβούργο και Σαξονία - Ανησυχητική άνοδος

Εκλογές στη Γερμανία: Δεύτερο κόμμα το AfD σε Βραδεμβούργο και Σαξονία - Ανησυχητική άνοδος Facebook Twitter
H επικεφαλής του AfD, Beatrix von Storch, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Joerg Urban, γιορτάζουν την εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών τους.
0

Η ακροδεξιά ενισχύθηκε αλλά δεν επικράτησε στις εκλογές στην Γερμανία, με το AfD να αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με εντυπωσιακή άνοδο σε Βραδεμβούργο και Σαξονία.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η εφημερίδα Bild έκανε λόγο για «σεισμό» της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια με το ARD να μιλά για «προσεκτική ανάσα ανακούφισης» για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-SPD). 

Σημαντικές είναι οι απώλειες και για την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρούσε ως τώρα σημαντικά ποσοστά στα πρώην ανατολικά κρατίδια.

Στο Βραδεμβούργο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με την Αριστερά, τερματίζει πρώτο, με 26,6% και απώλεια 5,5 μονάδων από το 2014. Η AfD διπλασιάζει τα ποσοστά της και φθάνει στο 24,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 15,4%, από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Δραματικές απώλειες καταγράφει και η Αριστερά, η οποία πέφτει από το 18,6% στο 10,4%. Οι Πράσινοι ενισχύονται στο 9,5% από 6,2% και ακολουθούν τα Κινήματα Πολιτών Βρανδεμβούργου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους που βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με 5% (2,7% το 2014). Οι Φιλελεύθεροι (FDP), αν και ενισχύθηκαν σημαντικά, απέτυχαν και πάλι να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς έμειναν στο 4,4% (από 1,5% το 2014).

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) χρειάζεται πλέον την σύμπραξη δύο ακόμη κομμάτων, κατά πάσα πιθανότητα της Αριστεράς και των Πρασίνων. Το σχήμα «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» κυβερνά σήμερα τα κρατίδια της Βρέμης, του Βερολίνου και της Θουριγγίας (στο τελευταίο του σχήματος ηγείται η Αριστερά).

Στην Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 πρώτο κόμμα, το CDU κατόρθωσε τελικά να παραμείνει στην πρώτη θέση με 32,3%, έστω και με σοβαρές απώλειες (-7,1). Η ακροδεξιά έφθασε στο 27,3%, ενισχυόμενη κατά 18,1 μονάδες από τις εκλογές του 2014, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της σε όλη την Γερμανία και εκτοπίζοντας την Αριστερά στην τρίτη θέση, με 10,6% (από 18,9). Το SPD συγκέντρωσε στο κρατίδιο το χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε οποιοδήποτε κρατίδιο, συρρικνούμενο στο 7,9% (από 12,4), ενώ οι Πράσινοι αύξησαν και εδώ τις δυνάμεις τους και έφθασαν στο 8,8% από 5,7% το 2014. Αντίστοιχα η ενίσχυση του FDP δεν ήταν ούτε εδώ ικανή να του εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε 4,7% (από 3,8%).

Στην Σαξονία ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν επαρκούν πλέον για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους. Ο Πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ απέκλεισε πάντως ήδη το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε πριν από λίγο τον κ. Κρέτσμερ να μην διανοηθεί να συνεργαστεί με την AfD. «Όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τις ευθύνες τους. Αυτό σημαίνει κυρίως ότι το CDU πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του και να μην ψάχνει προς τα δεξιά», δήλωσε. Όλα τα κόμματα πάντως είχαν προεκλογικά απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Ξεκίνησε η επιστροφή των Παλαιστινίων στον βορρά μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ξεκίνησε η επιστροφή των Παλαιστινίων στον βορρά - «Δεν έχει μείνει τίποτα»

Ένα συνεχές ρεύμα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πεζοί, πλημμύρισε σήμερα τον παραλιακό δρόμο στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, κατευθυνόμενο προς τον βορρά για να δει τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM