Ειδική σύνοδος του ΟΗΕ για τα εγκλήματα σε βάρος των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Ειδική σύνοδος του ΟΗΕ για τα εγκλήματα σε βάρος των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ Facebook Twitter
0

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να διεξαγάγει ειδική σύνοδο για τις δολοφονίες, τους βιασμούς και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, δήλωσαν σήμερα πηγές του ΟΗΕ.

«Θα γίνει μια ειδική σύνοδος στις 5 Δεκεμβρίου», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του ΟΗΕ στο πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ρολάντο Γκόμες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία, είπε ωστόσο: «Σημειώνονται κινήσεις προκειμένου να συγκληθεί μια ειδική σύνοδος για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Τουλάχιστον 16 από τα 47 κράτη-μέλη θα πρέπει να ζητήσουν τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου του Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Το Μπανγκλαντές και οι μουσουλμανικές χώρες αναμένεται να υποστηρίξουν το αίτημα.

Τον Μάρτιο, το Συμβούλιο συνέστησε διερευνητική ομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν μετά την πρώτη αποστολή τους στο Μπανγκλαντές τον περασμένο μήνα πως πρόσφυγες Ροχίνγκια που διέφυγαν από τη Μιανμάρ επιβεβαίωσαν πως ένα «σταθερό, μεθοδικό υπόδειγμα δολοφονιών, βασανισμού, βιασμών και εμπρησμού λαμβάνει χώρα».

Η τελευταία έξοδος των Ροχίνγκια από την επαρχία Ραχίν προς το νότιο Μπανγκλαντές ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου όταν μαχητές Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε φυλάκια ασφαλείας και ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αντεπίθεση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν χαρακτήρισε τη στρατιωτική καταστολή στην επαρχία Ραχίν χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης. Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες για φόνους, βιασμούς, βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα στα κράτη-μέλη, ανέφεραν πως μια ειδική σύνοδος «επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει αποφασιστική δράση και να διασφαλιστεί η λεπτομερής διερεύνηση και παρακολούθηση της κατάστασης».

Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στη Μιανμάρ σε μια ευαίσθητη πολιτικά επίσκεψη για τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία κυρίως βουδιστική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Διεθνή / Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Η ομάδα του γενεαλόγου Κάιλ Μπέτιτ εντόπισε ότι ο παππούς του νέου Πάπα από την πλευρά του πατέρα του, Τζον Ρ. Πρεβόστ, γεννήθηκε το 1876 στο Μιλάτσο της Σικελίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1903 με το όνομα Σαλβατόρε Τζοβάνι Γκαετάνο Ριτζιτάνο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

Διεθνή / Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

«Να σταματήσει το λουτρό αίματος που σκοτώνει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες» γράφει - Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό
LIFO NEWSROOM
«Άρματα του Γεδεών»: Η Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Διεθνή / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων - Πάνω από 250 νεκροί - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Διεθνή / Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Η Πορτογαλία ψηφίζει ξανά μέσα σε τρία χρόνια, με φόντο κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Μοντενέγρο και άνοδο της ακροδεξιάς. Ποια κόμματα προηγούνται και γιατί η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη.
LIFO NEWSROOM
Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Διεθνή / Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Οι Ρώσοι ζήτησαν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών για εκεχειρία - Τι απάντησε η Ουκρανία και ποιες οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Διεθνή / Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας, και του Καρόλ Ναβρότσκι, συντηρητικού ιστορικού που στηρίζεται από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM