Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ η Διεθνής Αμνηστία

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
EPA
0

Για «συστηματική και ενορχηστρωμένη επίθεση» εναντίον των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, κατηγορεί τους επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ η Διεθνής Αμνηστία.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει δράση ώστε οι υπαίτιοι να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

«Η βία των δυνάμεων ασφαλείας -οι φόνοι, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια, οι πυρπολήσεις και οι καταστροφές, η πρόκληση λιμού- δεν ήταν απλώς πράξεις μερικών στρατιωτικών ή μερικών μονάδων που ενήργησαν από μόνες τους», τονίζει ο Μάθιου Γουέλς της Διεθνούς Αμνηστίας.


«Πλήθος αποδεικτικών στοιχείων έρχεται να δείξει ότι οι πράξεις αυτές εγγράφονταν στο πλαίσιο μιας συστηματικής και απολύτως ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον του πληθυσμού (που ανήκει στη μειονότητα) Ροχίνγκια».

Μεταξύ του περασμένου Αυγούστου και Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 700.000 μειονοτικοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για επιθέσεις σε συνοριακά φυλάκια από αντάρτες που ανήκαν στη μειονότητα Ροχίνγκια.

Όσοι σώθηκαν, κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν έκτοτε σε αχανείς προχειροφτιαγμένους καταυλισμούς προσφύγων.


Ο ΟΗΕ καταδίκασε την «εθνική εκκαθάριση» κι απαίτησε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, να υπάρξει ανεμπόδιστη πρόσβαση των μειονοτικών στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επιστρέψουν οι Ροχίνγκια στις περιοχές τους.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά σε βάρος επτά ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ, που φέρονται να ευθύνονται για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ροχίνγκια.


Μερικές ώρες μετά, η Μιανμάρ γνωστοποίησε ότι ένας στρατηγός - το όνομα του οποίου αναφέρθηκε από την ΕΕ, ενώ κατονομάζεται επίσης στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας - καθαιρέθηκε.

Ο στρατός της Μιανμάρ πάντως δεν έκανε καμιά αναφορά στις ευρωπαϊκές ή τις καναδικές κυρώσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM