Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα

Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα Facebook Twitter
EPA/YAHYA NEMAH
0

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα στη Συρία, περιλαμβανομένων άλλων 700 σήμερα, μετά την έναρξη της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα την επίθεση για την ανακατάληψη του ανταρτοκρατούμενου θύλακα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στρατό, η απομάκρυνση των αμάχων πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια «ανθρωπιστικών παύσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κύριος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη σύγκρουση, έδωσε εντολή για καθημερινές πεντάωρες καταπαύσεις του πυρός και τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν από την Ανατολική Γούτα.

Στο μεταξύ, συριακές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην πόλη Χαράστα της Ανατολικής Γούτα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως μονάδες του στρατού άρχισαν να απομακρύνουν οδοφράγματα και να ανοίγουν δρόμους στη Χαράστα, ανοίγοντας τον δρόμο στις μονάδες του μηχανικού που θα καθαρίσουν την πόλη από εκρηκτικά που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι αντάρτες.

Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα Facebook Twitter
EPA/YAHYA NEMAH

Χθες η τελευταία ομάδα ανταρτών της Χαράστα συμφώνησε με την κυβέρνηση για την απομάκρυνση των μαχητών της. Χιλιάδες μαχητές της Άχραμ αλ-Σαμ και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν αυτή την εβδομάδα τη Χαράστα κατευθυνόμενοι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Περίπου 4.700 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1.300 ανταρτών, εκτιμάται πως εγκατέλειψαν τη Χαράστα τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ο συριακός στρατός σταμάτησε μετά τα μεσάνυχτα τον βομβαρδισμό της Ντούμα, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM
Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ