Νάταλι Πόρτμαν: Η επιστολή με τη φαντασίωση βιασμού που μου άλλαξε την καριέρα

Νάταλι Πόρτμαν: Η επιστολή με τη φαντασίωση βιασμού που μου άλλαξε την καριέρα Facebook Twitter
2

Η Νάταλι Πόρτμαν αποκάλυψε το Σάββατο πως η σεξουαλικοποίηση της από άνδρες, κατά την πρώιμη εφηβεία της, την υποχρέωσε να αναθεωρήσει τα είδη των φιλμ στα οποία θα έπαιζε.

Η ηθοποιός μίλησε στην «Πορεία των γυναικών» στο Λος Άντζελες, όπου αποκάλυψε πως το πρώτο γράμμα που έλαβε ποτέ από θαυμαστή της ήταν ουσιαστικά μία «φαντασίωση βιασμού».

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη αυτή τραυματική εμπειρία, η Πορτ ανακάλυψε πως οι παρουσιαστές μίας ραδιοφωνικής εκπομπής σε τοπικό σταθμό, «μετρούσαν ανάποδα» τους μήνες και τα χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή της, όπου θα ήταν πλέον νόμιμο για κάθε άνδρα να κάνει σεξ μαζί της.

«Ένοιωσα την ανάγκη να καλύψω το σώμα μου και να φιλτράρω τόσο την εκφραστικότητά μου όσο και τις επαγγελματικές μου επιλογές», θυμάται.

«Οι αντιδράσεις που είχα εισπράξει τότε για την έκφρασή μου - από τα σχετικά ανώδυνα σχόλια για το σώμα μου μέχρι τις απροκάλυπτες απειλές - με ώθησαν να ελέγξω τη συμπεριφορά μου μέσα σε ένα κλίμα σεξουαλικής τρομοκρατίας».

Μετά από αυτές τις εμπειρίες η Πορταν θυμάται να υιοθετεί μία εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στις προτάσεις που της γίνονταν για να πρωταγωνιστήσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός, για μία μεγάλη περίοδο της καριέρας της απέρριπτε όλους τους ρόλους που περιείχαν «έστω και μία σκηνή φιλιού στο σενάριο».

Ταυτόχρονα, φρόντισε να προβάλλει πόσο «σοβαρή και μελετηρή» ήταν, σε κάθε της συνέντευξη, ώστε να εξασφαλίσει πως οι γύρω της θα την αντιμετώπιζαν με τον τρόπο που ήθελε.

Η Πορτμαν, που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2011 για την ερμηνεία της στον Μαύρο Κύκνο, εξήγησε πως το δυσάρεστο κλίμα την ανάγκασε, ήδη από τα 13 της, να αναπτύξει την εικόνα μιας «ειλικρινούς, συντηρητικής, "ψαγμένης" και σοβαρής κοπέλας».

«Ήθελα να νιώσω πως το σώμα μου ήταν ασφαλές και η φωνή μου ακουγόταν».

Πορείες γυναικών διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των κινημάτων ισότητας των φύλων και στον απόηχο της σωρείας σεξουαλικών σκανδάλων που εξακολουθούν αν κλυδωνίζουν το Hollywood.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν είναι σε γνώση μας έγγραφο που να νομιμοποιεί την αγορά, λέει η Τουρκία

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν είναι σε γνώση μας έγγραφο που να νομιμοποιεί την αγορά, λέει η Τουρκία

Η τοποθέτηση της προϊσταμένης του Τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αποδόμησε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Βρετανών
NEWSROOM
Οι ανθισμένες ψευδαισθήσεις του Νταλί σε μια έκθεση με σπάνια σχέδια

Πολιτισμός / Οι ανθισμένες ψευδαισθήσεις του Νταλί σε μια έκθεση με σπάνια σχέδια

Λουλούδια, μονόκεροι και πεταλούδες, πρόσωπα που μεταμορφώνονται σε αρμονία με τον φυτικό κόσμο παρουσιάζονται για πρώτη φορά, δείχνοντας τα γεννήματα μιας πλούσιας σουρεαλιστικής φαντασίας.
NEWSROOM
Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες, λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες με μια ιστορική έκθεση

Πολιτισμός / Λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες που έσπασαν τα όρια

Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες Βρετανίδες καλλιτέχνιδες, με έργα από το 1520 μέχρι το 1920, σε μια ιστορική έκθεση αφιερωμένη σε εκείνες που ξεπέρασαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι Queen διαπραγματεύονται με τη Sony τον κατάλογό τους για ένα δισ. δολάρια

Πολιτισμός / Οι Queen διαπραγματεύονται με τη Sony τον κατάλογό τους για ένα δισ. δολάρια

Αν οι Queen πετύχουν το τίμημα του ενός δισ. δολαρίων, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της, ξεπερνώντας τα 500 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε η Sony για τον κατάλογο του Bruce Springsteen
NEWSROOM
Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών από 17 χώρες και κεντρικό θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
NEWSROOM
 Ιερώνυμος Μπος

Πολιτισμός / «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό κομμάτι του τρίπτυχου που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης
NEWSROOM
Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολιτισμός / Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Αντιδράσεις στην Ιταλία - Για «Πουτινική υποκρισία» κατηγόρησε την ιταλική αντιπροσωπεία που απέκλεισε τον Σαβιάνο ο Ιταλός συγγραφέας Σάντρο Βερονέζι και δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο
NEWSROOM