Η ΕΕ παρέτεινε για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η ΕΕ παρέτεινε για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε σήμερα για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες επέβαλε λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις, που περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση («πάγωμα») περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 150 φυσικών προσώπων και 38 εταιριών, θα παραταθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η αποτίμηση της κατάστασης δεν δικαιολογεί κάποια αλλαγή στο καθεστώς των κυρώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, η Ρωσία είπε ότι δεν θα επιστρέψει στην περιοχή.

Η ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν πως η Ρωσία παρέχει επίσης ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους από το 2014.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτόν τον μήνα στη Ρωσία είναι μια νέα ευκαιρία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ ώστε να τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων προτού υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος.

«Θα ήταν σωστό να περιμένουμε έως ότου έχουμε κάποια βήματα, προτού μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα των κυρώσεων», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των συμμάχων της στον συνασπισμό, της βαυαρικής CSU και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.

«Αλλά θα πρέπει να είναι ποιοτικά βήματα. Είμαι πεπεισμένη πως μετά τις εκλογές στη Ρωσία θα έχουμε μια νέα αρχή δια της οποίας μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια και να δούμε αν θα μπορέσουμε να σημειώσουμε ποιοτική πρόοδο στη συμφωνία του Μινσκ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να συστήσει ένα δικαστήριο κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, μιας υπηρεσίας που εποπτεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η Μογκερίνι είπε ακόμη πως δεν υπάρχει «κούραση» εκ μέρους της ΕΕ ως προς την Ουκρανία, όπως κατέδειξε η απόφαση της ΕΕ να παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να παράσχει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ ανακαλούν τη βίζα του προέδρου της Κολομβίας μετά από δηλώσεις σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ανακαλούν τη βίζα του προέδρου της Κολομβίας μετά από δηλώσεις σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

Μιλώντας έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν, ο Πέτρο κάλεσε για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας ένοπλης δύναμης με αποστολή την «απελευθέρωση των Παλαιστινίων»
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο 100 του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ετών λύθηκε: Γράμματα και κουμπιά αποκάλυψαν την ταυτότητα στρατιωτών

Διεθνή / Γράμματα και κουμπιά αποκάλυψαν την ταυτότητα στρατιωτών Α' Παγκοσμίου Πολέμου λύνοντας μυστήριο 100 ετών

Τέτοιες ανακαλύψεις δεν είναι ασυνήθιστες σε αυτή την περιοχή της Γαλλίας, αλλά η ταχύτητα και η ακρίβεια με την οποία κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί ήταν εκπληκτική
LIFO NEWSROOM
«Τείχος από Drones» στην Ευρώπη: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματήσει τη Ρωσία

Διεθνή / «Τείχος από Drones» στην Ευρώπη: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματήσει τη Ρωσία

Η ΕΕ σχεδιάζει ένα αόρατο «τείχος» από drones στα ανατολικά σύνορά της, ενώ παράλληλα προωθεί δάνειο-μαμούθ 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Δείτε πώς αλλάζει ο χάρτης της ασφάλειας στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
«Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

Διεθνή / «Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

«Ήταν η ομιλία ενός ηττημένου άνδρα, ενός απελπισμένου ηγέτη» αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Kneecap: Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά του μέλους του συγκροτήματος

Διεθνή / Kneecap: Δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά μέλους του συγκροτήματος

«Η όλη διαδικασία δεν αφορούσε εμένα. Πάντα αφορούσε τη Γάζα, το τι συμβαίνει αν τολμήσεις να μιλήσεις», είπε ο Liam Óg Ó hAnnaidh μιλώντας στον κόσμο που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο
LIFO NEWSROOM