Το Βόλγκογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ

Το Βόλγκογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ Facebook Twitter
6

Η πόλη του Volgograd θα μετονομαστεί προσωρινά σε Στάλινγκραντ σε ανάμνηση της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στην αιματηρή μάχη του 1943 που έσπασε τη σιδηρά δύναμη του ναζιστικού στρατού. Την απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και έτσι το , Volgograd θα αναφέρεται ως Στάλινγκραντ, μερικές ημέρες του χρόνου, που είναι επέτειοι της μεγάλης νίκης της Σοβιετικών κατά της Γερμανίας. Δηλαδή στις  επίσημες εκδηλώσεις στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία οι ναζί παραδόθηκαν, στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Νίκης, στις 22 Ιουνίου, ημέρα πένθους και μνήμης, στις 2 του Σεπτεμβρίου, που σήμανε  το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου,  στις 23 Αυγούστου, ημέρα που τιμώνται οι νεκροί από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς στην πόλη και στις  19 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης της Επιχείρησης Ουρανός, κατά την οποία οι Ναζί βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του κόκκινου στρατού.

 

Το Βόλγκογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ Facebook Twitter

Η περίφημη πόλη του ποταμού Βόλγα ετοιμάζεται φέτος να γιορτάζει την 70η επέτειο από τη λήξη του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη ήταν γνωστή στα χρόνια του τσάρου ως Tsaritsyn και  μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ το 1925. Άλλαξε και πάλι ονομασία σε  Βολγκογκράντ, το 1961, οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν.

 

Το Βόλγκογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ Facebook Twitter

Η μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1942 - Φεβρουάριο του 1943, ήταν μία από τις πιο αιματηρές στην ιστορία του κόσμου, με πάνω από 2 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες.

Το Βόλγκογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ Facebook Twitter
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Γιατί ο Χαφτάρ απέλασε την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη

EXPLAINER / Τι σημαίνει το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Γιατί ο Χαφτάρ απέλασε την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη

Μια επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετατράπηκε σε κρίση. Τι προηγήθηκε, ποιο το μήνυμα της Βεγγάζης και τι διακυβεύεται για την Ε.Ε. και την Ελλάδα με φόντο τις μεταναστευτικές ροές.
LIFO NEWSROOM
Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη σύμφωνα με το Reuters

Διεθνή / Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη σύμφωνα με το Reuters

Το Eternity C, με 22 μέλη πληρώματος, 21 Φιλιππινέζους και έναν Ρώσο, δέχθηκε επίθεση καθώς έπλεε σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης
LIFO NEWSROOM
Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD: Πώς σχεδιάζει να σπάσει το πολιτικό ταμπού και να φτάσει στην εξουσία

Διεθνή / Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD: Πώς σχεδιάζει να σπάσει το πολιτικό ταμπού και να φτάσει στην εξουσία

Το ακροδεξιό κόμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει «ένα αστικό-συντηρητικό στρατόπεδο και ένα ριζοσπαστικοποιημένο αριστερό», σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που εξασφάλισε το Politico
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Στην κομητεία Κερ, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 86 σοροί - 56 ενήλικες και 30 παιδιά - ενώ περισσότερα από 20 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
τον πόλεμο τον κερδίζει αυτός που δίνει μάχη ("θέλει νεκροί χιλιάδες, να δίνουν το αίμα τους" που λέει κι ο ποιητής...ο φασισμός δεν πέθανε στη συνθηκολογημένη Ευρώπη ή τη διπρόσωπη Σκανδιναβία, κι ας μην πούμε για το κατόπιν εορτής σόου στη Νορμανδία: Ο φασισμός πέθανε σε Σερβία, Κρήτη, Λευκορωσία, Β.Αφρική και ΚΥΡΙΩΣ στο Στάλινγκραντ.γι αυτό ξυδάκι στους πολιτικά ορθούς, και: ΖΗΤΩ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ.
Ίσως η πιο σημαντική μάχη του Β' παγκοσμίου. Κάποια στιγμή οι ναζί έχουν καταλάβει τα 3/4 της πόλης και οι σοβιετικοί στρατιωτικοί επικεφαλείς σκέφτονται σοβαρά να αποσυρθούν. Ο μόνος που δεν θέλει να ακούσει κουβέντα είναι ο Στάλιν, ο «πατερούλης» που λέει και το άρθρο, που λίγους μήνες πριν έχει εκδώσει την ιστορική οδηγία, που έμεινε στην ιστορία με τον κωδικοποιημένο τίτλο «Ούτε βήμα πίσω». Το πιο ηρωϊκό αυτής της μάχης, είναι ότι για ένα μεγάλο διάστημα, το μόνο που είχαν να αντιτάξουν απέναντι στις φασιστικές ορδές, ήταν στην ουσία τα κορμιά τους. Χρειαζόμαστε χρόνο και χρόνος σημαίνει αίμα, είχε πει ο Χρουστσόφ, μετέπειτα γενικός γραμματέας, τότε κομισάριος στο Στάλινγκραντ.