Αίγυπτος: Με θανατική ποινή απειλούνται ισλαμιστές που σχεδίαζαν τη δολοφονία του προέδρου Σίσι

Αίγυπτος: Με θανατική ποινή απειλούνται ισλαμιστές που σχεδίαζαν τη δολοφονία του προέδρου Σίσι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένα αιγυπτιακό στρατοδικείο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει την επιβολή θανατικής ποινής για οκτώ φερόμενους ισλαμιστές μαχητές.

Ανάμεσά τους δύο που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και έναν Σαουδάραβα πρώην πρίγκιπα διάδοχο, ανέφεραν δικαστικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Το στρατοδικείο θα διαβιβάσει την υπόθεση στον μεγάλο μουφτή, τον θρησκευτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί να δίνει μια μη δεσμευτική γνώμη για τις θανατικές ποινές που αποφασίζει η δικαιοσύνη.

Οι οχτώ κατηγορούμενοι είναι μέλη μιας ομάδας περίπου 300 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και κάποιοι εκ των οποίων σχεδίαζαν τη δολοφονία Σίσι, στοχοθετώντας τις αυτοκινητοπομπές του, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Δύο από τους οχτώ για τους οποίους το δικαστήριο προτείνει την θανατική ποινή, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Σίσι ένα ξενοδοχείο στην Μέκκα, όπου εσφαλμένα πίστευαν ότι διέμεινε το 2014, και σχεδίαζαν να τοποθετήσουν μια βόμβα για να αποσπάσουν την προσοχή στις δυνάμεις ασφαλείας ενώ εξαπέλυαν την επίθεσή τους στον Αιγύπτιο πρόεδρο και στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι οχτώ δικάστηκαν ερήμην. Από τους 292 υπόπτους, 151 τελούν υπό κράτηση.

Το δικαστήριο όρισε για τις 6 Μαρτίου την ανακοίνωση των ποινών για όλους τους 292 κατηγορουμένους, μετά την απόφαση του μεγάλου μουφτή.

Όσοι τελούν υπό κράτηση θα μπορούν στη συνέχεια να εφεσιβάλουν τις ποινές τους, ενώ εκείνοι που δικάστηκαν ερήμην, θα ξαναδικαστούν αν παραδοθούν ή συλληφθούν.

Από το 2013, αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές, αν και έχουν εκτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM
Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM