Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Άγγελου Μπράτη;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Άγγελου Μπράτη; Facebook Twitter
0

Στην ερώτηση ποιο είναι το μυστικό της ομορφιάς σας, η Σοφία Λόρεν πάντοτε απαντούσε: «Ό,τι βλέπετε το οφείλω στα μακαρόνια!». Ταυτίζομαι. Όχι για την ομορφιά, αλλά γενικά. Έχω μεγαλώσει με μακαρόνια, αν δεν υπήρχαν αυτά μάλλον θα πέθαινα από ασιτία. Όταν ήμουν μικρός δεν μου άρεσε σχεδόν τίποτα, εκτός από τα μακαρόνια, ήμουν πολύ περίεργος με το φαγητό. Τα έτρωγα σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, με σάλτσες κ.λπ., αλλά τα αγαπημένα μου ήταν αυτά που έτρωγα με τον παππού τον Βαγγέλη, σκέτα, με πολύ μαύρο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα.

Η αποκάλυψή ήρθε στο πρώτο μου ταξίδι στη Ρώμη, 18 χρονών, όπου έφαγα παραδοσιακή ιταλική καρμπονάρα. Μα, τι αίσθηση ήταν αυτή! Τι γεύση θεϊκή! Έπειτα από μερικά χρόνια μετακόμισα μόνιμα στη Ρώμη, όπου έζησα 9 χρόνια κι έπειτα άλλα 3 στο Μιλάνο. Όλα αυτά τα χρόνια γύρισα σχεδόν όλη την Ιταλία, απ' άκρη σ' άκρη, και δοκίμασα πάρα πολλές καρμπονάρες.

Το μυστικό είναι να κρατήσεις λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και το πιο σημαντικό η ταχύτητα και η θερμοκρασία όταν ρίξεις τα αυγά και τα ανακατέψεις με τα μακαρόνια.

Έμαθα να την κάνω και μόνος μου, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, που γινόταν ομελέτα. Για να είναι καλή, πρέπει η υφή της να είναι βελούδινη, να χρησιμοποιήσεις μόνο ολόφρεσκα αυγά εκτός ψυγείου, κριτσανιστή πανσέτα από guanciale (το σβήνω με λίγο λευκό κρασί), πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα. Το μυστικό είναι να κρατήσεις λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και το πιο σημαντικό η ταχύτητα και η θερμοκρασία όταν ρίξεις τα αυγά και τα ανακατέψεις με τα μακαρόνια.

Είναι τόσο απλό, αλλά τόσο πλούσιο και υπέροχο πιάτο. Ωχ, πείνασα! Πάω να ετοιμάσω μία και να καλέσω τους φίλους μου να φάμε όλοι παρέα. Είναι το αγαπημένο τους.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;

ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;

Ζητήσαμε από φίλους και γνωστούς να μας πουν ποιo είναι το φαγητό που τους αρέσει μέχρι δακρύων - που συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας και είναι κατά κάποιον τρόπο η δική τους μαντλέν. Και ανοίξανε οι καταπακτές του υποσυνείδητου και σχεδόν όλοι μεταφέρθηκαν στις κουζίνες της μαμάς τους, με γεύσεις απλές και ανεπανάληπτες, που ακόμα αποτελούν τη λυδία λίθο της αθηναϊκής γεύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ