Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε τη σιωπή του σχετικά με τις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ να διωχθεί ποινικά, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του διαδόχου του ότι προσπάθησε να οργανώσει «πραξικόπημα» μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του 2016, «κατασκευάζοντας» σενάρια για ρωσική ανάμειξη.

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σε δημοσιογράφους ότι ο προκάτοχός του είχε «προσπαθήσει να ηγηθεί ενός πραξικοπήματος» εναντίον του και είναι ένοχος για «προδοσία», με βάση εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που υποδείκνυαν ότι η Ρωσία είχε παρέμβει για να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές.

«Από σεβασμό προς το αξίωμα της Προεδρίας, το γραφείο μας συνήθως δεν καταδέχεται να απαντήσει στις συνεχείς ανοησίες και την παραπληροφόρηση που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο», ανέφερε η δήλωση. «Όμως αυτοί οι ισχυρισμοί είναι τόσο εξωφρενικοί που απαιτούν απάντηση. Αυτοί οι παράλογοι ισχυρισμοί είναι γελοίοι και αποτελούν μια αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού.»

Η δήλωση συνέχισε επικρίνοντας τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε ένα 11σέλιδο έγγραφο που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα από την Τάλσι Γκάμπαρντ, τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία ανέφερε ότι διαβίβασε αποδείξεις για αυτό που χαρακτήρισε «προδοτική συνωμοσία» από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνιστώντας την ποινική τους δίωξη.

«Τίποτα στο έγγραφο που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν αναιρεί το ευρέως αποδεκτό συμπέρασμα ότι η Ρωσία εργάστηκε για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αλλοιώσει ψήφους», αναφέρεται.

«Αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιώθηκαν σε μια έκθεση του 2020 από τη δικομματική Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο Μάρκο Ρούμπιο.»

Η απάντηση του Ομπάμα ήρθε μετά από έναν καταιγισμό κατηγοριών του Τραμπ μέσα από τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερδινάνδο Μάρκος Τζούνιορ, γιο του πρώην αυταρχικού προέδρου της χώρας που ανατράπηκε από τη λαϊκή «επανάσταση του λαού» το 1986.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ποιος πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ποινικής έρευνας που συνιστά η έκθεση της Γκάμπαρντ, ο Τραμπ απάντησε: «Με βάση όσα διάβασα, και διάβασα πάνω-κάτω ό,τι διαβάσατε κι εσείς, θα ήταν ο Πρόεδρος Ομπάμα. Αυτός το ξεκίνησε, και ο Μπάιντεν ήταν εκεί μαζί του. Και ο Κόμι [πρώην διευθυντής του FBI] ήταν εκεί, και ο Κλάπερ [πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών], όλη η ομάδα ήταν εκεί. Ήταν κι αυτοί, αλλά ο αρχηγός της συμμορίας ήταν ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Τον έχετε ακουστά;»

Συνέχισε: «Δεν μιλάμε για ενδείξεις. Μιλάμε για αποδείξεις, αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Ομπάμα ήταν στασιαστής, ότι ο Ομπάμα… προσπαθούσε να ηγηθεί ενός πραξικοπήματος, και το έκανε μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον, και με όλους αυτούς τους άλλους, αλλά ο Ομπάμα ήταν ο επικεφαλής. Είναι ένοχος. Αυτή ήταν προδοσία. Ήταν κάθε λέξη που μπορείτε να φανταστείτε. Προσπάθησαν να κλέψουν τις εκλογές. Προσπάθησαν να τις συσκοτίσουν. Έκαναν πράγματα που κανείς δεν είχε καν διανοηθεί.»

Ο Τραμπ είπε ότι η Γκάμπαρντ του είχε πει πως έχει «χιλιάδες επιπλέον έγγραφα που έρχονται».

«Είναι το πιο απίστευτο πράγμα που νομίζω ότι έχω διαβάσει ποτέ. Οπότε ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό και σταματήστε να μιλάτε για ανοησίες», πρόσθεσε, σε μια φαινομενικά συγκαλυμμένη έκκληση προς τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις απαιτήσεις για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με τον Τζέφρι Έπσταϊν.

Ωστόσο, η έκθεση της Γκάμπαρντ, η οποία κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι ανάγκασε τις υπηρεσίες κατασκοπείας να αλλοιώσουν τα συμπεράσματά τους, συνδύασε και παραποίησε διαφορετικά ζητήματα ώστε να υπονομεύσει την αξιολόγηση της κοινότητας των πληροφοριών του 2017, η οποία κατέληξε ότι η Ρωσία επιδίωξε να βοηθήσει τον Τραμπ και να βλάψει την Κλίντον.

Η αξιολόγηση κατέληγε στο ότι η Ρωσία δεν διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις κατά των εκλογικών υποδομών με σκοπό την αλλοίωση ψήφων, αλλά διαπίστωσε ότι η Μόσχα παραβίασε και διέρρευσε έγγραφα της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών με στόχο να βλάψει την καμπάνια της Κλίντον. Η έκθεση της Γκάμπαρντ χρησιμοποίησε αυτό το πρώτο συμπέρασμα για να υπονοήσει ότι δεν υπήρξε ευρύτερη ρωσική επιχείρηση επιρροής, και επικαλέστηκε τη «καθημερινή ενημέρωση του Προέδρου» (Presidential Daily Brief) του Δεκεμβρίου 2016 – η οποία τότε ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ρωσικές επιθέσεις κατά εκλογικών συστημάτων – ως απόδειξη πολιτικής παρέμβασης στην αξιολόγηση.

Οι ισχυρισμοί περί ρωσικής ανάμειξης επιβεβαιώθηκαν αργότερα στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ το 2019, καθώς και στην έκθεση της δικομματικής Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που δημοσιεύθηκε το επόμενο έτος, υπό την ηγεσία του Ρούμπιο – ο οποίος σήμερα είναι Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ.

Με πληροφορίες από Guardian

 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM