Εκλογές στην Ουγγαρία: Το ποδόσφαιρο που απογείωσε τον Όρμπαν τώρα γίνεται πρόβλημα

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Facebook Twitter
Ο Βίκτορ Όρμπαν / EPA
0

Στο μικρό χωριό Φελτσούτ, έξω από τη Βουδαπέστη, η πολιτική και το ποδόσφαιρο μοιάζουν αδιαχώριστα, εκεί, εξάλλου, βρίσκεται η «καρδιά» ενός μοντέλου εξουσίας που έχτισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όμπραν, ένα σύστημα όπου το άθλημα λειτουργεί ως εργαλείο επιρροής, ταυτότητας και, τελικά, πολιτικής επιβίωσης.

Καθώς η Ουγγαρία οδεύει προς κρίσιμες εκλογές, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας, ο Όρμπαν βλέπει την πολιτική του ισχύ να αμφισβητείται σοβαρά.

Δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πίσω από τον ανερχόμενο αντίπαλό του, Πέτερ Μαγιάρ, έναν πρώην σύμμαχο που στράφηκε εναντίον του και δίνει έμφαση σε οικονομία, διαφθορά και καθημερινότητα.

Εκλογές στην Ουγγαρία: Το «γήπεδο» της εξουσίας

Στο επίκεντρο αυτής της ιδιότυπης πολιτικής αφήγησης βρίσκεται το ποδόσφαιρο. Το εντυπωσιακό Pancho Arena, χωρητικότητας 3.800 θέσεων, σε ένα χωριό μόλις 1.700 κατοίκων, δεν είναι απλώς ένα γήπεδο. Συνιστά σύμβολο, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.

Εκεί αγωνίζεται η ομάδα Puskás Akadémia, που ίδρυσε ο ίδιος ο Όρμπαν το 2007. Για τους επικριτές του, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η πολιτική εξουσία συνδέεται με δημόσιο χρήμα, επιχειρηματικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, δισεκατομμύρια φιορίνια έχουν διοχετευθεί στον αθλητισμό μέσω φορολογικών κινήτρων προς εταιρείες, με μεγάλο μέρος να καταλήγει στο ποδόσφαιρο. Το σύστημα αυτό, γνωστό ως TAO, εκτιμάται ότι έχει κατευθύνει σχεδόν 3 δισ. δολάρια στον χώρο, ποσό που ξεπερνά ακόμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό της εκπαίδευσης.

Εκλογές στην Ουγγαρία: Η πολιτική στρατηγική Όρμπαν μέσα από την «μπάλα»

Για τον Όρμπαν, το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς προσωπικό πάθος. Είναι εργαλείο πολιτικής στρατηγικής, συνεχίζει στην ίδια ανάλυσή του το Politico. Από τη δεκαετία του ’90, εμπνευσμένος από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενσωμάτωσε το άθλημα στην πολιτική του ταυτότητα, χρησιμοποιώντας τη δυναμική των φιλάθλων και των συλλόγων για να ενισχύσει το κόμμα του, Fidesz.

Σύμφωνα με επικριτές, πολλά αθλητικά σωματεία διοικούνται ή ελέγχονται από επιχειρηματίες και συμμάχους του, ενώ οι εξέδρες χρησιμοποιούνται συχνά για την προβολή πολιτικών μηνυμάτων. Ακόμη και οργανωμένοι οπαδοί φέρονται να ενθαρρύνονται, ή και να επιβραβεύονται, για τη στήριξή τους στο κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ρωγμές. Μέχρι και παραδοσιακά φιλοκυβερνητικοί οπαδοί αρχίζουν να αποστασιοποιούνται, καθώς η οικονομική πίεση μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια αυξάνεται.

Η φθορά της κυβέρνησης αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κατάσταση: υψηλό κόστος ζωής, προβλήματα στις υποδομές και χρόνια υποχρηματοδότηση βασικών υπηρεσιών.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ποδόσφαιρο, που κάποτε λειτουργούσε ως «ασφαλής τόπος» εθνικής υπερηφάνειας, μετατρέπεται σε πολιτικό βάρος. Η αποτυχία της εθνικής ομάδας να προκριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις και τα τεράστια ποσά που επενδύονται στον αθλητισμό προκαλούν όλο και περισσότερα ερωτήματα.

«Όταν η οικονομία πήγαινε καλά, ο κόσμος το δεχόταν. Τώρα όμως έχει γίνει σοβαρό πολιτικό ζήτημα», επισημαίνουν αναλυτές.

Εκλογές στην Ουγγαρία με ένα αβέβαιο αποτέλεσμα

Παρά τη φθορά, ο Όρμπαν διατηρεί ισχυρά ερείσματα, κυρίως στην επαρχία και στους μεγαλύτερους, ηλικιακά, ψηφοφόρους. Το πολιτικό σύστημα που έχει διαμορφώσει, με επιρροή στα ΜΜΕ, στους θεσμούς και στην οικονομία, καθιστά δύσκολη την ανατροπή του.

Την ίδια ώρα, ο Πέτερ Μάγιαρ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια, προτάσσοντας ένα αφήγημα για μια «σύγχρονη ευρωπαϊκή Ουγγαρία».

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM