Κύπρος: Εννέα υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου

Κύπρος: Εννέα υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου Facebook Twitter
0

Υποβάλλονται σήμερα επίσημα στον γενικό έφορο εκλογής οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, στην Κύπρο.

Οι υποψήφιοι είναι συνολικά εννέα και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 4 Φεβρουαρίου για την εκλογή του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μπαίνει πρώτος στον δεύτερο γύρο, ενώ είναι ανοικτό κατά πόσο αντίπαλος του θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ή ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Υποψήφιοι είναι επίσης ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, και οι Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνάς.

Σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε υποψήφιος, για είναι έγκυρη η υποψηφιότητα του, οφείλει να καταθέσει στο γενικό έφορο εκλογής το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ ως παράβολο. Το παράβολο επιστρέφεται στον υποψήφιο, που θα συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το παράβολο κατάσχεται και κατατίθεται στο δημόσιο ταμείο. Κάθε υποψηφιότητα υπογράφεται από εκατόν ένα εκλογείς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο προτείνων και οι υπόλοιποι εκατό είναι οι υποστηρίζοντες τον υποψήφιο.

Οι βασικοί υποψήφιοι και τα επιτελεία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σημειολογικό κομμάτι της σημερινής διαδικασίας. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα προτείνει η αντιπρόεδρος, βουλευτής ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τον Σταύρο Μαλά ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, τον Γιώργο Λιλλήκα θα προτείνει ο Μάριος Παύλου, ένα παιδί με αναπηρία, και τον Χρίστο Χρίστου θα προτείνει ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM