Συρία: Στα χέρια του καθεστώτος το 25% της Ανατολικής Γούτας - Οι αντάρτες υποχώρησαν αλλά ανασυντάσσονται

Συρία: Στα χέρια του καθεστώτος το 25% της Ανατολικής Γούτας - Οι αντάρτες υποχώρησαν αλλά ανασυντάσσονται Facebook Twitter
EPA
0

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν «πάνω από το 25%» του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτας, μετά από σφοδρές μάχες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα από την έναρξη του πολέμου.

Ο στρατός απέχει πλέον μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

Η ταχύτατη προέλαση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές και όχι μέσα σε πόλεις, εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Ο Χάμζα Μπιρκντάρ, ένας εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ, της μεγαλύτερης στον θύλακα αυτόν, ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα ότι οι μαχητές της αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις ανατολικές περιοχές λόγω της "πολιτικής της καμμένης γης" που ακολουθεί η Δαμασκός. Διαβεβαίωσε όμως ότι ανασυντάσσονται και οχυρώνουν τις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να τις απωθήσουν από τα εδάφη που κατέλαβαν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ανατολική Γούτα, να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα και να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι ασθενείς.

Η Δαμασκός και η Μόσχα ευθύνονται για την οδύνη στην Ανατολική Γούτα

Για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία «φέρουν τη συντριπτική ευθύνη για τη σπαρακτική ανθρώπινη οδύνη» στην Ανατολική Γούτα, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ «συζήτησαν τη Συρία και την τρομακτική ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Γούτα. Συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι το συριακό καθεστώς και η Ρωσία, ως βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, φέρουν τη συντριπτική ευθύνη για τη σπαρακτική ανθρώπινη οδύνη» εκεί, επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την ίδια ώρα, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί «να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις» στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, στα περίχωρα της Δαμασκού, ανέφερε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM