Νάταλι Πόρτμαν: Η επιστολή με τη φαντασίωση βιασμού που μου άλλαξε την καριέρα

Νάταλι Πόρτμαν: Η επιστολή με τη φαντασίωση βιασμού που μου άλλαξε την καριέρα Facebook Twitter
2

Η Νάταλι Πόρτμαν αποκάλυψε το Σάββατο πως η σεξουαλικοποίηση της από άνδρες, κατά την πρώιμη εφηβεία της, την υποχρέωσε να αναθεωρήσει τα είδη των φιλμ στα οποία θα έπαιζε.

Η ηθοποιός μίλησε στην «Πορεία των γυναικών» στο Λος Άντζελες, όπου αποκάλυψε πως το πρώτο γράμμα που έλαβε ποτέ από θαυμαστή της ήταν ουσιαστικά μία «φαντασίωση βιασμού».

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη αυτή τραυματική εμπειρία, η Πορτ ανακάλυψε πως οι παρουσιαστές μίας ραδιοφωνικής εκπομπής σε τοπικό σταθμό, «μετρούσαν ανάποδα» τους μήνες και τα χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή της, όπου θα ήταν πλέον νόμιμο για κάθε άνδρα να κάνει σεξ μαζί της.

«Ένοιωσα την ανάγκη να καλύψω το σώμα μου και να φιλτράρω τόσο την εκφραστικότητά μου όσο και τις επαγγελματικές μου επιλογές», θυμάται.

«Οι αντιδράσεις που είχα εισπράξει τότε για την έκφρασή μου - από τα σχετικά ανώδυνα σχόλια για το σώμα μου μέχρι τις απροκάλυπτες απειλές - με ώθησαν να ελέγξω τη συμπεριφορά μου μέσα σε ένα κλίμα σεξουαλικής τρομοκρατίας».

Μετά από αυτές τις εμπειρίες η Πορταν θυμάται να υιοθετεί μία εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στις προτάσεις που της γίνονταν για να πρωταγωνιστήσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός, για μία μεγάλη περίοδο της καριέρας της απέρριπτε όλους τους ρόλους που περιείχαν «έστω και μία σκηνή φιλιού στο σενάριο».

Ταυτόχρονα, φρόντισε να προβάλλει πόσο «σοβαρή και μελετηρή» ήταν, σε κάθε της συνέντευξη, ώστε να εξασφαλίσει πως οι γύρω της θα την αντιμετώπιζαν με τον τρόπο που ήθελε.

Η Πορτμαν, που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2011 για την ερμηνεία της στον Μαύρο Κύκνο, εξήγησε πως το δυσάρεστο κλίμα την ανάγκασε, ήδη από τα 13 της, να αναπτύξει την εικόνα μιας «ειλικρινούς, συντηρητικής, "ψαγμένης" και σοβαρής κοπέλας».

«Ήθελα να νιώσω πως το σώμα μου ήταν ασφαλές και η φωνή μου ακουγόταν».

Πορείες γυναικών διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των κινημάτων ισότητας των φύλων και στον απόηχο της σωρείας σεξουαλικών σκανδάλων που εξακολουθούν αν κλυδωνίζουν το Hollywood.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM