«Μου έκανε ένεση στο χέρι και με βίασε»: 23χρονο μοντέλο καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρο της Γκάμπια

«Μου έκανε ένεση στο χέρι και με βίασε»: 23χρονο μοντέλο καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρο της Γκάμπια Facebook Twitter
Η 23χρονη Φατού «Τουφά» Τζαλόου καταγγέλλει τον Τζαμέ για βιασμό
0

Ένα 23χρονο μοντέλο κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Γκάμπια, Γιαχία Τζαμέ, ότι τη βίασε όσο ακόμα βρισκόταν στην εξουσία. 

Η κατάθεση της Φατού «Τουφά» Τζαλόου συμπεριλήφθηκε στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με λεπτομέρειες για μία ακόμα καταγγελία βιασμού από τον Τζαμέ που ζει πλέον στην Ισημερινή Γουινέα. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει αλλά εκπρόσωπος του κόμματός του, APRC, διέψευσε όλες τις κατηγορίες. 

Η Τζάλοου περιγράφει πώς γνώρισε τον Τζαμέ όταν ήταν 18 ετών και είχε μόλις κερδίσει έναν διαγωνισμό ομορφιάς στην πρωτεύουσα, το 2014. Στους μήνες που ακολούθησαν, ο τότε πρόεδρος της Γκάμπια τις προσέφερε χρήματα και δώρα ενώ κανόνισε και για την εγκατάσταση υδραυλικού δικτύου ώστε η οικογένειά της να έχει μόνιμη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στο πατρικό της σπίτι. Όπως η ίδια καταγγέλλει, σε ένα δείπνο που είχε κανονίσει ένας από τους βοηθούς του προέδρου, ο Τζαμέ της ζήτησε να τον παντρευτεί αλλά εκείνη αρνήθηκε, απορρίπτοντας κάθε άλλη προσφορά από το κλιμάκιό του.

Η Τζάλοου θυμάται πως, σε άλλη περίσταση, συνεργάτης του προέδρου ζήτησε από την ίδια να παρακολουθήσει μια θρησκευτική τελετή με την ιδιότητά της ως εστεμμένο μοντέλο, τον Ιούνιο του 2015. Όμως αντί για την τελετή, την οδήγησαν στο σπίτι του προέδρου. «Ήταν ξεκάθαρο τι επρόκειτο να συμβεί» λέει η ίδια που καταγγέλλει ότι ο Τζαμέ την χαστούκισε και της έκανε μια ένεση στο χέρι της. «Έτριψε τα γεννητικά του όργανα στο πρόσωπό μου, με πίεσε κάτω να γονατίσω, τράβηξε το φόρεμά μου και με σοδόμησε»

«Τόσο το κόμμα όσο και ο λαός της Γκάμπια, έχουμε κουραστεί από τη "σταθερή ροή" αστήρικτων κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου μας», δήλωσε ο Ουσμάν Ραμπό Τζάτα, σε γραπτή του ανακοίνωση προς το BBC. Ο αντιπρόεδρος του APRC έκανε λόγο για «καμπάνια λάσπης» σε βάρος του Τζαμέ την ώρα που η Τζαλόου απαιτεί να αντιμετωπίσει τον 54χρονο πρώην πρόεδρο στο δικαστήριο. «Αποφάσισα να μιλήσω τώρα γιατί είναι η ώρα να πούμε την ιστορία και να διασφαλίσουμε πως ο Τζαμέ θα βρεθεί αντιμέτωπος με όσα έχει κάνει», λέει το μοντέλο. «Προσπάθησα να κρύψω την ιστορία, να τη διαγράψω λες και δεν ήταν ήταν κομμάτι μου (...) όμως ρεαλιστικά δεν κατάφερα να το κάνω».

«Μου έκανε ένεση στο χέρι και με βίασε»: 23χρονο μοντέλο καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρο της Γκάμπια Facebook Twitter
Ο πρώην πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαχία Τζαμέ

Ο Τζαμέ ανέλαβε την εξουσία μετά από πραξικόπημα, το 1994, σε ηλικία 29 ετών. Το 2013 ορκίστηκε να μείνει στην εξουσία «για "ένα δισεκατομμύριο χρόνια", με τη θέληση του Θεού». Κατηγορείται ότι εκτέλεσε πολιτικούς αντιπάλους του. Εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017, καθώς αρνούνταν να παραδώσει την εξουσία στον επόμενο πρόεδρο και έτσι κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση των αρχών ασφαλείας. 

Η Τζάλοου λέει ότι θέλει να καταθέσει και στην επιτροπή Αλήθειας, Συμφιλίωσης και Αποκατάστασης της Γκάμπια, που ιδρύθηκε από τον νέο πρόεδρο Αντάμα Μπάροου μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2016. Η Επιτροπή ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την 22χρονη διακυβέρνηση του Τζαμέ, καθώς συσσωρεύονται αναφορές, στοιχεία και καταγγελίες για εκτελέσεις χωρίς δίκη, βασανισμούς και φυλακίσεις.

Η ίδια θυμάται πως μετά τον βιασμό της κλειδώθηκε στο σπίτι της για τρεις ημέρες και αποφάσισε να φύγει για τη γειτονική Σενεγάλη. Όταν έφτασε στο Ντακάρ, αναζήτησε τη βοήθεια διάφορων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εβδομάδες αργότερα έγινε δεκτή στον Καναδά υπό καθεστώς προστασίας, όπου και ζει έκτοτε. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Τζαμέ είχε αναπτύξει ολόκληρο «σύστημα» κακοποίησης γυναικών και κάποιες λάμβαναν ακόμα και κρατικές αμοιβές, δουλεύοντας στο κοινοβούλιο στο τμήμα πρωτοκόλλου. Εκεί, οι γυναίκες αυτές αναλάμβαναν περιστασιακά κάποιες δουλειές γραμματειακής φύσης αλλά βασικά ήταν εκεί περιμένοντας να κληθούν για να κάνουν σεξ με τον πρόεδρο. 

Μία άλλη γυναίκα, άλλωστε είχε επίσης καταγγείλει ότι όταν προσελήφθη ως υπεύθυνη πρωτοκόλλου σε ηλικία 23 ετών, είχε εξαναγκαστεί να κάνει σεξ με τον Τζαμέ το 2015. «Άρχισε να με γδύνει λέγοντας ότι με αγαπά και θα κάνει οτιδήποτε για μένα και την οικογένειά μου. Ότι δεν έπρεπε να το πω πουθενά γιατί θα ερχόμουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες. Ένιωσα ότι δεν είχα επιλογή», κατήγγειλε στο Παρατηρητήριο. «Εκείνη την ημέρα συνευρέθηκε σεξουαλικά μαζί μου χωρίς προφυλάξεις». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM
Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Διεθνή / Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Η δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης Λόλα Νταβιέ συγκλονίζει τη Γαλλία - Η 27χρονη Νταμπιά Μπενκιρέν κατηγορείται για βασανισμό, βιασμό και δολοφονία ανηλίκου, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική θύελλα
LIFO NEWSROOM
Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ισπανία για «έλλειψη σεβασμού» προς το ΝΑΤΟ, απειλώντας με δασμούς, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του» στην άμυνα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΒΙΕ ΦΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΙ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ο «φόρος Ζούκμαν» φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λεκορνί και δίνει πόντους στους Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές ζητούν «φόρο Ζουκμάν» 2% στις μεγάλες περιουσίες. Ο Λεκορνί αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πρωθυπουργίας του
LIFO NEWSROOM