Καύσωνας, ξηρασία και φωτιές: Ζοφερό το μέλλον την Ευρώπης λόγω της κλιματικής αλλαγής

Καύσωνας, ξηρασία και φωτιές: Ζοφερό το μέλλον την Ευρώπης λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
0

Ενώ τα κύματα καύσωνα ήταν κάποτε ακραίες εξαιρέσεις, γίνονται ο κανόνας, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.

«Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ασυνήθιστα ζεστός καιρός, θα γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο - σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη γίνει», λέει ο ερευνητής Friederike Otto, του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μια νέα μελέτη του περασμένου μήνα, ομοίως του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο καύσωνα στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Otto είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για ολοένα συχνότερους καύσωνες «αλλά εξίσου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κάθε είδους ακραίων καιρικών φαινομένων περιορίζοντας όσο το δυνατόν δραστικότερα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».

Άλλη μελέτη του περασμένου έτους δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερο συχνά αν συνεχιστεί η αύξηση των εκπομπών.

«Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 5% των Ευρωπαίων πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, καύσωνα, πλημμύρα, ξηρασία», δήλωσε στους New York Times του Σαββάτου ο Jean Jouzel, αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής ( IPCC) - το αρμόδιο επιστημονικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα για το κλίμα - Climate Home - οι επιστήμονες είναι πολύ βέβαιοι ότι αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου, αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών.

Η Διεθνής Επιτροπή εξετάζει επίσης τι απαιτείται για να περιοριστεί η μέση αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που εξακολουθεί να έχει τεράστιο αλλά διαχειρίσιμο αντίκτυπο. Αντίθετα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν φτάσουμε στο όριο αύξησης 2 βαθμών Κελσίου, μπορεί να προκληθούν αμετάκλητες αλλαγές στο οικοσύστημα της Γης.

Για να παραμείνουμε κάτω από το καίριο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου το προσχέδιο της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής αναφέρει ότι πρέπει να περιοριστούν τάχιστα οι εκπομπές, και απαιτούνται δραστικές αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο - «ταχείες και εκτεταμένες μεταβάσεις κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες, σε ενεργειακά, χερσαία, αστικά και βιομηχανικά συστήματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM