Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας Facebook Twitter
Photo: Alex Welsh
0

Πριν γίνει ο Άντονι Μπουρντέν που γνώρισε ο κόσμος, υπήρξε ένας νεαρός που έλεγε ότι δεν ήταν πραγματικά μάγειρας, αλλά συγγραφέας που είχε προσποιηθεί ότι ήξερε να μαγειρεύει.

Αυτόν τον Μπουρντέν δείχνει το πρώτο τρέιλερ του Tony, της νέας ταινίας της A24, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του νεαρού άνδρα που βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας διαδρομής που αργότερα θα τον έκανε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες, ανήσυχες και αγαπημένες μορφές της σύγχρονης κουλτούρας του φαγητού.

Η ταινία του Ματ Τζόνσον δεν επιχειρεί να χωρέσει όλη τη ζωή του Μπουρντέν σε ένα συμβατικό βιογραφικό φιλμ. Εστιάζει σε ένα καθοριστικό καλοκαίρι στο Provincetown της Μασαχουσέτης, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν ο νεαρός Tony πιάνει δουλειά σε εστιατόριο και αρχίζει να πλησιάζει, σχεδόν άτσαλα, τον κόσμο της κουζίνας.

Στο τρέιλερ, ο Σέσα εμφανίζεται ως ένας Μπουρντέν πριν από τον μύθο: αμήχανος, προκλητικός, περίεργος, γεμάτος νεύρο και επιθυμία να ζήσει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που έχει μπροστά του. «Δεν είμαι πραγματικά μάγειρας. Είμαι συγγραφέας. Αλλά είπα ότι ξέρω να μαγειρεύω», ακούγεται να λέει, σε μια φράση που συμπυκνώνει τον άνθρωπο που θα μετέτρεπε αργότερα την κουζίνα, το ταξίδι και την αφήγηση σε ενιαία γλώσσα.

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας Facebook Twitter
Ο Αντόνιο Μπαντέρας και ο Ντόμινικ Σέσα στην ταινία Tony, για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν. Photo: Courtesy of A24

Στο καστ συμμετέχουν επίσης η Εμίλια Τζόουνς, ο Λίο Γούντολ, η Νταγκμάρα Ντομίντσικ, ο Ριτς Σόμερς και ο Σταύρος Χαλκιάς. Ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύεται έναν βραζιλιάνικης καταγωγής εστιάτορα που παίρνει τον νεαρό Tony υπό την προστασία του.

Ο Ματ Τζόνσον, γνωστός από το BlackBerry, σκηνοθετεί την ταινία. Το σενάριο υπογράφουν οι Τοντ Μπάρτελς και Λου Χάου, ενώ η A24 θα κυκλοφορήσει το Tony στις αμερικανικές αίθουσες τον Αύγουστο.

Οι διαχειριστές της κληρονομιάς του Μπουρντέν στήριξαν την ταινία, επισημαίνοντας ότι το Tony δεν είναι ένα τυπικό βιογραφικό φιλμ και δεν προσπαθεί να συνοψίσει μια ολόκληρη ζωή. Αντίθετα, παρουσιάζει μια ερμηνεία μιας περιόδου που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά μπορεί να διαβαστεί ως αρχή της περιέργειας, της πείνας για εμπειρία και της έντονης σχέσης του Μπουρντέν με τον κόσμο.

Ο Άντονι Μπουρντέν έγινε διεθνώς γνωστός με το Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, το βιβλίο του 2000 στο οποίο έβγαλε την κουζίνα από τη γυαλιστερή της βιτρίνα και την παρουσίασε ως χώρο έντασης, εργασίας, χάους, εξάρτησης, επιθυμίας και επιβίωσης.

Αργότερα, μέσα από εκπομπές όπως το No Reservations και το Parts Unknown, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αναζητώντας όχι απλώς φαγητό, αλλά ιστορίες, ανθρώπους, πολιτικές και μικρές αλήθειες που δεν χωρούσαν στον τουριστικό οδηγό. Για τη δουλειά του στην τηλεόραση κέρδισε έξι βραβεία Emmy.

Ο Μπουρντέν πέθανε το 2018, σε ηλικία 61 ετών. Από τότε, η δημόσια εικόνα του έχει μείνει ανάμεσα στον σεφ, τον συγγραφέα, τον ταξιδευτή και τον άνθρωπο που έμαθε σε ένα τεράστιο κοινό να βλέπει το φαγητό όχι ως lifestyle, αλλά ως τρόπο να πλησιάζεις τον κόσμο.

Με στοιχεία από The Hollywood Reporter, Variety και A24

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Άντονυ Μπουρντέν είδε να σφάζουν ένα γουρούνι (και το έφαγε) 

Αναγνώσεις / Όταν ο Άντονι Μπουρντέν είδε για πρώτη φορά να σφάζουν ένα γουρούνι (και το έφαγε) 

Κάποτε ο μάγειρας-ταξιδευτής επισκέφτηκε μια πορτογαλική οικογένεια και είδε (τόσο αυτός όσο και οι αναγνώστες του) πόσος πόνος και κόπος υπάρχει για να θανατωθεί ένα ζώο πριν έρθει στο τραπέζι μας. Διαβάζει ο ηθοποιός Απόστολος Καμιτσάκης.
THE LIFO TEAM
bourdain argento

Daily / Τι να σκεφτούμε μετά τις νέες αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Άντονι Μπουρντέν;

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, το κοινό παραμένει ακόρεστο στη δίψα του να μάθει τι ακριβώς μεσολάβησε και ο άνθρωπος με την πιο ζηλευτή δουλειά στον κόσμο αποφάσισε να δώσει τέλος στη συναρπαστική ζωή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Άντονι Μπουρντέν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι

Daily / Ο Άντονι Μπουρντέν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι

Παρακολουθώντας το πολύκροτο ήδη ντοκιμαντέρ για τα έργα και τις ημέρες του διάσημου παρουσιαστή και συγγραφέα (και πρώην σεφ) που έδωσε τέλος στην ζωή του πριν από τρία χρόνια προκαλώντας σοκ, δέος και αναπάντητα ερωτήματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM
Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM