Οι ΗΠΑ θέλουν «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Οι ΗΠΑ θέλουν «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «κατάλαβε» ότι η αποπυρηνικοποίηση της χώρας του πρέπει να γίνει «γρήγορα», δήλωσε σήμερα στη Σεούλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επιμένοντας στο ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ δεν θα μπορέσουν να αρθούν παρά μόνο μετά το τέλος της διαδικασίας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πραγμάτωση της πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την και τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και Τάρο Κόνο, αντίστοιχα.

Στο έγγραφο που υπεγράφη στη Σιγκαπούρη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνόδου κορυφής τους δεν αναφέρονται ούτε η λέξη «επαληθεύσιμη», ούτε και η λέξη «αμετάκλητη».

Ωστόσο «θεωρούμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατανόησε το πόσο κατεπείγουσα» είναι η κατάσταση και ότι η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει «να γίνει γρήγορα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ που της επιβλήθηκαν εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων δεν πρόκειται να αρθούν πριν η διαδικασία της «αποπυρηνικοποίησης» να έχει αποπερατωθεί, επέμεινε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, υπογράμμισε το πόσο σθεναρή είναι η συμμαχία της Σεούλ με την Ουάσινγκτον, παρά το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προς κατάπληξη πολλών την αναστολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

«Η συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ», διαβεβαίωσε.

Οι τρεις υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν μαζί για να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντησή τους, δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Τραμπ και Κιμ.

Ο Πομπέο επέμεινε στο γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να δεσμεύθηκε να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά αυτό προϋποθέτει «μια διαδικασία» η οποία «δεν θα είναι εύκολη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM