Διαδηλώσεις στη Νικαράγουα για ελευθερία των «πολιτικών κρατουμένων»- Ζητούν παραίτηση Ορτέγα

Διαδηλώσεις στη Νικαράγουα για ελευθερία των «πολιτικών κρατουμένων»- Ζητούν παραίτηση Ορτέγα Facebook Twitter
1

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νικαράγουας την Τετάρτη για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Απρίλιο και την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «λευτεριά» και κράταγαν πανό και πλακάτ που έγραφαν «δικαιοσύνη και λευτεριά για τους πολιτικούς κρατούμενούς μας». Άλλοι φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν να παραιτηθεί ο Ορτέγα και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο.

Η Συμμαχία Πολιτών, μια οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, λέει ότι περίπου 400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, τη 18η Απριλίου, με αφορμή μια μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του Ορτέγα.

Σε περίπου 140 από τους 400 κρατούμενους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία ή περί του ότι ανήκουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, κατά την ίδια πηγή.

Το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CENIDH) υπολογίζει από την πλευρά του τον αριθμό των συλληφθέντων σε 500 και τον αριθμό όσων διώκονται για τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα σε 180.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια αφότου άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μια ΜΚΟ κάνει λόγο για πολύ περισσότερους από 400 νεκρούς.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορεία 7 χιλιομέτρων στους δρόμους της Μανάγκουας, κρατώντας φωτογραφίες των φυλακισμένων και σημαίες της χώρας, με ταμπούρλα και σφυρίχτρες.

Συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση παρότι ένας νόμος που θεσπίστηκε τον Ιούλιο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» ενέργεια τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και επισύρει την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών στους παραβάτες.

«Ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο γνωρίζοντας ότι έχουμε ένα πιστόλι στον κρόταφο, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας συλλάβουν και να μας κατηγορήσουν πως είμαστε τρομοκράτες», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, που είπε ότι τον λένε Νέστορ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μπροστά σε «τόση αδικία» ο κόσμος έχει φθάσει «στο όριο» της υπομονής του, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πολύς κόσμος έχει φυλακιστεί χωρίς κανέναν λόγο. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να βάζει στη φυλακή πολίτες που το μόνο τους έγκλημα είναι πως εξέφρασαν τις απόψεις τους», δήλωσε μια διαδηλώτρια, η 26χρονη Τάνια Γκονσάλες.

Οι αντίπαλοι του 72χρονου Ορτέγα, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, τον κατηγορούν για διαφορά και νεποτισμό και καταγγέλλουν πως έχει επιβάλει μια «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγο του.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο ενέκρινε την έκδοση ομολόγων για να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα που έχει τρωθεί από την κρίση, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Τα ομόλογα, 25ετούς διάρκειας, θα αποτιμώνται σε δολάρια αλλά θα μπορούν να αγοραστούν με το νικαραγουανό νόμισμα.

Η οικονομία της Νικαράγουας υπολογίζεται ότι έχει υποστεί ζημίες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της πολιτικής κρίσης από τη 18η Απριλίου μέχρι σήμερα.

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας ενέκρινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περικοπές δαπανών ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αυτοδιοίκησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο με e-υπογραφές στην Τουρκία: Εξέδιδαν δικηγορικά έγγραφα με το πτυχίο νεκρής στους δίδυμους σεισμούς του 2023

Διεθνή / Σκάνδαλο με e-υπογραφές στην Τουρκία: Εξέδιδαν δικηγορικά έγγραφα με πτυχίο νεκρής από τους δίδυμους σεισμούς του 2023

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, αφαίρεσε από το προσωπικό του ιστολόγιο πληροφορίες για τέσσερα πτυχία του
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η «πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας» αθωώνεται μετά από 20 χρόνια φυλακής – Αντιδράσεις για την αποζημίωσή της

Διεθνή / Η «πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας» αθωώθηκε μετά από 20 χρόνια στη φυλακή – Αντιδράσεις για την αποζημίωσή της

Η Kathleen Folbigg καταδικάστηκε για τους θανάτους των παιδιών της αλλά είκοσι χρόνια μετά, αθωώθηκε - Το ποσό της αποζημίωσής της φέρνει αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Διεθνή / Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Ο Νετανιάχου εξετάζει την πλήρη στρατιωτική κατοχή της Γάζας, με διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για νέα κύματα θανάτων και εκτοπισμού
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει θέση εναντίον του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Διεθνή / Ο Τραμπ «στη μάχη» κατά του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις εκλογές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, πιέζοντας υπέρ των Αντριου Κουόμο ή Έρικ Άνταμς για να βγάλει εκτός τον δημοκρατικό υποψήφιο Ζόχραν Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια