No.1

Εκατόμβη νεκρών στη Νικαράγουα: Σχεδόν 450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις

Εκατόμβη νεκρών στη Νικαράγουα: Σχεδόν 450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις Facebook Twitter
1

Σε τουλάχιστον 448 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που μαίνονται στη Νικαράγουα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH).

Το CENIDH ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων, που ανερχόταν κατά τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του μέχρι τώρα σε 351 νεκρούς, έχει πλέον αυξηθεί σε 448, ανάμεσά τους 31 ανήλικοι.

Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα κάποιον απολογισμό των επεισοδίων και μοιάζει να αναγνωρίζει μόνο τους θανάτους αστυνομικών και υποστηρικτών της.

Το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε τη 18η Απριλίου, αρχικά με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, πήρε διαστάσεις χωρίς προηγούμενο στη Νικαράγουα.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποχώρηση του Ορτέγα, πρώην αντάρτη, 72 ετών, που βρίσκεται στην προεδρία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 μέχρι το 1990.

Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Ορτέγα πως έχει επιβάλλει «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια