Σπάνια Βίβλος αγοράστηκε στην τιμή των 23.000 λιρών - Ένα τυπογραφικό λάθος εκτίναξε την αξία της

ΒΙΒΛΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ Facebook Twitter
Φωτ: Duggleby Stephenson/BBC
0

Μια σπάνια Βίβλος 400 ετών πωλήθηκε σε δημοπρασία για το ποσό των 23.000 λιρών (περίπου 26.330 ευρώ), ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο από την αρχική τιμή της προσφοράς.

Η Βίβλος, μία από τις πρώτες εκδόσεις του Βασιλιά Ιακώβου του 1611, αγοράστηκε από τον βιβλιοπώλη Σάιμον Φιντς από το Νόρφολκ.

Η περιζήτητη Βίβλος

Η πρώτη έκδοση είναι περιζήτητη λόγω ενός τυπογραφικού λάθους σε ένα απόσπασμα για τη Ρουθ, όπου αναγράφεται «και αυτός πήγε στην πόλη» αντί για «και αυτή πήγε στην πόλη». 

Όταν ρωτήθηκε πώς ένιωσε που πλήρωσε 23.000 λίρες για ένα βιβλίο που αρχικά είχε πολύ μικρότερο κόστος, ο κ. Φιντς απάντησε: «Είναι υπέροχο. Ήμουν πραγματικά ευτυχής που πλήρωσα αυτά τα χρήματα».

Δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που αποφάσισα να οδηγήσω μέχρι το Γιορκσάιρ για να το δω από κοντά και να έχω το χρόνο να το εξετάσω προσεκτικά πριν από τη δημοπρασία. Χωρίς αυτό, πιθανότατα δεν θα είχα συμμετάσχει στη δημοπρασία. Ήμουν ενθουσιασμένος με αυτό που είδα. Είναι ένα πολύ καλό αντίγραφο, το οποίο δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις. Το γεγονός ότι λείπουν ο χάρτης και η σελίδα τίτλου δεν είναι μεγάλο πρόβλημα – υπάρχουν πολύ λίγα αντίτυπα που έχουν διασωθεί χωρίς να έχουν χάσει τον χάρτη και μερικές σελίδες».

Ένα μοναδικό λάθος

Η ειδική Κόραλι Τόμσον της Duggleby Stephenson ανέφερε πως: «Αυτή η αγγλική μετάφραση της Βίβλου ανατέθηκε προς έκδοση από τον Βασιλιά Ιάκωβο το 1604 και ήταν ένα έργο που χρειάστηκε εφτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 50 από τους κορυφαίους μελετητές της χώρας. Τελικά εκδόθηκε το 1611, αλλά τα πρώτα αντίτυπα που βγήκαν από τα τυπογραφεία περιείχαν τυπογραφικά λάθη, ένα από τα οποία έγινε το σήμα κατατεθέν των πρώτων αντιτύπων». 

Η ίδια πρόσθεσε πως: «Το λάθος διορθώθηκε γρήγορα, αλλά οι πρώτες εκδόσεις είναι σήμερα γνωστές ως εκδόσεις 'He' ('Αυτός'), οι πιο σπάνιες, ή εκδόσεις 'She' ('Αυτή')». 

Ο δημοπράτης είπε ότι το βιβλίο είχε αρχική τιμή πώλησης στις 2.000-4.000 λίρες, αλλά μια πληθώρα προσφορών εκ των προτέρων έκανε την δημοπρασία να ξεκινήσει από 10.500 λίρες και να ανέβει γρήγορα στις 23.000 λίρες.

Με πληροφορίες από το BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10.000 συγγραφεις κυκλοφορησαν ενα αδειο βιβλιο διαμαρτυρομενοι για την AI

Πολιτισμός / 10.000 συγγραφείς κυκλοφόρησαν ένα άδειο βιβλίο διαμαρτυρόμενοι για την ΑΙ

Το Don’t Steal This Book, ένα «άδειο» βιβλίο με τα ονόματα περισσότερων από 10.000 συγγραφέων, κυκλοφόρησε ως διαμαρτυρία για τη χρήση έργων από εταιρείες AI χωρίς άδεια. Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων.
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: Παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Το έργο αποτελεί μέρος της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του πολιτισμού και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας
THE LIFO TEAM
ΚΛΕΙΔΙ ΣΑΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή στο Κλειδί Σαμικού

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στοιχεία για τη λειτουργία αρχαίου ναού του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και πλήθος αντικειμένων που ενισχύουν την υπόθεση ότι ένας από τους χώρους του χρησιμοποιούνταν ως αρχείο
THE LIFO TEAM