ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Και τώρα αποκαλύπτονται τα κρυφά μηνύματα πίσω από το βρετανικό βασιλικό styling

Και τώρα αποκαλύπτονται τα κρυφά μηνύματα πίσω από το βρετανικό βασιλικό styling Facebook Twitter
0

Όσο σύγχρονο κι αν φαίνεται το ντύσιμο των μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, όσο ζωηρά τα χρώματα, πολυτελή τα αξεσουάρ και κάποτε τολμηρές οι επιλογές, πίσω από κάθε τι κρύβεται κάτι που πάει πέρα από τον στιλιστικό κώδικα και «σηκώνει» περισσότερες από μία αναγνώσεις και ερμηνείες. 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από την μεγαλειώδη εμφάνιση των μελών της βασιλικής οικογένειας, οι στιλιστικές επιλογές τους κρύβουν και μία χρηστική ή σημειολογική εξήγηση, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, τόσο για τη σκοπιμότητα, όσο και για τον ελαφρύ σνομπισμό που κάποτε εκπέμπει. Και φυσικά, υπάρχει και ένα πρωτόκολλο που πρέπει να σεβαστούν και να τηρήσουν πρίγκιπες, βασιλείς, πριγκίπισσες και βασίλισσες, δούκισσες και λοιπές κυρίες της αυλής. 

Και τώρα αποκαλύπτονται τα κρυφά μηνύματα πίσω από το βρετανικό βασιλικό styling Facebook Twitter

Για παράδειγμα, η Βασίλισσα της Αγγλίας φορά πάντοτε γάντια, όχι μόνο για να δηλώσει αθόρυβα την ευγενή καταγωγή της, αλλά και επειδή από τα παλιά ακόμη χρόνια, τα γάντια θεωρούνταν μέτρο προστασίας των γαλαζοαίματων από τα βακτήρια και τη μετάδοση ασθενειών. Καθώς είναι υποχρεωμένοι να σφίγγουν τα χέρια πολλών ανθρώπων μέσα στην ημέρα, τα γάντια τους προστατεύουν από μικρόβια και μεταδοτικές ασθένειες. 

Σήμερα, βέβαια, αρκετές είναι οι περιστάσεις που θα δει κανείς τη βασίλισσα Ελισάβετ χωρίς γάντια, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τις περιστάσεις, από τι φοράει, από ποιους συνοδεύεται και από ποιο είναι το ημερήσιο πρόγραμμα της. 

Και τώρα αποκαλύπτονται τα κρυφά μηνύματα πίσω από το βρετανικό βασιλικό styling Facebook Twitter

Και όλη αυτή η μανία με τα καπέλα; Αν και αυτό το ενδυματολογικό έθιμο έχει πλέον περιοριστεί και τηρείται μόνο για εξαιρετικά γεγονότα, έλκει τις ρίζες του πίσω στα 50s, όταν ακόμη θεωρούνταν ανάρμοστο το να αποκαλύπτει μία γυναίκα τα μαλλιά της δημοσίως. 

Το ντύσιμο του μικρού Τζορτζ και της αδελφής του Σάρλοτ φαίνεται επίσης να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ηλικιακό χρονοδιάγραμμα που τηρείται από τους γονείς νεαρών βασιλικών μελών και αποτελεί μία παράδοση που φτάνει πίσω στον 16ο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι τα βασιλικά μικρά θα τα βλέπουμε με σορτσάκια και φορεματάκια για περίπου άλλα 4-5 χρόνια. Μετά την ηλικία των 8 ετών, τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας οφείλουν να προσαρμοστούν σταδιακά στις νέες τους ενδυματολογικές υποχρεώσεις. Εκτός κι αν η Κέιτ με τον Ουίλιαμ αποφασίσουν να εκσυγχρονίσουν αυτό το έθιμο. 

Και μιλώντας για τον Ουίλιαμ και την Κέιτ, ας σημειωθεί εδώ, ότι όσες φορές κι αν ο φακός τους εντοπίσει με casual ντύσιμο, δεν θα τους εντοπίσει ποτέ (ξανά) με τζιν. Αυτό συνέβη μία φορά, πριν από αρκετό καιρό και το ζεύγος τα "άκουσε" για τα καλά από το παλάτι. Έτσι αν θέλουν casual ντύσιμο, ο πρίγκιπας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε λινά ή μάλλινα παντελόνια, με πουκάμισο, κάρντιγκανς ή μπλέιζερ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Δούκισσα του Κέμπριτζ, εκτός κι αν επιθυμεί ένα έξυπνο καθημερινό φόρεμα με ίσια παπούτσια, μπαλαρίνες ως επί το πλείστον και "ήσυχα" μοκασίνια. Επίσης, για εκείνην τον τζιν επιτρέπεται σε μία και μοναδική περίπτωση: αν επιλέξει να βγάλει βόλτα τα σκυλιά στην εξοχή.

Και τώρα αποκαλύπτονται τα κρυφά μηνύματα πίσω από το βρετανικό βασιλικό styling Facebook Twitter

Επίσης, αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ είναι τόσο τολμηρή σε ό,τι αφορά τις χρωματικές επιλογές των ταγέρ και των καπέλων της, η απάντηση είναι απλή: όλα αυτά τα μπλε ελεκτρίκ, τα κόκκινα, τα λαχανί, τα έντονα φούξια είναι το σήμα κατατεθέν της Βασίλισσας και δίνουν στο πλήθος τη δυνατότητα να την ξεχωρίζει μέσα στον κόσμο. 

Όσο για τις τιάρες και τα πολύτιμα στέμματα της βασιλικής συλλογής της Βρετανίας, ας αναφέρουμε ότι επιτρέπεται να τα φορούν μόνο οι παντρεμένες κυρίες της βασιλικής οικογένειας. Ο χρυσός κανόνας του βασιλικού dress code λέει ότι ποτέ μια κυρία δεν φορά καπέλο μέσα στο σπίτι μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ τιάρες και στέμματα καλό είναι να μην τα φορούν το πρωί. Επίσης, η τιάρα είναι μία ένδειξη ότι η γυναίκα που τη φορά είναι ήδη "δοσμένη" σε κάποιον και γι' αυτό δεν πρέπει να της απευθύνονται προσκλήσεις, νεύματα ή έστω και αθώο φλερτ, καθώς είναι παντρεμένη. 

Με πληροφορίες από το BBC

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 19 Μαΐου

Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το νέο, πρωτοποριακό Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, αφιερώματα και πολλές ακόμα συναρπαστικές συναντήσεις στην 20ή ΔΕΒΘ.
NEWSROOM
Το περιοδικό Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο.

Πολιτισμός / Το Monocle επέλεξε τους Αθηναίους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο

Στην ίδια λίστα που περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων συναντάμε και ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
NEWSROOM