Σε ύφεση η φωτιά στο Γκραν Κανάρια

Σε ύφεση η φωτιά στο Γκραν Κανάρια Facebook Twitter
EPA
0

Η πυρκαγιά στο νησί Γκραν Κανάρια άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης σήμερα, χάρη στις καιρικές συνθήκες που επέτρεψαν να περιοριστεί η καταστροφή στις προστατευόμενες περιοχές, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η φωτιά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό ξεκίνησε το Σάββατο και ήταν πρωτοφανούς σφοδρότητας, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι φλόγες έφταναν σε ύψος τα 50 μέτρα. Την Δευτέρα οι τοπικές αρχές εξέφραζαν τον φόβο ότι επίκειτο μια «περιβαλλοντική τραγωδία» σε δύο προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

«Αφού επισκέφθηκαν τις ζώνες αυτές απόψε, οι ειδικοί μου γνωστοποίησαν ότι η πυρκαγιά (...) υποχωρεί», ανέφερε το πρωί, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της κοινότητας, Άνχελ Βίκτορ Τόρες.


Τη νύχτα ο άνεμος κόπασε, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για τον δρυμό Ινάγκουα, ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στον δρυμό αυτόν ζει ένα σπάνιο ενδημικό πουλί, ο γαλαζόσπινος, από το οποίο εκτιμάται ότι απομένουν μόλις 400. "Αν αυτοί οι 400 (γαλαζόσπινοι) είχαν χαθεί, θα προσθέταμε άλλο ένα είδος στον κατάλογο των εξαφανισμένων ζώων", τόνισε ο Μανουέλ Νογκάλες, ερευνητής στο Δημόσιο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Σε ύφεση η φωτιά στο Γκραν Κανάρια Facebook Twitter
EPA

Το φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα παρθένο πευκοδάσος, δεν έχει πληγεί όσο πίστευαν οι αρχές μέχρι τώρα. «Απόψε έγινε το θαύμα», σχολίασε ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες. Οι φλόγες έκαψαν ένα μόνο τμήμα της ανατολικής πλευράς του, μια ζώνη με πεύκα σχετικά νέα, που φυτεύτηκαν τον περασμένο αιώνα. Στο υπόλοιπο πάρκο η καταστροφή ήταν περιορισμένη και "επιφανειακή", όπως την περιέγραψε ο Νογκάλες.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η πυρκαγιά, η τρίτη που εκδηλώνεται μέσα σε δέκα ημέρες στο νησί, δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να μπορέσουν να επιστρέψουν από σήμερα στα σπίτια τους. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο τουρισμός, η οικονομική ατμομηχανή του αρχιπελάγους, δεν υπέστη ζημία από την πυρκαγιά, διαβεβαίωσαν οι αρχές. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν τις παραλίες του νησιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM
«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM
Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM